Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2022,
7.21

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

Natisni članek

raketni napad Kijev Rusija Ukrajina

Četrtek, 28. 7. 2022, 7.21

1 leto, 8 mesecev

Rusi izvedli raketni napad v bližini Kijeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

Dim nad Kijevom | V Kijevu so se oglasile sirene za zračni napad, oblasti prebivalce pozivajo, naj ne zapuščajo zaklonišč. | Foto Reuters

V Kijevu so se oglasile sirene za zračni napad, oblasti prebivalce pozivajo, naj ne zapuščajo zaklonišč.

Foto: Reuters

155. dan vojne v Ukrajini. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v nagovoru ruskega vojaškega in političnega vrha dejal, da bodo znova vzpostavili veliko in močno Sovjetsko zvezo. Po zaupnih ocenah Bidnove administracije so doslej v Ukrajini ubili ali ranili več kot 75 tisoč Rusov.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov:

19.55 V Ukrajini ubitih ali ranjenih več kot 75 tisoč Rusov
17.10 Šef policije: V Kijevu najmanj 15 ranjenih
15.15 Ukrajina imenovala novega protikorupcijskega tožilca
13.06 Zelenski trdno verjame v končno zmago Ukrajine
13.03 Ukrajinska vojska uspešna na jugu Ukrajine
11.54 Šojgu: Imeli bomo novo Sovjetsko zvezo, veliko in močno
11.40 V raketnem napadu na Mikolajev uničena šola
9.55 Ukrajina objavila podatke o ruskih izgubah
9.22 Ukrajina: Iz Belorusije izstreljenih 20 raket
8.26 Zelenski napovedal povečanje izvoza električne energije v EU
7.35 Devet ruskih raket zadelo regijo Černigov
7.27 Ukrajina: Rusi so zavzeli drugo največjo elektrarno v Ukrajini
7.25 Rusi izvedli raketni napad v bližini Kijeva

19.55 V Ukrajini ubitih ali ranjenih več kot 75 tisoč Rusov

V zaupnem poročilu ameriških uradnikov, o katerem je prvi poročal CNN, opozarjajo, da so ocene o žrtvah v vojski na obeh straneh zelo špekulativne.

Pogosto navajajo razpone namesto konkretnih številk, čeprav je prejšnji teden direktor Cie ocenil, da je bilo ubitih ali ranjenih 60 tisoč ruskih vojakov. Po nekaterih ocenah naj bi bilo žrtev 80 tisoč, še pišejo tuji mediji.

Če navedbe o številkah držijo, so do zdaj med vojno ubili ali ranili približno polovico ruskih vojakov, ki so jih poslali na vojna območja. 

Ameriška obveščevalna služba Cia je pred nekaj dnevi ocenila, da je na ruski strani umrlo 15 tisoč ljudi.

17.10 Šef policije: V Kijevu najmanj 15 ranjenih

V napadih v Kijevu je bilo po navedbah policije kijevske regije ranjenih najmanj 15 ljudi, poroča CNN.

15.15 Ukrajina imenovala novega protikorupcijskega tožilca

Po skoraj dveh letih je Ukrajina danes imenovala novega protikorupcijskega državnega tožilca. Položaj bo zasedel odvetnik Oleksander Klimenko, je na Telegramu sporočil vodja predsednikovega urada Andrij Jermak. Korupcija sicer še vedno velja za enega največjih problemov v državi, ki si intenzivno prizadeva za vstop v Evropsko unijo.

Odvetnik Klimenko je pred tem delal kot preiskovalec v nacionalnem uradu za boj proti korupciji. 35-letnika so že decembra izbrali na razpisu za novo delovno mesto, k njegovemu imenovanju pa so pozvali tudi veleposlaniki držav skupine G7.

Njegov predhodnik Nazar Kolodnicki je odstopil leta 2020, nato pa je protikorupcijsko tožilstvo dobilo le začasno vodstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Specializirano protikorupcijsko tožilstvo in nacionalni protikorupcijski urad sta bila ustanovljena leta 2014 s podporo Zahoda. Vseeno pa se v tem času stanje v državi ni bistveno izboljšalo, saj je nevladna organizacija Transparency International leta 2021 Ukrajino uvrstila na seznam druge najbolj skorumpirane države v Evropi, takoj za sosednjo Rusijo.

13.06 Zelenski trdno verjame v končno zmago Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem nagovoru znova zatrdil, da še naprej trdno verjame v končno zmago Ukrajine. Sodržavljanom je čestital ob novem prazniku, dnevu državnosti, ki ga Ukrajina tokrat praznuje prvič. 24. avgusta Ukrajinci sicer praznujejo dan neodvisnosti.

"Ukrajina je neodvisna, svobodna in nedeljiva država. In takšna bo za vedno," je Zelenski poudaril v čustvenem govoru ter dodal, da se borijo za svobodo in da se ne bodo nikoli predali.

13.03 Ukrajinska vojska uspešna na jugu

Strateško pomemben most čez reko Dneper v regiji Herson na jugu Ukrajine po sredinem raketiranju ukrajinske vojske sicer še stoji, a je "povsem neuporaben", so danes zjutraj sporočili neimenovani zahodni vojaški viri.

Po ugotovitvah zahodnih vojaških virov, ki jih navaja britanski BBC, se je ukrajinska kampanja za ponoven prevzem nadzora nad Hersonom okrepila, potem ko je uspelo vojski z raketnimi sistemi dolgega dosega Himars uničiti ključen most Antonivski, dolg slab kilometer.

Na tisoče ruskim vojakom zahodno od reke Dneper zdaj grozi, da bodo odrezani od preostalega okupiranega ozemlja na jugu in vzhodu Ukrajine. Po navedbah Kijeva Moskva svoje enote že pospešeno usmerja proti Hersonu, česar pa BBC ni mogel neodvisno preveriti.

Kot so še pojasnili omenjeni neimenovani zahodni viri, je Herson za Moskvo kot "dragulj v kroni" njene okupacije in izguba te regije bi zadala hud udarec njenim poskusom, da invazijo na Ukrajino prikaže kot uspešno.

Herson, ki je imel pred vojno slabih 300 tisoč prebivalcev, leži na strateško pomembnem položaju zahodno od reke Dneper. Bil je prvo večje mesto, ki ga je marca zavzela Rusija.

Britansko obrambno ministrstvo je v svojem rednem jutranjem poročilu o razmerah v Ukrajini ocenilo, da je ukrajinska stran s pomočjo novih raket poškodovala vsaj tri mostove čez Dneper, na katere se Rusija zanaša pri oskrbi svojih sil. Ruske enote zahodno od reke so zato zdaj "močno ranljive", mesto Herson pa odrezano od preostanka ozemlja pod ruskim nadzorom.

Okupacijska administracija v Hersonu, ki jo je nastavila Rusija, je sicer danes zatrdila, da je Ukrajina resda poškodovala most Antonivski, kar je zapletlo življenje tamkajšnjim prebivalcev, a to naj ne bi bilo strateško pomembno in zagotovo "ne bo vplivalo na potek sovražnosti v regiji".

11.54 Šojgu: Imeli bomo novo Sovjetsko zvezo, veliko in močno

Po družbenih omrežjih se je razširil posnetek ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ki nagovarja ruske vojaške in politične voditelje. Video je na Twitterju delil tudi ukrajinski diplomat Oleksander Šerba.

"Vse to je le začasno. Stvari bodo spet dobre. Imeli bomo novo Sovjetsko zvezo, veliko in močno. Spet bo mir. Nihče ne bo odšel," je dejal Šojgu.

11.40 V raketnem napadu na Mikolajev uničena šola

Po besedah župana Mikolajeva Oleksandra Sienkeviča je bila v jutranjem raketnem napadu ena od šol "skoraj popolnoma uničena". Izstrelki so zadeli tudi črpališče mikolajevske univerze, je dejal. Po njegovih besedah sta bili poškodovani tudi dve večnadstropni stavbi, en človek je ranjen.

9.55 Ukrajina objavila podatke o ruskih izgubah

Ukrajinski generalštab je sporočil, da so ruskim oboroženim silam od začetka invazije na Ukrajino uničili 1.742 tankov, 3.979 oklepnih vozil, 894 topniških sistemov, 258 večcevnih raketnih sistemov, 117 sistemov zračne obrambe, 190 helikopterjev, 222 letal, 729 brezpilotnih letal in 15 plovil. Ubitih je bilo tudi 40.230 ruskih vojakov.

9.22 Ukrajina: Iz Belorusije izstreljenih 20 raket

Ukrajinski generalštab je zgodaj zjutraj sporočil, da je bilo iz Belorusije proti Ukrajini izstreljenih več kot 20 raket.

"Danes je bilo v eni uri po informacijah iz beloruskih virov iz Belorusije izstreljenih več kot 20 raket. Devet raket je zadelo območje Hončarivska v regiji Černigov," je sporočila ukrajinska vojska. O žrtvah za zdaj ni informacij.

Vladimir Putin
Novice V Kremlju pozorni na vsako malenkost: Putin ne sme biti izpostavljen prepihu

8.26 Zelenski napovedal povečanje izvoza električne energije v EU

Zaradi energetske krize v Evropi, ki jo je povzročila ruska invazija na Ukrajino, namerava Ukrajina povečati izvoz električne energije v EU, je v sredo napovedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dodal je, da bo njegova država postopoma postala eden od porokov evropske energetske varnosti.

"Pripravljamo se na povečanje izvoza električne energije potrošnikom v Evropski uniji," je v svojem dnevnem nagovoru, objavljenem na spletni strani ukrajinskega predsedstva, v sredo zvečer dejal Zelenski.

"Naš izvoz nam ne omogoča le zaslužka v tuji valuti, temveč tudi pomaga našim partnerjem, da se uprejo ruskemu energetskemu pritisku," je v luči nedavnega drastičnega zmanjšanja ruske dobave plina v Evropo dodal ukrajinski predsednik.

Ukrajina je kljub vojni marca povezala svoje električno omrežje z evropskim sistemom, je zagotovil Zelenski. Država je nato v začetku julija začela izvažati električno energijo v EU prek Romunije. Po oceni Zelenskega bi Ukrajina zaradi domače proizvodnje električne energije postopoma lahko postala "eden od porokov evropske energetske varnosti".

Ruski državni energetski velikan Gazprom je v sredo zmanjšal dobavo plina v Evropo po plinovodu Severni tok 1 s 40 odstotkov zmogljivosti na približno 20 odstotkov in že napovedal nove redukcije dobave.

Države EU so zavrnile utemeljitve Moskve o tehničnih težavah s plinovodom. Države članice so v torek sicer dosegle dogovor o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov do marca 2023.

7.35 Devet ruskih raket zadelo regijo Černigov

Ukrajinske oblasti poročajo, da je regijo Černigov zjutraj zadelo devet ruskih raket.

Guverner regije Vjačeslav Čaus je sporočil, da so bile rakete izstreljene iz Belorusije in so okoli 5. ure zjutraj zadele vas Hončarivska. Informacije o morebitnih žrtvah še niso znane.

7.27 Ukrajina: Rusi so zavzeli drugo največjo elektrarno

Oleksij Arestovič, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je potrdil, da so ruske sile zavzele drugo največjo elektrarno v Ukrajini. Zavzetje elektrarne je označil kot le "majceno, taktično prednost". Poleg tega je sporočil, da Rusi pošiljajo "ogromne okrepitve" v tri južne regije, da bi se uprli ukrajinski protiofenzivi.


Rusi so včeraj sporočili, da so zavzeli termoelektrarno Vuhlehirsk blizu kraja Svitlodarsk v regiji Doneck. Gre za prvi večji uspeh ruskih sil po več kot treh tednih. Svetovalec Arestovič je potrdil, da je elektrarna padla v ruske roke. Gre za termoelektrarno na premog, ki je bila postavljena v času Sovjetske zveze.

Dodal je tudi, da Rusi pošiljajo "ogromne okrepitve" na jug Ukrajine za obrambo pred ukrajinsko protiofenzivo. Rusi tako pošiljajo vojake v regije Melitopol, Zaporožje in Herson, je dodal.

7.25 Rusi izvedli raketni napad v bližini Kijeva

Guverner kijevske regije Oleksij Kuleba je informacijo o napadu objavil ob 6. uri zjutraj na Telegramu. "Danes zjutraj je sovražnik izvedel raketni napad v okrožju Višgorod. Čakamo na informacije o žrtvah. Vse službe nujne pomoči so že na terenu," je zapisal Kuleba.

Novice Groza v Moskvi: skrivnostno je umrl ključni mož pri razvoju Putinovega orožja

V Kijevu so se oglasile sirene za zračni napad, oblasti prebivalce pozivajo, naj ne zapuščajo zaklonišč.

Ne spreglejte