Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 10. 2015,
13.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sirija Rusija Nato

Sreda, 7. 10. 2015, 13.17

7 let, 12 mesecev

Rusija in Al Asadove sile prvič usklajeno napadle v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ruska vojaška letala in sirske vladne sile so danes prvič skupaj sprožile obsežno ofenzivo na položaje upornikov v Siriji. Tarča so položaji upornikov v vaseh v osrednjem delu države.

Kot je pojasnil vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman, gre za prvi poskus usklajenega napada na tleh s strani sil sirskega predsednika Bašarja Al Asada in z zraka s strani ruskih letal.

Rusko obstreljevanje še bolj intenzivno Po navedbah observatorija gre za najhujše spopade na območju v več mesecih, rusko obstreljevanje pa naj bi bilo po besedah vodje observatorija "intenzivnejše kot ponavadi".

Letala so ponoči in zjutraj zadela najmanj štiri lokacije v osrednji provinci Hama ter tri lokacije v severozahodni provinci Idlib, poročajo svetovne tiskovne agencije. Ruska letala so poleg tega ponoči in danes zjutraj znova obstreljevala tudi cilje v provinci Alep.

Tudi na tleh potekajo siloviti spopadi Obenem v Hami potekajo siloviti spopadi na tleh, a kot je pojasnil Rahman, režimske sile in provladne milice za zdaj niso napredovale. Vojska osvajalcev - močna islamistična grupacija, ki nadzoruje provinco Idlib in del katere je z Al Kaido povezana Fronta al Nusra - namreč dobiva okrepitve in se uspešno upira. Podatkov o smrtnih žrtvah najnovejših spopadov observatorij za zdaj nima.

Putin napovedal kopensko ofenzivo Ruski predsednik Vladimir Putin je napovedal okrepitev ruskih letalskih napadov, da bi lahko pripravili kopensko ofenzivo sirske vojske proti IS, ter potrdil, da se bo ruska vojska glede prihodnjih vojaških operacij uskladila s sirskimi silami.

Moskva: naša tarča so teroristi Islamske države Rusija letalske napade v podporo Al Asadovemu režimu v Siriji izvaja že teden dni. V Moskvi vztrajajo, da so njihova tarča teroristi Islamske države, a napadli so tudi cilje zmernejših sirskih upornikov, zaradi česar so ogorčene zahodne in zalivske države.

ZDA z Rusijo ne sodelujejo ZDA pa so sporočile, da z Rusijo ne sodelujejo pri zračnih napadih v Siriji. Kot je poudaril ameriški obrambni sekretar Ashton Carter, so ruski letalski napadi temeljna napaka. "Povedal sem že, da smo prepričani, da je strategija Rusije napačna, saj izbirajo cilje, ki niso položaji IS," je dejal na novinarski konferenci v Rimu.

NATO dvomi o namenih Rusije Kot poroča CNN, se razmere v Siriji spreminjajo le dan po tem, ko je Natov generalni sekretar Jens Stoltenberg izrazil skrb nad prisotnostjo ruskih vojaških sil na frontah v Siriji. "To je nesprejemljivo, nevarno, nepremišljeno ravnanje Rusije še povečuje napetost," je Stoltenberg dejal za CNN in izrazil dvom, da Rusija napada cilje Islamske države. Enake dvome so izrazili tudi v Pentagonu.

Turški premier: Rusija do zdaj napadla le dva cilja IS v Siriji Turški premier Ahmet Davutoglu je Rusiji danes očital, da so njena letala v Siriji do zdaj le dvakrat napadla položaje džihadistične Islamske države (IS), medtem ko so v tednu dni v tej državi izvedla že 57 napadov.

V vseh ostalih primerih je Rusija po njegovih besedah obstreljevala cilje zmernih sirskih upornikov, ki uživajo podporo Turčije in ZDA. Davutoglu se pri teh trditvah naslanja na obveščevalne podatke, ki jih dobiva Turčija.

Ne spreglejte