Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
20. 5. 2016,
6.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

letalo EgyptAir

Petek, 20. 5. 2016, 6.45

6 let, 7 mesecev

Našli dele letala, dele trupel in osebno prtljago potnikov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Egiptovska mornarica, ki išče črno skrinjico s pogrešanega letala EgyptAir, je v morju našla razbitine letala in osebno prtljago potnikov, je potrdila egiptovska vojska. Ameriški CNN poroča, da naj bi se v letalu nekaj minut pred nesrečo sprožil alarm za dim.

Predstavnik egiptovske vojske je dejal, da so razbitine našli v Sredozemskem morju 290 kilometrov severno od mesta Aleksandrija v Egiptu. Egiptovski predsednik Al Sisi je družinam žrtev izrazil sožalje. iz egiptovskega ministrstva za letalstvo so sporočili, da so našli dele trupel, letalske sedeže in prtljago okoli sedem kilometrov južno od mesta, kjer je letalo izginilo z radarjev.

Iskanje se nadaljuje, a bi ga lahko v prihodnjih dneh oviralo slabo vreme, ki je napovedano za območje nad Sredozemskim morjem, je danes sporočila grška meteorološka služba.

Najdene razbitine bodo pregledali egipčanski, britanski in francoski strokovnjaki ter strokovnjak Airbusa.

Informacije, da so našli razbitine letala so se pojavile že včeraj, a so se izkazale za napačne, zato se je danes nadaljevalo iskanje.

Je kdo na krovu namerno strmoglavil letalo?

Grški radar je pokazal, da je airbus A320 naredil dva ostra zavoja, nato pa izgubil več kot 7.600 metrov višine, preden je izginil z radarjev. Nekdanji vodja operacij v britanski agenciji za civilno letalstvo Mike Vivian je za BBC dejal, da je ostre zavoje letala pred izginotjem bolj verjetno povzročil človeški faktor kot bomba. "Kaže, da je šlo za nekakšno poseganje v letalu z nadzorom nad letalom," je dejal.

Bolj je verjetno, da je letalo padlo zaradi terorističnega dejanja kot pa tehnične težave, pravijo egiptovske oblasti. Ameriške oblasti pravijo, da obstajajo nasprotujoča si poročila o tem, kaj je v minutah pred izginotjem počelo letalo, prav tako nimajo nobenega dokaza, da je šlo za terorizem, tehnično napako ali kaj drugega. Nobeden od potnikov na letalu ni bil na seznamu terorističnih osumljencev. Predstavnik obveščevalnega odbora ameriškega kongresa je povedal, da se zdi, da se je letalo v zraku prelomilo na dva dela, razlog za to pa ni znan.

Večina od 66 ljudi na krovu letala, ki je v sredo zvečer poletelo iz Pariza, je bila iz Egipta in Francije. Letalo je pred poletom iz Pariza v Kairo opravilo štiri druge polete; iz Asmare v Eritreji v Kairo, nato je  letelo v Tunizijo in nazaj. Po štiriurnem poletu v Pariz je stalo 90 minut.

Ne spreglejte