Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2011,
19.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

človekove pravice

Četrtek, 29. 12. 2011, 19.40

7 let, 12 mesecev

Racije v prostorih skupin za človekove pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Egiptovska vojska in policija sta izvedli racije v prostorih lokalnih in tujih organizacij za človekove pravice po vsej državi.

Po navedbah oblasti so racije del preiskave o domnevnem nezakonitem financiranju teh organizacij iz tujine.

Nekatere pisarne so zapečatili in zasegli opremo v njih Racije so po navedbah egiptovske televizije izvedli v najmanj 18 poslopjih, med drugim na sedežih treh ameriških skupin za človekove pravice - Nacionalnega demokratičnega inštituta (NDI), Mednarodnega republikanskega inštituta (IRI) in organizacije Freedom House.

Pripadniki posebnih enot policije, vojske in uslužbenci tožilstva so iz prostorov odnašali škatle dokumentov in računalnike, nekatere pisarne so zapečatili in zasegli opremo v njih, o aretacijah pa zaenkrat ne poročajo.

Ustrahovanje aktivistov in poskus, da se jih utiša Skupine civilne družbe so racije že ostro obsodile. Kot je ocenila ena od njih, do takšnih ukrepov ni prihajalo niti v času strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. V resnici naj bi šlo za ustrahovanje aktivistov in poskus, da se jih utiša.

Odziv ZDA: Racije niso v skladu z dosedanjim sodelovanjem med državama Na dogajanje se je odzvala tudi Bela hiša, ki je egiptovske oblasti pozvala, naj nemudoma prenehajo z racijami in nadlegovanjem osebja nevladnih organizacij, vrnejo zaseženo lastnino in nemudoma rešijo problem. Poudarili so še, da racije niso v skladu z dosedanjim dolgoletnim sodelovanjem med državama.

Nevladne organizacije, katerih prostore so preiskali, naj bi bile krive tega, da niso pridobile ustreznih licenc za svoje delo ali niso imele ustreznih dovoljenj s strani ministrstev za zunanje zadeve in družbeno solidarnost.

Nova veleposlanica v Egiptu je Anne Petterson Preiskava naj bi se začela že poleti - približno takrat, ko so se ZDA pri egiptovskih oblasteh pritožile zaradi širjenja protiameriških čustev v državi, nova veleposlanica v Egiptu Anne Petterson pa je povedala, da so ZDA tamkajšnjim nevladnim organizacijam od strmoglavljenja Mubaraka namenile 35 milijonov evrov.

Vladajoči vrhovni vojaški svet sicer aktiviste, ki zahtevajo tudi čim hitrejši prehod na civilno oblast, krivi za politične nemire v državi in jim očita, da so za to plačani iz tujine.

Ne spreglejte