Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2015,
11.56

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Egipt strmoglavljenje letalo Rusija žalovanje

Nedelja, 1. 11. 2015, 11.56

5 let, 1 mesec

Rusi: Strmoglavljeno rusko letalo razpadlo v zraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rusko potniško letalo airbus 321, ki je v soboto strmoglavilo na egiptovskem polotoku Sinaj, je razpadlo v zraku, je povedal Viktor Soročenko iz ruskega meddržavnega odbora za letalstvo.

Ruske oblasti so medtem letalski družbi Kogalimavija ukazale, naj varnostno preveri vse svoje airbuse 321.

"Letalo je razpadlo v zraku in deli so razsuti na obsežnem območju," je Soročenko po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal v Kairu, kjer je del mednarodne skupine strokovnjakov iz Rusije, Egipta, Francije in Irske. A po besedah Soročenka je še "prezgodaj za zaključke" o vzroku strmoglavljenja.

Medtem je ruska agencija za nadzor v prometu Rostransnadzor izdala ukaz družbi Kogalimavija, da naj do ponedeljka preveri vse svoje airbuse 321.

A to po navedbah letalske družbe neposredno ne pomeni, da so jim ukazali, naj prizemljijo preostalih šest airbusov 321 družbe. Družbi so ukazali, "naj prekine rabo svojih letal eno po eno, da izvede eno- ali dvourne preglede in oceni tveganja", so povedali v Kogalimaviji.

Za zdaj pa še vedno ni znan vzrok sobotnega strmoglavljenja letala, ki je na poti iz Šarm el Šejka v Sankt Peterburg z 224 ljudmi na krovu treščilo na polotok Sinaj. Veja džihadistične skupine Islamska država v Egiptu trdi, da je letalo sestrelila, a tako Moskva kot Kairo sta te navedbe ovrgla. Nekateri mediji so poročali, da prvi izsledki preiskave kažejo, da je vzrok tehnična napaka.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je danes pozval, naj se počaka na izsledke preiskave vzroka strmoglavljenja.

Iščejo posmrtne ostanke V Egiptu se sicer nadaljuje iskanje posmrtnih ostankov. Do zdaj so našli 163 trupel, območje iskanja pa so razširili z osem na 15 kvadratnih kilometrov. V Rusiji je danes dan žalovanja.

V Egipt so prispeli tudi ruski preiskovalci, ki jim bodo omogočili dostop na prizorišče strmoglavljenja. Egiptovski preiskovalci so že v soboto sporočili, da so našli eno od črnih skrinjic letala ter da že poteka njena analiza, s katero bi ugotovili vzrok strmoglavljenja.

Izključili možnost, da bi letalo strmoglavili islamistični skrajneži Veja džihadistične skupine Islamska država v Egiptu trdi, da je letalo sestrelila, a tako Moskva kot Kairo sta te navedbe ovrgla. Egiptovski premier Šarif Ismail je v soboto dejal, da so strokovnjaki potrdili, da letal na tej višini (devet tisoč metrov) tehnično ni mogoče sestreliti.

Povezavo z airbusom A321 ruske letalske družbe Kogalimavija, bolj znane pod imenom Metrojet, so kontrolorji poletov izgubili 23 minut po vzletu z letališča egiptovskega obmorskega letovišča Šarm el Šejk, ki je bilo na poti v ruski Sankt Peterburg.

Identifikacijo trupel bodo opravili v Sankt Peterburgu Na krovu letala je bilo po podatkih egiptovskih oblasti 217 potnikov, od tega 214 ruskih in štirje ukrajinski, in sedem članov posadke. Ruske in egiptovske oblasti so že potrdile, da so umrli vsi ljudje na krovu. Rusko ministrstvo za izredne razmere pa je objavilo seznam imen potnikov na letalu, starih od deset mesecev do 77 let. Iz Moskve so sporočili, da bodo identifikacijo trupel opravili v Sankt Peterburgu, kamor bodo po poročanju ruske tiskovne agencije Tass prve prepeljali že včeraj zvečer.

Ukrajinski zunanji minister pa je potrdil, da so med žrtvami tudi štirje ukrajinski državljani.

Dan žalovanja V Rusiji je danes dan žalovanja za žrtvami strmoglavljenja. Na javnih zgradbah po vsej državi zastave visijo na pol droga, v medijih pa ne predvajajo razvedrilnih vsebin, poroča AFP.

Ruska državna televizija Rossiya 24 vsake toliko prekine predvajanje rednega programa in poročanje s trenutki tišine in fotografijami smejočih se žrtev tragedije, ki so bile očitno posnete na njihovem letovanju in objavljene na družbenih omrežjih.

Po navedbah televizije so bile nekatere žrtve na svojem prvem dopustu v tujini, nekatere še nikoli niso letele z letalom, en par pa je bil na medenih tednih.

Pilot strmoglavljenega letala je bil zelo izkušen Nekateri prebivalci Sankt Peterburga so medtem polagali vence rož in plišaste igrače na improviziran spomenik na območju za prihode na letališču Pulkovo, kjer bi moralo strmoglavljeno letalo pristati.

Ruski preiskovalci so danes preiskali pisarne družbe Kogalimavija, ki jo bodo preverjali do 30. novembra. Danes je družba še izvajala polete. Po sobotnih navedbah Kogalimavije je bil pilot strmoglavljenega letala zelo izkušen, pristojni ob zadnjem postanku letala pa so zatrdili, da ni bilo nobenih opozorilnih znakov.

Ne spreglejte