Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 5. 2014,
18.22

Osveženo pred

8 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pavel Durov Facebook Vladimir Putin

Natisni članek

Torek, 6. 5. 2014, 18.22

8 let, 7 mesecev

Ruski Zuckerberg pobegnil na Karibe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pavel Durov, ustanovitelj ruskega Facebooka VKontakt in Putinov nasprotnik, je ostal brez službe, pobegnil iz Rusije in se preselil na Karibe.

Pavel Durov je eden najmlajših ruskih bogatašev. Skupaj z bratom je pred sedmimi leti ustanovil rusko različico Facebooka VKontakt, ki ima 240 milijonov uporabnikov in je med Rusi celo popularnejši kot Facebook. Predvsem zato, ker omogoča piratsko prenašanje glasbe in filmov.

Toda za Durova so napočili težki časi. V začetku aprila so ga najprej odpustili iz podjetja, ki ga je ustanovil, nato pa je še pobegnil iz Rusije. Vzrok? Ruskim pravosodnim organom ni želel predati osebnih podatkov uporabnikov VKontakta. Kot je dejal v zadnji izjavi na uradni strani portala, bo "VKontakt od zdaj pod neposrednim nadzorom Kremlja".

V nadzornem odboru bosta namreč kraljevala Putinova tesna sodelavca Igor Sečin, sicer vodja Rosnefta in eden izmed bogatašev na listi sankcioniranih Rusov, in po Forbesu najbogatejši Rus leta 2014 Ališer Usmanov.

Pritiski ruskih obveščevalcev Analitiki menijo, da je odstavitev in prostovoljno izgnanstvo Durova del strategije Vladimirja Putina, s katero bi nadzoroval internet. Že lani je Kremlja prišel do 48 odstotkov delnic VKontakta prek podjetja United Capital Partners. Za dejstvo, da se za tem podjetjem skriva Putinov kapital, je njegov ustanovitelj izvedel šele letos. Nemudoma je prodal še svojih 12 odstotkov delnic in bil v podjetju le še zaposlen.

"Nisem imel več moči odločanja, zato sem delnice prodal. Tako imam zdaj čisto vest, da nisem zapostavil idealov, ki jih zagovarjam," je dejal Pavel Durov.

Kot je Durov dejal v intervjuju za časnik New Times, so ruski obveščevalci iz FSB že nekaj tednov po začetku nemirov v Ukrajini od njega zahtevali, da mora predati osebne podatke članov skupine ukrajinskih aktivistov Euromaidan, državni tožilec pa mu je ukazal, da mora zapreti strani, ki podpirajo aktiviste, še posebej protikorupcijskega aktivista Alekseja Navalnija.

"Če bi ruskim obveščevalcem predal osebne podatke ukrajinskih aktivistov, bi bilo to ne le protizakonito, temveč bi s tem tudi izdal zaupanje milijonov Ukrajincev," je dejal Durov.

Državljan St. Kitts in Nevis Ko je zavrnil ruske oblasti, so začeli ukrepe proti njemu, rezultati teh pa so se pokazali, ko je bil odpuščen iz lastnega podjetja. "V Rusiji je trenutno nemogoče svobodno upravljati z internetom," je za portal Techcrunch dejal Durov, ki je tudi zatrdi, da se v Rusijo ne bo več vrnil.

Konec aprila je postal državljan karibske države St. Kitts in Nevis, ki mu je potni list podarila v zahvalo za donacijo 250 tisoč dolarjev v njihovo sladkorno industrijo, poleg tega pa je kupil še hišo za 400 tisoč dolarjev . Državljan karibske države je postal tudi njegov brat.

Durov je sicer večino svojega življenja preživel v Italiji, kjer je delal njegov oče.

Mini letala iz bankovcev Mnogi trdijo, da je Durov daleč od heroja upora proti Putinu. Največ kontroverznosti je 29-letnik povzročil, ko je pred dvema letoma iz svoje peterburške pisarne na ulico metal mini letala, narejena iz bankovcev, vrednih okoli 150 evrov. Sicer njegovo bogastvo ocenjujejo na okoli 200 milijonov evrov.

Prav tako po internetu krožijo govorice, da je tako ali tako že nekaj mesecev živel zunaj Rusije, kjer naj bi ga iskali, ker je z avtomobilom povozil policistovo nogo. Kot so sporočili iz VKontakta, naj Durov sicer ne bi imel vozniškega dovoljenja.

Durovu niso naklonjeni niti aktivisti za pravice istospolno usmerjenih, saj je na VK omogočal tudi objavo skrajno desničarskih strani, ki so pozivale k napadom na geje in objavljale videoposnetke nadlegovanja homoseksualcev. Svoje zagovarjanje popolne svobode interneta pa je demonstriral tudi s tem, da je žvižgaču Edwardu Snowdnu ponudil službo v VKontaktu.

Tožba za lastništvo Telegrama Njegovo zdaj nekdanje podjetje pa ga celo toži. Trdijo namreč, da je v času službovanja v VK z njihovimi viri na trg poslal aplikacijo Telegram, ki je konkurenca priljubljenemu WhatsAppu, in da je torej lastništvo aplikacije njihovo.

Durov se za to ne zmeni. Medtem ko aktivisti na vrata VKontakta v Sankt Peterburgu lepijo plakate, da je VK umrl zaradi politične cenzure, na Karibih že napoveduje, da bo osnoval novo socialno omrežje za mobilne telefone.

Ne spreglejte