Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 7. 2015,
8.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zoran Milanović

Sreda, 29. 7. 2015, 8.15

8 let

Sabor vladi soglasno naročil začetek izstopa iz arbitražnega postopka (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaški sabor je izglasoval sklep, s katerim vlado obvezuje, da začne postopek za prekinitev arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Bruselj sporoča, da bo arbitražno sodišče delalo naprej.

Za je glasovalo vseh 141 prisotnih poslancev. Sabor sicer šteje 151 poslancev, za potrditev sklepa pa je bila potrebna dvotretjinska večina.

Že v četrtek sklep potrjen Predsednik sabora Josip Leko je pred glasovanjem prebral sklep, v katerem so zapisali, da so odločitev sprejeli na podlagi hrvaške ustave in današnje razprave ter zaradi bistvenih kršitev določil arbitražnega sporazuma s strani Slovenije.

Hrvaška vlada naj bi že na seji v četrtek potrdila sklep sabora in odločila, da začne postopek izstopa iz arbitražnega postopka na podlagi mednarodnega prava. O odločitvi in razlogih za ta korak bo Zagreb seznanil tudi Slovenijo, je danes napovedala podpredsednica vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić.

"Mi ne moremo razveljaviti arbitražnega sporazuma, lahko pa izstopimo" Hrvaški premier Zoran Milanović je na začetku seje poslance pozval, naj podprejo odločitev vlade o izstopu Hrvaške iz arbitražnega postopka. Ponovil je, da je napaka v arbitražnem postopku, ki jo je zagrešila slovenska stran, nepopravljiva, zato je Ljubljano pozval, naj se z Zagrebom dogovori o novem modelu.

Nato je napovedal, da bo Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka ne glede na to, ali bo arbitražno sodišče nadaljevalo svoje delo. "Mi ne moremo razveljaviti arbitražnega sporazuma, lahko pa izstopimo," je poudaril in dodal: "Slovenija se mora na podlagi dunajske konvencije izreči o naši napovedi odstopa od pogodbe zaradi grobih kršitev sporazuma. Tistim, ki jim to še ni jasno, jim bo zelo kmalu."

Ob tem je zatrdil, da v teh besedah ni nobenih groženj, še najmanj proti Sloveniji. Tudi poslance je pozval, naj današnje razprave ne doživljajo kot spopad med Hrvaško in Slovenijo. "Slovenija je za nas prijateljska država, ta dogajanja so omadeževala en proces, ne pa države in naroda," je še dodal.

Hrvaška zunanja ministrica prepričevala tuje diplomate Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je tuje diplomate na Hrvaškem seznanila z mnenjem Zagreba o arbitraži. Ob tem je kot glavni zadržek Hrvaške navedla, da je predmet, po katerem naj bi odločilo arbitražno sodišče, "kontaminiran", ker je slovenski arbiter vanj naknadno vključil dokumente. Kot so sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva, Pusićeva meni, da zdaj ni več mogoče ugotoviti, kateri dokumenti so bili v predmetu zakoniti in legitimni, katere pa sta slovenska predstavnika dodala naknadno.

Zasedanje sabora le dan po imenovanju slovenskega arbitra Sabor je zasedal dan po tem, ko je slovenska vlada po odstopu Jerneja Sekolca za novega člana arbitražnega sodišča imenovala francoskega pravnika, predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama.

Arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je sicer v torek sporočilo, da je odločitev o zahtevah Hrvaške v nedavno poslanem pismu v rokah sodišča, ki bo o zadevi čim prej zaslišalo obe strani. Ob tem so na sodišču obe strani pozvali, naj se vzdržita vseh dejanj, ki bi lahko poslabšale spor in ogrozile delo sodišča.

Ne spreglejte