Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 8. 2023,
11.10

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

Natisni članek

poplave nevihta neurje Bavarska Avstrija

Nedelja, 27. 8. 2023, 11.10

8 mesecev

Sever Avstrije in Bavarsko prizadelo hujše neurje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11
Nevihta v Avstriji | Včerajšnja supercelica, ki je nastala nad okolico Gradca. | Foto Peter Komatović/Neurje.si

Včerajšnja supercelica, ki je nastala nad okolico Gradca.

Foto: Peter Komatović/Neurje.si

Sever Avstrije in jug Nemčije je v soboto zvečer prizadelo hujše neurje, ki je poskrbelo za številne intervencije gasilcev. Na Bavarskem je odpihnilo festivalni šotor, pri čemer se je poškodovalo več ljudi. Na Solnograškem in v Zgornji Avstriji so gasilci v več sto posredovanjih med drugim pomagali pri poplavljenih kleteh in podrtih drevesih.

Bavarsko so v soboto popoldne zajele nevihte s točo in močnim vetrom. Neurje je presenetilo skupino ljudi, ki so v kraju Kissing ravno postavljali festivalski šotor, pri čemer je bilo poškodovanih več ljudi, najmanj šest huje.

Starejša ženska je utrpela poškodbe, ko jo je zadela toča in je padla

Težave so povzročala tudi podrta drevesa, ki so med drugim poškodovala stavbe in avtomobile, gasilci pa so pomagali še pri poplavljenih predorih in kleteh. Starejša ženska je utrpela poškodbe, ko jo je zadela toča in je padla.

Nevihtna celica je potem dosegla Avstrijo in se hitro razširila po državi. V Zgornji Avstriji so samo v eni uri prejeli več kot 500 klicev na pomoč, gasilci pa so morali na teren kar 700-krat. Večinoma so morali pomagati zaradi poplavljenih podvozov in kleti ter podrtega drevja in odkritih streh.

Na Solnograškem so gasilci zabeležili okoli 420 posredovanj. V kraju Bürmoos so delno evakuirali večstanovanjsko hišo, saj je grozilo, da bi se nanjo zrušila drevesa.

S Tirolske medtem poročajo o več deset intervencijah. Predvsem je težave povzročalo podrto drevje v bližini mesta Kufstein. V deželi Predarlsko pa je drevo padlo na avtomobil, a sta imela ženska in otrok v avtu srečo, saj sta ostala nepoškodovana.

Vremenoslovci za danes napovedujejo nova neurja. Predvidoma do ponedeljka velja opozorilo pred močnim deževjem in vetrom.

Neurje se je v soboto nato premaknilo proti vzhodu, kjer je nevšečnosti povzročalo tudi na Poljskem, Češkem in Slovaškem. Na Poljskem so do danes zjutraj zabeležili okoli 2.700 intervencij. Na jugovzhodu države je bilo v soboto zvečer brez elektrike več kot 78.000 gospodinjstev, med drugim so bili brez elektrike tudi v bolnišnici v kraju Debica, zaradi česar so v druge bolnišnice premestili več bolnikov z intenzivne nege. Zaradi močnega vetra so iz države poročali tudi o številnih odkritih strehah.

Na Češkem pa je bilo danes zjutraj brez elektrike več kot 30.000 gospodinjstev. Zaradi podrtega drevja je bilo prekinjenih več železniških povezav, številne ceste so bile poplavljene. Podobno je bilo na Slovaškem, kjer so imeli zaradi podrtega drevja in poplav težave predvsem na severu države. V nedeljo zvečer je brez elektrike ostalo okoli 40.000 gospodinjstev.

Nevihta v Avstriji
Novice Pri naših sosedih ponoči besnelo neurje, vidno tudi iz Slovenije #video
Čikat. Lošinj. Nevihta.
Novice Po Nemčiji in Avstriji pustošijo neurja #video
Koroška
Novice Arso za ponedeljek izdal oranžno opozorilo za vso državo #video
Ne spreglejte