Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 2. 2024,
15.13

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

demokracija Berlin desnica protest Nemčija Olaf Scholz

Sobota, 3. 2. 2024, 15.13

3 mesece, 3 tedne

Na protestih proti skrajni desnici v Berlinu 150.000 ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Na protestih proti skrajni desnici se je danes v Berlinu zbralo več kot 150.000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Protesti proti rasizmu in skrajni desnici potekajo tudi v drugih nemških mestih, podprl pa jih je tudi nemški kancler Olaf Scholz.

Po podatkih policije, ki jih navaja nemška tiskovna agencija dpa, se je na protestu v nemški prestolnici zbralo več kot 150.000 ljudi. Organizatorji protesta medtem navajajo številko 300.000 udeležencev. Oblasti so na kraj dogodka napotile tudi 700 policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naj bo v Eisenachu, Homburgu ali Berlinu, v malih in velikih mestih po vsej državi se bodo številni državljani združili in protestirali proti pozabi, sovraštvu in agitaciji – tudi ta konec tedna," je danes na družbenem omrežju X zapisal Scholz.

Nemški kancler je nedavno večkrat pohvalil obsežne proteste in se januarja tudi sam udeležil enega od shodov v Potsdamu blizu Berlina.

skrajna desnica
Novice Strah pred izbruhom neofašizma in vzponom skrajne desnice v Evropi

Množica protestnikov vzklika gesla "Vsi skupaj proti fašizmu!", dogajanje pa so na omrežju YouTube v živo prenašali organizatorji, gibanje Hand in Hand (Z roko v roki), ki združuje več kot 1.300 organizacij.

Protestniki bodo okoli zgradbe Reichstaga, spodnjega doma nemškega parlamenta, danes predvidoma sklenili tudi človeško verigo.

Protesti proti skrajni desnici potekajo tudi v nekaterih drugih nemških mestih. V Freiburgu na jugozahodu države se je danes po podatkih policije zbralo okoli 20.000 ljudi, poroča dpa. K tamkajšnjim protestom je pozvalo več kot 300 organizacij, vključno z mestnim nogometnim klubom, sindikati in cerkvami, v njih pa so sodelovali tudi kmetje s traktorji.

Že približno tri tedne se po vsej Nemčiji na ulice odpravlja več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti skrajni desnici, zlasti proti skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD).

Proteste je sprožilo poročilo preiskovalne novinarske skupine Correctiv o srečanju med pripadniki strank skrajne desnice novembra v Potsdamu. Na srečanju naj bi razpravljali o tem, kako izgnati veliko število tujih državljanov, vključno s prosilci za azil in priseljenci z nemškimi potnimi listi, da zapustijo državo, tudi pod prisilo.

Proteste proti skrajni desnici podpira tudi Scholz, ki je danes sporočil, da so močan znak v podporo demokraciji.

Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Z globoko jezo opazujem porast skrajne desnice
Madžarska policija, policist
Novice Madžarska policija preprečila poskus državnega udara
Olaf Scholz, protest
Novice Proti skrajni desnici protestiral tudi Olaf Scholz #video
Ne spreglejte