SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusija bo z vojaškim ladjevjem spet prisotna v Sredozemlju

2

termometer

Rusija bo imela po 20 letih znova stalno prisotno vojaško ladjevje v Sredozemskem morju, so poročali ruski mediji, ki se sklicujejo na vire v mornarici.

Admiral Viktor Čirkov je dejal, da bo pet do šest ladij iz ruske črnomorske flote stalno nameščenih v Sredozemlju, kjer bodo skrbele za zaščito ruskih interesov na tem območju. Jedro flote bodo sestavljale križarke in fregate.

Kritiki: Rusija nima zadostnih zmogljivosti Po razpadu Sovjetske zveze leta 1992 je Rusija odpoklicala svojo sredozemsko floto, ki jo je sestavljalo do 50 ladij. Kritiki ponovne napotitve vojaških ladij v Sredozemlje pravijo, da ruska mornarica nima zadostnih zmogljivosti za takšno misijo, nejasno pa je tudi, kje bi v nujnih primerih ladje popravljali.

Nekdanji načelnik generalštaba ruske vojske, admiral Vitkor Kravčenko je izjavil, da so napovedi "zgolj velike besede in želje, ki se ne ujemajo z dejanskimi viri".

Bo prisotna tudi v Tihem in Indijskem oceanu? Admiral Čirkov je sicer dejal, da bi bila ruska mornarica lahko stalno prisotna tudi v Tihem in Indijskem oceanu, če bi vlada to želela, tako kot v sovjetskih časih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin