Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2020,
10.35

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

5

Natisni članek

eksplozija raketa SpaceX

Četrtek, 10. 12. 2020, 10.35

3 leta, 4 mesece

Raketa SpaceX med preizkusom eksplodirala, Musk vseeno zadovoljen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

5

Prototip rakete Starship ameriškega vesoljskega podjetja SpaceX je med sredino testno izstrelitvijo razneslo. Raketa je ob pristanku eksplodirala zaradi prevelike hitrosti, so sporočili iz podjetja Elona Muska. Kljub eksploziji je bil preizkus uspešen, so poudarili.

Raketo so uspešno izstrelili, nato se je navpično dvignila brez težav. Potem pa je najprej ugasnil en motor, nato drugi. Po približno štirih minutah in 45 sekundah poleta se je ugasnil še tretji motor, raketa pa je začela padati v vodoravnem položaju. Poletela je 12,5 kilometra visoko, povzema STA.

Musk: Vseeno smo dobili vse podatke, ki smo jih potrebovali

SpaceX eksplozija | Foto: Reuters Foto: Reuters Tik pred pristankom so se znova prižgali motorji, da bi se plovilo upočasnilo. Znova se je postavilo navpično, a je imelo preveliko hitrost, tako da je treščilo ob tla. Raketa je eksplodirala in zagorela, je mogoče videti na posnetku, objavljenem na Twitterju SpaceX.

"Mars, prihajamo," je nekaj minut po poletu tvitnil Musk. Pojasnil je, da je raketa treščila ob tla zaradi prevelike hitrosti, ki je bila posledica nizkega pritiska v rezervoarju za gorivo med pristajanjem. "Ampak dobili smo vse podatke, ki smo jih potrebovali. Čestitke, ekipa SpaceX," je še tvitnil.

Kot uspešne dele preizkusa je ocenil vzlet, spremembo položaja med poletom in natančno pot pristajanja.

S poletom želeli preizkusiti aerodinamičnost

S tem poletom so želeli preizkusiti aerodinamičnost velikega kovinskega ogrodja prototipa SN8 (Starship številka 8) in njegovih treh motorjev, tudi med njegovo vrnitvijo na Zemljo, piše STA.

"Pri preizkusu, kot je ta, se uspeh ne meri z izpolnitvijo določenih ciljev, ampak s tem, koliko se lahko naučimo. To bo namreč povečalo možnosti za uspeh v prihodnosti, medtem ko SpaceX hitro razvija Starship," so zapisali v podjetju. Že pred preizkusom so poudarili, da misija ne bo neuspešna, če bo raketa eksplodirala ali če bo treščila ob tla.

Ko bo ta tip rakete enkrat dokončan, bo predvidoma imel 37 motorjev, v višino pa bo meril 120 metrov. V Zemljino orbito bo takšna raketa lahko ponesla 100 ton tovora.

Fotogalerija
1 / 7

Musk želi več plovil poslati na Mars

Musk želi nekega dne več tovrstnih plovil poslati na Mars. Lahko pa bi bila uporabna tudi pri ponovni vzpostavitvi stalne prisotnosti na Luni, ki jo načrtuje ameriška vesoljska agencija Nasa.

Na pot okoli Lune se bo predvidoma leta 2023 ali pozneje s to raketo odpravil tudi japonski milijarder Jusaku Maezava.

Ne spreglejte