Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
24. 1. 2014,
11.40

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nato

Petek, 24. 1. 2014, 11.40

8 let, 2 meseca

Rasmussen: Slovenski vojaki so naredili razliko v Afganistanu

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski vladi sem prenesel isto sporočilo kot preostalim vladam zaveznic: skrbi me zaradi vse manjših obrambnih proračunov, je v Ljubljani povedal generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen, ki ga na uradnem obisku gosti premierka Alenka Bratušek, je ob skorajšnji deseti obletnici vstopa Slovenije v Nato poudaril, da smo se izkazali kot zanesljiva zaveznica, predvsem na Kosovu. Izrazil je hvaležnost za služenje slovenskih vojakov v deželi pod Hindukušem: "Vaši vojaki so naredili razliko v Afganistanu."

Bratuškova je dodala, da sta s prvim človekom severnoatlantskega zavezništva velik del pogovora namenila ravno Afganistanu, tako zaradi tamkajšnjih težavnih varnostnih razmer kot incidenta, v katerem je bil pred dvema dnevoma v nogo ustreljen slovenski vojak. Njegova poškodba po besedah premierke ni težja, vojaku pa je tako kot Rasmussen zaželela okrevanje. Bratuškova je med pogovorom Rasmussena opozorila, da je Natova politika odprtih vrat za zahodni Balkan izredno pomembna za stabilnost v tej regiji.

Na dnevnem redu je bil tudi septembrski vrh zavezništva v Walesu, kjer bo potekala razprava o prihodnosti Nata. Ena od težav, s katerimi se soočajo obrambni ministri Nata in vpliva na delovanje zavezništva, je krčenje obrambnih proračunov. Rasmussen ve za gospodarske težave zaveznic, tudi Slovenije." Hvaležen sem, da kljub temu sodelujete. Slovenija prispeva k Natovim programom. Skupno sodelovanje je pot naprej," je dejal.

Slovenski vladi je sporočil isto kot preostalim članicam zavezništva: "Če želimo učinkovito poskrbeti za varnost, bomo potrebovali finančna sredstva. Vlade spodbujam, da najdejo sredstva za obrambo, ko se bo gospodarstvo obrnilo na bolje. Sem realist. Ne pričakujem, da bo več denarja za obrambo, zato je pomembno sodelovanje, da si pomagamo pri pametni obrambi, to je pametnem načinu porabe denarja za obrambo." Članice bi morale za obrambo namenjati dva odstotka bruto domačega proizvoda, a ta cilj dosegajo le tri – ZDA, Velika Britanija in Grčija.

"Varnost ima svojo ceno" "Varnost ima ceno, a cena negotovosti je veliko večja," je ob tem izpostavil, Bratuškovi pa dejal, da računa na nadaljnje sodelovanje Slovenije. Bratuškova je odgovorila, da vlada išče boljše načine strukture obrambnega proračuna. "Najbolj pomembno je, da naši fantje na misijah ne smejo in ne bodo občutili varčevanja. Tako je bilo do zdaj, tako bo v prihodnje," je izpostavila.

Generalnega sekretarja Nata je sprejel še predsednik Borut Pahor, udeležil pa se bo tudi okrogle mize o sodelovanju Slovenije in Nata, na kateri bosta še zunanji minister Karl Erjavec in obrambni minister Roman Jakič.

Ne spreglejte