Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 2. 2022,
9.38

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

20

Natisni članek

Vladimir Putin vojna Rusija Ukrajina

Petek, 25. 2. 2022, 9.38

2 leti, 2 meseca

Ruski novinar: Samo to lahko reši življenja na tem planetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

20

Ukrajina. Vojna v Ukrajini. | "Predsednik Vladimir Putin je državi prizadejal nepopravljivo škodo," je dejal ruski novinar Dmitrij Muratov, urednik neodvisnega časnika Nova Gazeta. | Foto Guliverimage

"Predsednik Vladimir Putin je državi prizadejal nepopravljivo škodo," je dejal ruski novinar Dmitrij Muratov, urednik neodvisnega časnika Nova Gazeta.

Foto: Guliverimage

"Vojna je norost. Ukrajincev nikoli ne bomo prepoznali kot sovražnikov, ukrajinski jezik ni sovražni jezik. Pod taktirko predsednika Putina je naša država začela vojno proti Ukrajini. Nikogar ni, ki bi lahko ustavil vojno. Sram nas je, čutimo veliko žalost in obžalujemo, kar se dogaja. Samo rusko protivojno gibanje lahko reši življenja na tem planetu," je povedal ruski novinar in urednik časnika Nova Gazeta ter Nobelov nagrajenec Dmitrij Muratov. 

Časnik Nova Gazeta je eden izmed redkih ruskih medijev, ki si jih predsednik Vladimir Putin ni podredil in ki kritično poroča o politični oblasti v državi. 

"Putin v rokah drži gumb za sprožitev jedrskih konic in ga obrača kot ključe dragega avtomobila. Kaj sledi – salva jedrskih raket? Kako drugače si lahko razlagamo Putinove besede?" se v spodnjem posnetku sprašuje Muratov. 

"Rusiji je bila 24. februarja ukradena prihodnost. Miroljuben ruski narod bo zdaj deležen sovraštva sveta. V srcu Evrope smo začeli tretjo svetovno vojno," je dejal Muratov.

Nova Gazeta je danes izšla z naslovom v ruščini in ukrajinščini. Kot je pojasnil Muratov, s tem kažejo, da Ukrajine ne vidijo kot sovražnika in ukrajinščine ne kot jezika sovražnika.

Dmitrij Muratov je skupaj s filipinsko novinarko Mario Ressa lani prejel Nobelovo nagrado za mir za prizadevanja pri varovanju svobode izražanja. Leta 1993 je bil med soustanovitelji neodvisnega časnika Nova Gazeta, od leta 1995 je njegov odgovorni urednik. Od začetka delovanja je bilo ubitih šest novinarjev Nove Gazete, med njimi Ana Politkovska, ki je pisala o vojni v Čečeniji.

Muratov je sicer eden izmed več kot sto novinarjev, ki so po včerajšnjem napadu Rusije na Ukrajino podpisali protivojno peticijo. "Vojna ni rešitev. Za to ni nobenega izgovora," so jasni ruski protivojni novinarji. 

Ukrajina Begunci
Novice Moskva: Odnosi z Zahodom blizu točke brez vrnitve #vŽivo
Vladimir Putin
Novice "Putin se ne bo ustavil, opravka imamo z neracionalnim politikom"

Zelenski pozval Ruse, naj protestirajo: Vidimo vas

Včeraj zvečer so po vsej Rusiji izbruhnili protivojni protesti. V 51 mestih so pridržali več kot 1.700 protestnikov. V bližini Puškinovega trga v središču Moskve se je zbralo okoli dva tisoč ljudi, v Sankt Peterburgu pa približno tisoč.

Ruske oblasti so nasprotnike vojne v Rusiji opozorile, naj se ne zbirajo na protivojnih protestih, preiskovalni odbor, vladni organ, ki preiskuje večja kazniva dejanja, je protestnike že posvaril pred pravnimi posledicami. 

Protestniki so se v četrtek v znak solidarnosti z Ukrajino proti "nadrealistični vojni" ruskega predsednika Vladimirja Putina zbrali v mestih po vsem svetu.

Danes je k protestom Ruse pozval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Državljanom Ruske federacije, ki protestirajo, sporočamo, da vas vidimo. To pomeni, da ste nas slišali. To pomeni, da nam verjamete. Borite se za nas. Borite se proti vojni," je Zelenski v videonagovoru v ruščini nagovoril protivojne protestnike. 

Gari Kasparov, Vladimir Putin
Novice Gari Kasparov: On je kača. Upam, da je vse, ki so mu popuščali, vsaj malo sram.
Novice Pretresljiv prizor iz Ukrajine, ki vas ne bo pustil ravnodušnih #video
Rusija
Novice Po vsej Rusiji aretirali več kot 700 protivojnih protestnikov
Premier Janez Janša ob prihodu na vrh EU v Bruslju
Novice EU z novimi ostrimi sankcijami proti Rusiji

 

 

 

Ne spreglejte