Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2011,
7.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ivo Sanader

Četrtek, 21. 7. 2011, 7.23

8 let

Sanader ni želel odgovarjati na vprašanja preiskovalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bivši hrvaški premier Ivo Sanader je preiskovalcem hrvaškega protikorupcijskega urada predstavil svojo obrambo v primeru Fimi-media, ni pa želel odgovarjati na njihova vprašanja.

Kot je po dvournem zaslišanju v zagrebškem priporu v Remetincu povedal Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović, je bil Sanader "prepričljiv". Pojasnil je še, da bivši premier ni odgovarjal na vprašanja preiskovalcev, da ne bi s tem pomagal tožilstvu. Kot je dodal, je namreč Sanaderjeva naloga, da se brani, tožilci protikorupcijskega urada pa morajo dokazati svoje trditve. Pri Sanaderju naj bi končalo 3,8 milijona evrov Sanaderja so preiskovalci Uskoka zaslišali le v zvezi z afero Fini-media. Sumijo ga, da je kot prvo osumljeni, skupaj z ostalimi 16 osumljenci preko oglaševalske agencije Fimi-media iz javnih podjetij in ministrstev uspel izvleči najmanj 13,5 milijona evrov. Del denarja naj bi končal v črnih skladih HDZ, del pa v zasebnih žepih. Hrvaški mediji ugibajo, da je pri Sanaderju končalo 3,8 milijona evrov. Zaslišanje se bo nadaljevalo prihodnjo sredo Kot je še napovedal Prodanović, bodo Sanaderja prihodnjo sredo zaslišali v primeru domnevnega sprejetja pol milijona evrov podkupnine kot provizijo Hypo Alpe Adria Banke času, ko je bil sredi 90. let prejšnjega stoletja namestnik zunanjega ministra Mateja Granića. Hrvaška vlada je takrat najela 140 milijonov avstrijskih šilingov posojila za ureditev veleposlaništev.

Sanader zaradi slabega zdravja zaslišan v zaporu Zaslišanje Iva Sanaderja, ki naj bi bilo na sedežu hrvaškega protikorupcijskega urada (Uskok), so zaradi slabega zdravstvenega stanja nekdanjega premierja sicer prestavili v zapor Remetinec.

Nekateri zdravniki sumijo, da gre za sepso Po besedah njegovih zagovornikov Ćeda Prodanovića in Gorana Suića je razlog spremenjene lokacije zaslišanja Sanaderjeva otekla noga. Prodanović je pojasnil, da se je Sanaderju poslabšalo stanje na nogi, ki jo je poškodoval prejšnji mesec med telovadbo v priporu v Salzburgu. Kot je dodal, so zdravniki najprej ocenili, da gre za poškodbo vezi, glede na to, da se poškodba ni zacelila, pa nekateri zdravniki sumijo, da gre za sepso.

Vnovič ga bodo pregledali v zaporniški bolnišnici Prodanović je še napovedal, da bodo Sanaderja v petek vnovič pregledali v zaporniški bolnišnici, kar so že storili po njegovem prihodu v Remetinec v ponedeljek zvečer. Nato ga bodo morda poslali na dodatne preiskave v katero od specialističnih bolnišnic v Zagrebu.

Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović je sicer že pred zaslišanjem dejal, da bo Sanader zavrnil odgovornost za Fimi-medio, tako kot zavrača odgovornost v vseh šestih preiskavah, ki so jih sprožili proti njemu na Hrvaškem. Prodanović je poudaril, da se bodo branili z dejstvi in da ne bodo prelagali odgovornosti na druge.

Še več osumljenih v primeru Med osumljenci v primeru Fimi-media je tudi bivši notranji minister Ivica Kirin ter več direktorjev javnih podjetjih. Med prijetimi osebami sta bila tudi bivši direktor carine in blagajničar HDZ Mladen Barišić, ki je bremenil Sanaderja, ter direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak, ki je bila Barišićeva dolgoletna prijateljica.

Barišić je preiskovalcev dejal, da je Sanaderju izročil milijonske zneske. Preiskavo naj bi sprožile izjave bivšega člana uprave zavarovalnice Croatia osiguranje Damirja Mihanovića, ki je javno spregovoril o srečanju na vladi leta 2007, ko so direktorjem javnih podjetjih sugerirali, naj poslujejo izključno s Fimi-medio.

Uskok proti Sanaderju vodi šest preiskav Fimi-media je ena izmed šestih preiskav, ki jih vodi Uskok proti Sanaderju zaradi suma korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil. Proti njemu ni bila vložena še nobena obtožnica. Sanaderjev nastop pred Uskokom je njegov prvi, potem ko ga je v ponedeljek Hrvaški izročila Avstrija, kjer je bil v priporu od 10. decembra lani.

Ne spreglejte