Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2020,
20.17

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

7

Natisni članek

Vladimir Putin volitve referendum Rusija

Sreda, 1. 7. 2020, 20.17

3 leta, 9 mesecev

Referendum po rusko: par prišel na glasovanje, glasovnici sta bili vnaprej oddani #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

7

Volitve v Rusiji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski par, ki je želel na državnih volitvah glede ustavnih amandmajev oddati svoj glas, je doživel neprijetno presenečenje. Kot sta zakonca izvedela od volilne komisije, sta uradno že volila, čeprav sta se na volišču pojavila prvič. Ne samo njuna glasova, tudi glasovnici njunih že polnoletnih otrok sta že bili oddani glede na volilni register.

Novice "Brutalni diktator Putin bo oblast zapustil v krsti, tako kot njegov vzornik Stalin"

V svoji, zdaj že dvajsetletni vladavini Rusiji, se je predsednik največje države na svetu Vladimir Putin znašel pred enim največjih izzivov svojega predsedovanja. Prevetritev ruske ustave, ki jo predlaga, bi mu omogočila še nadaljnja dva mandata, kar bi pomenilo, da Putin lahko ostane na funkciji vse do leta 2036. '' Ne volimo samo o spremembi ustave, ampak tudi o tem, v kakšni državi si želimo živeti,'' je trenutni predsednik države naslovil gledalce preko malih zaslonov.

Ko je moskovski par prišel uresničit svojo volilno pravico so jima to na volišču številka 1403 onemogočili. Članica volilne komisije je zakoncema pokazala njuni imeni, osebne podatke in podpise. Namernega ponarejanja glasov trenutno ne gre obtožiti še nikogar, saj bi lahko šlo za napako, vendar v oči bode soočenje, katerega so ujeli s kamero mobilnega telefona.

Sprva so se paru opravičili, vendar opravičila nista sprejela. Ko sta zahtevala razlago od nekoga, ki nadzoruje potek volitev sta naletela na gluha ušesa. Uradna oseba, ki je prikazana na posnetku, je register zaprla, stisnila k sebi in ga ni želela več pokazati. Ko sta na vprašanje: ''Ali ste v registru videli svoje ime?'' odgovorila pritrdilno jima je nadzornica zabrusila: ''Dokažite!''.  Posnetek so objavil podporniki ruskega opozicijskega aktivista  Alekseja Navalnega, poroča radio Svobodna Evropa (Radio Liberty).

Posnetek so objavili simpatizerji Alekseja Navalnega
 | Foto: Reuters Posnetek so objavili simpatizerji Alekseja Navalnega Foto: Reuters

O čem so Rusi dejansko volili?

Ustavne spremembe v Rusiji je glede na delne rezultate po več kot 55 odstotkih preštetih glasovnic podprlo 76,6 odstotka volivcev. S tem se predsedniku Vladimirju Putinu nasmiha zmaga in nadaljnjih 16 let na oblasti.

Državljani so na referendumu glasovali o celotnem svežnju ustavnih sprememb, ki prinašajo tudi v javnosti priljubljene ukrepe, kot so spremembe glede minimalnih plač in pokojnin ter uradna definicija zakonske zveze kot zveze med moškim in žensko. Med drugim se namerava tudi odstraniti klavzulo, ki omejuje maksimalno število predsedniških mandatov, prav tako izničiti dozdajšnje mandate trenutnega predsednika Vladimirja Putina in nekdanjega predsednika države Dimitrija Medvedjeva. Ta sprememba bi obema praktično omogočila nov ''prvi mandat'' ob morebitni ponovni izvolitvi.

Oblast si z amandmaji med drugim prizadeva povzdigniti rusko ustavo nad mednarodno pravo, zgornji dom parlamenta pa bi bil po novem zmožen predsedniku predlagati odstavitev ustavnih in vrhovnih sodnikov. Reforma v ustavo prinaša tudi prepoved gejevskih porok in omenja vero v Boga, s čimer se Rusija oddaljuje od ateizma v času Sovjetske zveze.

Dolgoletni ruski voditelj Putin je spremembe ustave iz leta 1993 predlagal januarja. Oba domova parlamenta sta jih potrdila po hitrem postopku. Putin je vztrajal, da morajo imeti zadnjo besedo državljani, češ da bodo amandmaji z referendumom dobili legitimnost.

Na referendumu, ki je potekal od preteklega četrtka, je do danes glasovala več kot polovica volivcev. Referendum bi moral potekati že 22. aprila, a ga je Kremelj zaradi pandemije novega koronavirusa precej nejevoljno preložil. Predčasno glasovanje na referendumu se je začelo dan po veliki vojaški paradi v Moskvi ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne, glavni dan pa je bil danes, ko je bil tudi dela prost dan. (STA)

Ne spreglejte