Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2013,
13.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Savdska Arabija zapor Al Kaida

Ponedeljek, 22. 4. 2013, 13.44

8 let

Savdska Arabija džihadiste pošilja v toplice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Savdska Arabija bo islamske skrajneže skušala rehabilitirati s pomočjo toplic, telovadbe in terapije, ki jim bodo na voljo v luksuznem zaporu v Riadu.

Luksuzni rehabilitacijski center je del širšega programa Savdske Arabije za deradikalizacijo družbe, kjer bodo zaprte skrajneže, tudi člane Al Kaide, skušali spraviti na prava pota. To bodo poskušali storiti predvsem s tehnikami sproščanja in pogovori s psihologi, s katerimi se bodo pogovarjali predvsem o veri.

Rehabilitacijski center v Riadu lahko sprejme 228 zapornikov, vsaka izmed 12 stavb kompleksa jih bo sprejela 19. Center se razteza na več kot desetih hektarjih, zaporniki pa bodo lahko uporabljali bazen olimpijskih dimenzij, savno, telovadnico in televizijsko sobo. Zapornikom bodo na voljo tudi posebni apartmaji, v katerih se bodo lahko družili z družinskimi člani. Kot nagrada za lepo vedenje je predviden dvodnevni oddih z ženo.

Načrotvanih pet tovrstnih centrov Center je zasnoval princ Muhamed bin Nadžef pred sedmimi leti, ko so se savdskoarabske oblasti lotile lokalne izpostave Al Kaide. Princ je sam preživel samomorilski napad Al Kaide leta 2009, z mrežo centrov pa skuša pomagati pri nadaljnjem uničenju teroristične mreže. Podoben zapor so že odprli v mestu Džedah, še trije pa so načrtovani v drugih delih kraljestva. Riadski center je edini, ki bo skrajneže na prava pota skušal preusmeriti z luksuzom.

Direktor rehabilitacijskih centrov Said Al Biši meni, da morajo v boju proti terorizmu zapornikom ponuditi intelektualno in psihološko ravnotežje, zato se bodo zaporniki čez dan udeleževali številnih verskih seminarjev.

Deset odstotkov udeležencev programa se vrne v Al Kaido Do zdaj se je savdskoarabskih rehabilitacijskih programov udeležilo 2.336 Al Kaidinih članov, nič več kot 10 odstotkov pa se jih je po programu vrnilo v ekstremistične skupine. Biši meni, da je takšen delež spodbuden.

Programu pa številni kljub spodbudnim rezultatom nasprotujejo in opozarjajo na vidne povratnike, med njimi na Saida Al Šehrija, nekdanjega zapornika z Guantanama, ki je prestal rehabilitacijski program v Savdski Arabiji, nato pa po izpustitvi potoval v Jemen in tam postal nadomestni vodja Al Kaide na Arabskem polotoku.

Programu nasprotujejo tudi liberalci v državi, ki menijo, da verski program v centrih temelji na skrajno konservativnem islamu in interpretaciji Korana, ki ni nič drugačna od tiste, ki jo prakticira Al Kaida.

Ne spreglejte