Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 4. 2018,
8.51

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

2

Natisni članek

Južna Koreja jedrsko orožje Severna Koreja Kim Džong Un

Nedelja, 29. 4. 2018, 8.51

5 let, 11 mesecev

Kim: Nisem človek, ki bi z jedrskim orožjem streljal na Južno Korejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

2

Kim Džong Un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severna Koreja je obljubila, da bo maja zaprla svoj poligon za jedrske poskus v Pungje Riju, so sporočili iz urada južnokorejskega predsednika. Na dogodek bodo povabili mednarodne strokovnjake in novinarje.

"Nekateri pravijo, da zapiramo objekte, ki ne delujejo, vendar boste videli, da so v dobrem stanju," je severnokorejski voditelj Kim Džong Un dejal na petkovem srečanju z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom.

Kim: Nisem človek, ki bi z jedrskim orožjem streljal na Južno Korejo ali Pacifik

"Čeprav imam naraven odpor do Amerike, bodo ljudje videli, da nisem takšne vrste oseba, ki bi z jedrskim orožjem streljala na Južno Korejo ali ameriški Pacifik," je poudaril Kim.

"Zakaj bi obdržali jedrsko orožje in živeli v težkih razmerah, če se pogosto srečujemo z Američani? Zgradimo zaupanje, oni pa nam obljubljajo, da bodo končali vojno in nas ne bodo napadli," je dodal.

Severnokorejski voditelj je tudi napovedal, da bo njegova država uskladila časovni pas z južno sosedo. Trenutno je Južna Koreja 30 minut pred Severno. "Žalostno je videti, da na steni Hiše miru visita dve uri, ena za seulski in druga za pjongjanški čas," je v petek dejal Kim in dodal, da je kadarkoli pripravljen tudi na dialog z Japonsko.

Trump: Stvari glede srečanja s Kimom se odvijajo zelo dobro

Na drugi strani Pacifika je ameriški predsednik Donald Trump v soboto dejal, da se bo s Kimom srečal čez tri oziroma štiri tedne. "Kar se bo zgodilo, se bo zgodilo. Poglejte, morda bom šel. Morda ne bo uspelo," je dejal Trump.

Pred tem je na Twitterju sporočil, da je imel dolg in zelo dober pogovor z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom, s katerim sta govorila o petkovem vrhu obeh Korej.

Dodal je, da se stvari glede njegovega načrtovanega srečanja s severnokorejskim voditeljem odvijajo zelo dobro in da se ZDA s Severno Korejo dogovarjajo o datumu in lokaciji srečanja.

Ameriški predsednik Donald Trump je poudaril, da se stvari glede načrtovanega srečanja s Kim Džong Unom odvijajo zelo dobro. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump je poudaril, da se stvari glede načrtovanega srečanja s Kim Džong Unom odvijajo zelo dobro. Foto: Reuters

Pompeo: Kim tokrat misli resno

Novi ameriški državni sekretar Mike Pompeo je medtem poudaril, da so Kimove obljube o jedrski razorožitvi resne. Po njegovih besedah je severnokorejski voditelj pripravljen predstaviti načrt, s pomočjo katerega bodo na Korejskem polotoku dosegli denuklearizacijo.

Pompeo je v pogovoru za ABC News še dejal, da je cilj ameriške administracije "popolna, preverljiva in nepovratna jedrska razorožitev Severne Koreje".

Ne spreglejte