Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2011,
17.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ivo Sanader Hrvaška Sabor

Ponedeljek, 5. 9. 2011, 17.06

8 let

Saborska komisija za odvzem poslanske imunitete Sanaderju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mandatno-imunitetna komisija hrvaškega sabora je sprejela zahtevo protikorupcijskega urada in odvzela imuniteto bivšemu premieru Ivu Sanaderju, sedaj sicer neodvisnemu poslancu.

Tožilstvo je minuli teden vložilo prvo obtožnico proti Sanaderju zaradi zlorabe položaja in vojnega dobičkarstva v primeru Hypo banke. Poslanci bodo odločitev verjetno potrdili Glede na to, da sabor sedaj ne zaseda, je odločitev komisije veljavna, poslanci pa bodo o njej odločali na prihodnji seji in jo očitno tudi uradno potrdili - glede na to, da so je sprejeli soglasno. Nezakonito naj bi prejel pol milijona evrov provizije Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) Sanaderja obtožuje, da je kot namestnik zunanjega ministra v letih 1994 in 1995 zlorabil položaj in pooblastila, ko je nezakonito prejel približno pol milijona evrov provizije od Hypo Alpe Adria Bank, ki je hrvaški vladi odobrila 20 milijonov evrov posojila.

Sanaderja obenem bremenijo vojnega dobičkarstva, glede na to, da je bila država v času, ko so se dogovarjali za posojilo, v vojni. Na Hrvaškem kaznivo dejanje vojnega dobičkarstva ne zastara.

Šest preiskav zaradi suma korupcije Proti Sanaderju sicer poteka še pet preiskav zaradi suma vpletenosti v korupcijo ter zlorabe položaja in pooblastil v času, ko je bil premier oziroma v letih 2004-2009. Omenjeni primer provizije od Hypo banke je edini iz časov, ko Sanader ni vodil ne hrvaške vlado ne stranke HDZ.

Sredi julija se je vrnil na Hrvaško Sanader je bil od oktobra 2010 neodvisni poslanec v saboru, potem ko so ga v začetku lanskega leta izključili iz HDZ. Decembra lani so ga prijeli v Avstriji, dan potem ko je pobegnil pred aretacijo na Hrvaškem. Avstrijske oblasti so ga sredi julija izročile Hrvaški.

Ne spreglejte