SiolNET. Novice Svet
0,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šest držav na Balkanu ukinja stroške mobilnega gostovanja

0,69

termometer

Plaža
Med dopustovanjem v eni od sedmih držav Zahodnega Balkana bo mobilno gostovanje odslej zastonj. Foto: Getty Images

Šest držav na zahodu Balkana – BiH, Albanija, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora in Srbija – je z današnjim dnem odpravilo stroške mobilnega gostovanja. Pričakovati je, da bo temu sledila odprava stroškov gostovanj tudi z državami članicami EU.

Voditelji držav Zahodnega Balkana so se o znižanju stroškov mobilnega gostovanja dogovorili pred tremi leti, aprila 2019 pa so podpisali regionalni sporazum. Na podlagi tega sporazuma so s 1. julijem 2019 znižali stroške gostovanja za 27 odstotkov, z današnjim dnem pa so ti povsem ukinjeni.

Države Zahodnega Balkana so sporazum podpisale pod pokroviteljstvom EU. "Podpis regionalnega sporazuma o 'roamingu' je dokaz, da v regiji obstaja močna politična volja za digitalno transformacijo celotnega Zahodnega Balkana," je takrat sporočila evropska komisarka za digitalno družbo in gospodarstvo Mariya Gabriel.

Pred kratkim je bilo na to temo ministrsko srečanje v Podgorici. Tako kot nekdanja evropska komisarka pred dvema letoma je tudi makedonski minister za informacijsko družbo in administracijo Jeton Shaqiri izpostavil, da gre šele za začetek. Poudaril je pomen sporazuma, ki da je predpogoj za zmanjšanje stroškov gostovanja med državami Zahodnega Balkana in EU.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin