Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2013,
8.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Vladimir Putin Angela Merkel Hannover

Torek, 9. 4. 2013, 8.15

8 let, 5 mesecev

Putin užival v protestih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ruskega predsednika Vladimirja Putina so na obisku sejma v Hannovru pričakale protestnice skupine Femen, ki so si na gola oprsja napisale gesla proti Putinu in vzklikale, da je diktator.

Protestnice feministične skupine Femen, ki ima svoj sedež v Ukrajini, so želele s protestom opozoriti na še vedno priprti članici skupine Pussy Riot, ki je bila obsojena zaradi performansa, usmerjenega proti Putinu. A ruski predsednik se je iz protestnic bolj kot ne pošalil.

"Kar zadeva performans, mi je bil všeč," je dejal Putin na skupni novinarski konferenci z Angelo Merkel, potem ko so razgaljene protestnice pokrili in odstranili varnostniki. Po njegovem mnenju so protestnice pripomogle k boljši promociji sejma, medtem ko bi bili varnostniki do njih lahko bolj "nežni".

Kremelj članice skupine Femen že označil za huliganke "Nisem ravno ujel, kaj so kričale, prav tako nisem videl, ali so bile blondinke, rjavolaske ali so imele lase kostanjeve barve … Sam v takšnem protestu ne vidim nič groznega, se mi pa zdi, da je za politične razprave bolje biti oblečen," je še dejal Putin.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov pa je protestnice obtožil huliganstva in pozval Nemčijo, naj jih kaznuje.

Angela Merkel, ki je odraščala v Vzhodni Nemčiji, je ob tem le pripomnila, da imajo ljudje v svobodni družbi tudi pravico do protesta.

Rusija nadzira tuje nevladne organizacije, tudi nemške Nemčija in Rusija sta sicer zadnje čase v nekoliko ohlajenih odnosih, saj je Rusija pred kratkim sprejela zakon, ki zahteva registracijo vseh nevladnih organizacij, ki delujejo v Rusiji in prejemajo tuja sredstva, med njimi je tudi kar nekaj nemških organizacij.

Številne organizacije so to zavrnile z argumentom, da v Rusiji ne delujejo po navodili drugih držav, prav tako ne želijo vplivati na rusko politiko, zato naj bi bil status "tujih agentov" nesprejemljiv. Zakon so nekateri primerjali z obdobjem hladne vojne, Putin pa na očitke odgovarja, da gre samo za spremljanje dotoka tujega denarja v Rusijo, medtem ko naj njihovo delovanje ne bi bilo omejeno.

Protestniki Putina pričakali tudi na Nizozemskem Putina pa so protestniki pričakali tudi na Nizozemskem, kjer se je srečal s tamkajšnjim premierjem Markom Ruttejem. Nizozemski protestniki so želeli opozoriti na predlagano rusko uredbo, ki prepoveduje "homoseksulano propagando". Če bo ta stopila v veljavo, bodo demonstracije v podporo pravic homoseksualcev prepovedane, organizatorji pa kaznovani.

Protestniki so izžvižgali Putina, ko se je pripeljal pred muzej Hermitage, Amnesty International pa je okoli muzeja speljal trak, na katerem je pisalo Območje brez človekovih pravic. Hiše in mostove so ob Putinovem obisku domačini oblekli v mavrične zastave.

Putin je ob demonstracijah dejal le, da "hvala bogu, da se niso slekli še geji".

Ne spreglejte