Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 11. 2015,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Šarm el Šejk Egipt Velika Britanija letalo raketa

Sobota, 7. 11. 2015, 11.03

8 let

Rusko letalo: kaj se je dogajalo zadnjo sekundo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preiskovalci se bodo še posebej posvetili zadnji sekundi leta in podrobnejši analizi "hrupa", ki se sliši na zapisovalniku glasov v pilotski kabini letala, ki je strmoglavilo nad Sinajskim polotokom.

Preiskovalci sicer še niso ugotovili vzroka strmoglavljenja ruskega letala z 224 ljudmi na krovu prejšnjo soboto. Je pa vodja egiptovskih preiskovalcev Ajman al Mokadem danes napovedal spektralno analizo zvoka, ki ga je slišati 23 minut in 14 sekund po vzletu letala iz Šarm el Šejka, čemur je nato sledilo uničenje letala in smrt vseh ljudi na krovu.

Poziv obveščevalnim službam, naj pomagajo Egiptu Al Mokadem je tudi pozval tuje obveščevalne službe, ki sumijo, da je letalo uničila podtaknjena bomba, da dokaze delijo z njimi. Kot je dejal, sami nimajo nobenih relevantnih informacij ali dokazov v tej smeri. "Pozivamo vse vire tovrstnih poročil, naj nam posredujejo informacije, ki bi nam lahko pomagale pri izvajanju naše preiskave," je še dejal al Mokadem.

Je bila na krovu bomba? Francoska tiskovna agencija AFP je sicer v četrtek ob sklicevanju na vir blizu preiskave poročala, da analiza črnih skrinjic nakazuje na bombo na letalu. Analiza zapisovalnika podatkov o letu in snemalnika zvoka v pilotski kabini naj bi namreč pokazala, da je bilo vse normalno do 24. minute po vzletu, ko sta skrinjici prenehali delovati, kar nakazuje na "zelo nenadno eksplozivno dekompresijo". Podatki "močno podpirajo" teorijo o bombi na krovu letala, je povedal vir.

Britansko letalo se je avgusta nad Egiptom za las izognilo raketi Britansko potniško letalo, ki je avgusta letos letelo v egiptovsko letovišče Šarm el Šejk, pa se je za las izognilo raketi, poročajo britanski mediji.

Potniki o incidentu niso bili obveščeni Letalo družbe Thomson Airways je 23. avgusta s 189 potniki poletelo iz Londona proti Šarm el Šejku. Ko se je približevalo letovišču ob Rdečem morju, se je bil pilot letala primoran izogniti raketi, ki je bila oddaljena okoli 300 metrov, poroča časnik The Guardian, ki se sklicuje na vire v britanski vladi. Letalo TOM 476 je nato varno pristalo, potniki pa o incidentu niso bili obveščeni.

Iz družbe Thomson Airways so sporočili, da je posadka po pristanku v Šarm el Šejku pristojni britanski oddelek za transport (DfT) nemudoma obvestila o bližnjem srečanju z raketo v skladu z obstoječim protokolom.

DfT je incident potrdil, a hkrati navedel, da ne verjamejo, da je bila raketa namerno izstreljena proti britanskemu letalu. Šlo naj bi za raketo egiptovske vojske, ki je takrat izvajala vojaške vaje, so pojasnili po poročanju časnika.

Ne spreglejte