SiolNET. Novice Svet
0,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sanader obsojen na dve leti in pol zapora zaradi vojnega dobičkarstva

0,64

termometer

Ivo Sanader
Ivo Sanader je bil v času kaznivega dejanja pomočnik hrvaškega zunanjega ministra. Foto: Matej Povše

Zagrebško županijsko sodišče je danes nekdanjega hrvaškega premierja in predsednika HDZ Iva Sanaderja obsodilo na dve leti in pol zapora zaradi vojnega dobičkarstva v primeru Hypo. Gre za ponovljeno sojenje v primeru kaznivega dejanja iz časov vojne na Hrvaškem, ko je bil Sanader pomočnik hrvaškega zunanjega ministra.

Sanader je bil v združenih korupcijskih primerih Hypo in Ina-Mol na prvi stopnji leta 2012 obsojen na deset let zapora zaradi korupcije in vojnega dobičkarstva. Spoznan je bil za krivega prejema sedem milijonov nekdanjih avstrijskih šilingov (pol milijona evrov) nezakonite provizije pri sklenitvi pogodbe z avstrijsko banko Hypo Alpe Adria o posojilu za hrvaško zunanje ministrstvo sredi 90. let prejšnjega stoletja.

Hrvaško vrhovno sodišče je nato Sanaderju znižalo kazen na osem let in pol zapora zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja, hrvaško ustavno sodišče pa je leta 2015 pravnomočno sodbo razveljavilo iz postopkovnih razlogov. Primer so vrnili na prvostopenjsko sodišče v Zagrebu in ga ločili od primera Ina-Mol, v katerem se bo ponovljeno sojenje začelo v torek.

NLB Posel danes Kako je Hrvaška Slovenijo pripeljala v past

Vrniti mora pol milijona evrov

Sodnica Jasna Galešić je danes povedala, da je Sanader zagrešil kaznivo dejanje vojnega dobičkarstva, in mu izrekla dve leti in pol zaporne kazni. Upoštevala je tudi čas, ki ga je Sanader preživel v priporu, ki presega čas kazni. Prav tako bo moral v državni proračun vrniti pol milijona evrov, ki jih je osebno prejel kot nezakonito provizijo, je še povedala Galešićeva.

Sodba še ni pravnomočna. Tožilstvo je napovedalo, da se bo pritožilo na višino zaporne kazni.

Galešićeva je danes objavila tudi sodbo v korupcijskem primeru Hep-Dioki, v katerem je bil Sanader obtožen malverzacij pri prodaji elektrike javnega elektrogospodarstva družbi Dioki, ki jo je vodil njegov nekdanji prijatelj Robert Ježić. Ključna priča tožilstva, ki je bila tudi na zatožni klopi, nekdanji direktor Hepa Ivan Mravak, je medtem umrl.

Ivo Sanader Foto: STA

V primeru nižje cene elektrike oproščen

Sodnica Galešić je Sanaderja in Ježića v primeru Ina-Dioki oprostila pritožb. Tudi ta sodba še ni pravnomočna.

Kot je pojasnila, je pokojni Mravak priznal, da je na zahtevo nekdanjega hrvaškega premierja Sanaderja in mimo odločitve uprave Hepa določil za skoraj enajst odstotkov nižjo ceno elektrike za Dioki in Dina Petrokemijo. Zagotovil je tudi približno dva milijona evrov posojila Ježićevi družbi v letih 2008 in 2009.

Kljub številnim dokazom o finančnih transakcijah, ki so potrdili Mravakove navedbe, ni bilo nobenega dokaza, da je nekdanji premier izkoristil svoj položaj in naložil bivšemu šefu Hepa pooblaščeni položaj za Ježićevi družbi, je povedala Galešićeva.

Sanader se bo pritožil

Hypo Alpe Adria Foto: Reuters Po oprostilni sodbi sta pred novinarje stopila Sanaderjeva odvetnika, ki sta ocenila, da je bila odločitev sodnice v primeru Ina-Dioki pričakovana, ker po njunem mnenju ni bilo osnov za obtožnico v primeru Ina-Dioki. Odvetnik Čedo Prodanović je napovedal, da se bodo pritožili na sodbo v primeru Hypo. Odvetnika vztrajata, da ni nobenih dokazov o Sanaderjevem prevzemu domnevne podkupnine. Pričakujeta, da bo vrhovno sodišče ugodilo pritožbi obrambe in Sanaderja oprostilo obtožb vojnega dobičkarstva.

Odvetnica Jadranka Sloković je tudi potrdila, da je Sanader prestal v priporu več kot štiri leta, kar pomeni, da mu niti v primeru podobne pravnomočne sodbe ne bo treba v zapor. Spomnila je, da je premoženje družine Sanader zamrznjeno ter da bodo v primeru pravnomočne sodbe škodo, ki jo je utrpela država, poplačali iz Sanaderjevega premoženja.

Primer Hypo je bil prva od šestih obtožnic za korupcijo proti Sanaderju. V skoraj deset let trajajočih sodnih postopkih je bil Sanader nepravnomočno obsojen tudi v primeru Planinska, v katerem je dobil štiri leta in pol zapora. Sanaderju vnovič sodijo tudi v enem največjih korupcijskih primerov Fimi-media.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin