Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2012,
9.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 24. 10. 2012, 9.37

8 let

Raziskava: Novodobni izraelski apartheid

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Javnomnenjska raziskava med Izraelci je pokazala odkrit diskriminatorni odnos do arabskega prebivalstva v državi.

Javnomnenjsko raziskavo je za izraelski liberalni časopis Haaretz opravil inštitut Dialog, rezultati pa so pokazali skrb vzbujajoče izsledke. Kar tretjina vseh vprašanih je tako prepričana, da bi morali arabskemu prebivalstvu odvzeti volilno pravico, medtem ko bi skoraj polovica arabskemu prebivalstvu odvzela državljanske pravice in ga postavila pod palestinsko oblast.

Nadalje naj bi kar 40 odstotkov prebivalstva želelo ločena prebivališča in učilnice za Jude in Arabce. Rezultati odražajo "izredno razširjeno dejstvo, da želi večina prebivalstva v Izraelu videti favoriziranje Judov", je zapisal izraelski novinar in blogar Noam Šeizaf. "Gre tudi za rezultat okupacije … Po skoraj pol stoletja dominacije nad drugim prebivalstvom ni nobeno presenečenje, da večina Izraelcev misli, da si arabsko prebivalstvo ne zasluži enakih pravic," še meni.

Diskriminacija na ravni države in državljana V Izraelu je namreč kar 20 odstotkov od skupno osmih milijonov prebivalcev muslimanov oziroma Palestincev, ki imajo izraelsko državljanstvo in živijo znotraj meja izraelske države. Tovrstni radikalni pogledi sicer odražajo mnenje, ki se običajno povezuje z izraelskimi nacionalističnimi in ortodoksnimi strankami, ter opozarjajo na dejstvo, da je takšno mnenje v izraelski družbi bolj zakoreninjeno, kot je na prvi pogled pričakovati.

Skupine za človekove pravice sicer že dalj časa opozarjajo na to, da tudi izraelska uradna politika diskriminira arabsko prebivalstvo in iz Arabcev ustvarja drugorazredne državljane, kar se v praksi kaže v premajhnih učilnicah za arabske učence, manjših občinskih proračunih v arabskih predelih in neenakih lastniških pravicah za arabsko in judovsko prebivalstvo.

Zanimivo je, da se tudi številni Judje strinjajo z uporabo besede apartheid ob opisovanju mačehovskega odnosa njihove države do muslimanskega prebivalstva, pa čeprav so ta izraz še pred časom uporabljali le največji kritiki izraelske države. Argument, da je Izrael edina prava demokracija na Bližnjem vzhodu, torej ne prepriča več vseh, piše britanski Independent.

Kljub temu pa samozavedanje še ne pomeni, da se izraelsko prebivalstvo tovrstnega odnosa sramuje. Ravno nasprotno. Kar 70 odstotkov vprašanih bi tako nasprotovalo volilni pravici za 2,5 milijonov Palestincev, če bi si Izrael priključil območje Zahodnega brega. Še več, kar 75 odstotkov prebivalstva bi raje videlo, da bi se Izraelci in Palestinci vozili po ločenih cestah, pa čeprav večina takšnega ukrepa ne vidi kot nujnega, temveč zgolj kot dobrega.

Raziskava "na široko razkriva sliko izraelske družbe, ki je izredno, izredno bolna", je v kolumni v Hareetzu zapisal Gideon Levy. "Zdaj niso več zgolj kritiki doma in v tujini tisti, ki izraelske prebivalce označuje za nacionaliste in rasiste, temveč se s tem zdaj označuje celo izraelsko prebivalstvo samo," je pristavil Levy in dodal, da bi se Izrael, če bi podobno anketo opravili glede odnosa katere izmed evropskih držav do Judov, zelo ostro odzval. "Vendar ko gre za nas, ta pravila ne veljajo," je sklenil.

Ne spreglejte