Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2022,
13.46

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

246

Natisni članek

Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 10. 10. 2022, 13.46

2 meseca, 1 teden

Kadirov stoodstotno zadovoljen: Zelenski, teci proti zahodu in se ne oziraj nazaj! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

246

227. dan vojne v Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin je danes potrdil, da so ruske sile izvedle več zračnih napadov na ukrajinska mesta, v katerih je bilo ubitih več ljudi, po vsej državi pa je bila poškodovana energetska infrastruktura. Ruske napade je označil za odgovor na "ukrajinske teroristične napade" na ruskem ozemlju. Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je Ukrajino medtem danes obtožil, da načrtuje napad na Belorusijo, ter oznanil, da sta beloruska in ruska vojska ustvarili regionalno bojno skupino, ki jo bodo poslali na mejo z Ukrajino. Lukašenko je ukrajinskemu predsedniku Zelenskemu tudi zagrozil, da bo eksplozija na krimskem mostu videti kot rožice v primerjavi s tem, kar bo Belorusija naredila Ukrajini, če ta mejo med državama prestopi samo za en meter. Po napadu se je oglasil tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki je, kot pravi, "100-odstotno zadovoljen z izvedbo posebne vojaške operacije". 

Fotogalerija
1 / 3

Poudarki dneva:

19.38
 Ukrajina po ruskem obstreljevanju začasno ustavila izvoz elektrike v EU
18.40 Ruski vojaški analitik: Moramo nadaljevati, Ukrajina je bolna družba
18.37 Na Poljskem preverjajo stanje zavetišč: "Pripravljamo se na najslabši scenarij"
17.52 Ukrajinski civilisti kljub napadom prepevajo, poglejte ta duh 
17.49 Nove eksplozije v rojstnem kraju Zelenskega
17.44 Putinov najokrutnejši general je po obstreljevanju Kijeva poslal srhljivo sporočilo
17.06 Ruski opozicijski politik je prejel evropsko nagrado za človekove pravice
16.42 Kadirov Zelenskemu: Teci proti zahodu in se ne oziraj nazaj! 
16.29 Ursula von der Leyen: Šokirana sem in zgrožena, to ne bo prestrašilo Ukrajincev
16.08 Dramatični posnetek: moški je bil na mostu, ob njem je eksplodirala raketa
15.44 Župan Kijeva: To je velik teroristični napad, grozijo novi napadi
15.18 Manfred Weber: Putinov cilj ni zmaga, temveč uničenje ukrajinskega ljudstva 
13.40 Putin današnje ruske napade označil za odziv na "ukrajinski terorizem"
13.36 V Evropi obsodbe ruskih napadov, Zelenski za odločen odziv Zahoda
13.14 Po ruskih napadih več delov Ukrajine brez elektrike in vode
12.32 Ruske rakete naj bi danes preletele moldavsko ozemlje
11.36 Lukašenko napovedal, da Belorusija združuje moči z Rusijo
10.57 Nuklearko v Zaporožju ponovno priključili na električno omrežje
10.47 Ministrstvo za zunanje zadeve obsodilo današnji napad na ukrajinska mesta
9.13 "Putin je terorist, ki se pogovarja z raketami"
8.06 V Kijevu in več drugih ukrajinskih mestih odjeknile silovite eksplozije
00.00 Sporočilo Rusom: Čas se izteka

Slovenija napade na ukrajinske civiliste označila za vojni zločin 

Slovenija je danes najostreje obsodila ruske napade na Kijev in druga mesta v Ukrajini, pri čemer je napade na civiliste označila za vojni zločin, ki ne sme ostati nekaznovan. Kot so ob tem sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, so uslužbenci na slovenskem veleposlaništvu v Kijevu na varnem. Napade je ostro obsodil tudi premier Robert Golob. "Ostro obsojam današnje ruske napade na civiliste in mesta v Ukrajini. Skrajni čas je, da celotna mednarodna skupnost obsodi agresijo in da Rusija takoj zaustavi sovražna dejanja. Ukrajini in ukrajinskemu narodu še naprej stojimo ob strani," je premier Golob sporočil na Twitterju.

19.38 Ukrajina po ruskem obstreljevanju začasno ustavila izvoz elektrike v EU

Ukrajina bo po ruskem obstreljevanju več mest, da bi stabilizirala lasten energetski sistem, začasno ustavila izvoz električne energije v EU, je sporočil ukrajinski minister za energetiko Herman Haluščenko. Kot je pojasnil, so bili napadi na energetsko infrastrukturo največji od začetka vojne.

"Današnji raketni napadi, ki so zadeli termoelektrarne in transformatorske postaje, so Ukrajino prisilili v zaustavitev izvoza električne energije od 11. oktobra," sporočilo s spletne strani ukrajinskega ministrstva za energetiko povzema agencija Reuters.

Rusija je sprožila raketne napade na Kijev in druga večja ukrajinska mesta, ki so zahtevali najmanj deset življenj, na desetine je bilo ranjenih. Ruski predsednik Vladimir Putin je napade označil za odgovor na "teroristične napade" Ukrajine oziroma na eksplozije na krimskem mostu.

Ukrajinski minister Haluščenko je v televizijskem nagovoru dejal, da so bili napadi na energetski sistem "največji od začetka vojne".

Ministrstvo za energetiko je sicer junija izrazilo upanje, da bo država v EU izvozila za 1,5 milijarde evrov električne energije.

Rusija je invazijo na Ukrajino sprožila 24. februarja.

18.40 Ruski vojaški analitik: Moramo nadaljevati, Ukrajina je bolna družba

Ruski vojaški analitik je danes zjutraj v oddaji ruske državne televizije Ukrajino označil za "psihično bolno družbo".

Videoposnetek, ki ga je na Twitterju delil novinar BBC Francis Scarr, prikazuje Aleksandra Artamonova, ki je na ruski državni televiziji dejal, da se morajo "napadi sistematično nadaljevati".

Ukrajinci se bojijo novih napadov na mesta in kritično infrastrukturo, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin zagrozil z "ostrim" odgovorom, "če se bodo napadi na Rusijo nadaljevali".

"Seveda bi se morali napadi nadaljevati, po mojem mnenju je ukrajinska družba trenutno v psihično bolnem stanju," je dejal Artamonov.

18.37 Na Poljskem preverjajo stanje zavetišč: "Pripravljamo se na najslabši scenarij"

Poljske gasilske službe preverjajo stanje podzemnih zaklonišč v državi in ​​sestavljajo popis, je danes povedal namestnik notranjega ministra Maciej Wasik, medtem ko se ruska invazija na sosednjo Ukrajino nadaljuje.

Čeprav je Poljska kot članica Nata državljanom zagotovila, da jim mesto v zavezništvu zagotavlja varnost pred ruskim napadom, so dogodki v sosednji Ukrajini opozorili na potrebo po pripravljenosti v primeru raketnega napada.

"V državi imamo 62 tisoč takih objektov," je za zasebno televizijo Polsat News povedal namestnik notranjega ministra Wasik.

"Gasilci preverjamo, v kakšnem stanju so takšna zaklonišča, ali so dobro opremljena in ali so sploh uporabna. Če niso, jih bomo ustrezno prilagodili."

Wasik je dodal, da Poljska ni ogrožena, a da se pripravlja na najslabši scenarij. "To so rutinske dejavnosti," je dejal. "Ta akcija je bila načrtovana." Postopek preverjanja zavetišča bo trajal dva meseca.

 17.52 Ukrajinski civilisti kljub napadom prepevajo, poglejte ta duh 

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je objavilo videoposnetek, ki prikazuje ukrajinske civiliste, ki pojejo v kijevski podzemni železnici med zračnim napadom.

"Ukrajinski duh je nezlomljiv. Prebivalci Kijeva pojejo na postaji podzemne železnice med zračnim napadom," je tvitnilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

17.49 Nove eksplozije v rojstnem kraju Zelenskega

Danes popoldne so v mestu Krivi Rog odjeknile eksplozije, je sporočil Oleksandr Vilkul, vodja vojaške uprave Dnjepropetrovske regije.

"Preliminarne informacije pravijo, da gre za drone iranske šahid kamikaze," je Vilkul objavil na Telegramu. Mimogrede, Krivi Rog je rojstni kraj ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Za zdaj ni podatkov o škodi in žrtvah.

17.44 Putinov najokrutnejši general je po obstreljevanju Kijeva poslal srhljivo sporočilo

General ruske vojske Sergej Surovikin se je oglasil po hudem obstreljevanju Kijeva in drugih delov Ukrajine. "Za sovražnike Rusije se jutro ne začne s kavo,"  je dejal. 

17.06 Ruski opozicijski politik je prejel evropsko nagrado za človekove pravice

Svet Evrope je priprtemu ruskemu opozicijskemu politiku Vladimirju Kara-Murzi podelil nagrado Vaclava Havla za človekove pravice za njegov pogum pri nasprotovanju ruskemu režimu. Kara-Murza, ki ima britansko in rusko državljanstvo in je bil leta 2018 spremljevalec na pogrebu ameriškega senatorja Johna McCaina, je bil tesen sodelavec opozicijskega voditelja Borisa Nemcova, ki je bil leta 2015 umorjen v središču Moskve.

Leta 2015 in ponovno leta 2017 je Kara-Murza nenadoma zbolel in padel v komo, potem ko so ga, kot trdi, zastrupile ruske varnostne službe. Moskva je zanikala vpletenost. Zdaj je v preiskovalnem priporu zaradi suma širjenja lažnih informacij o ruskih oboroženih silah po novem zakonu, sprejetem osem dni po začetku invazije na Ukrajino 24. februarja.

"V današnji Rusiji je potreben neverjeten pogum, da se zoperstavimo oblasti," je dejal Tiny Kox, predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. "Kara-Murza ta pogum danes kaže iz svoje zaporne celice," je dodal Kox.

Nagrado so njegovi ženi Evgeniji Kara-Murza podelili na slovesnosti v Strasbourgu, na sedežu Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Marca je Rusija zapustila Svet Evrope, glavnega nadzornika človekovih pravic na celini, s čimer je preprečila izgon telesa zaradi napada na Ukrajino.

Kara-Murzin odvetnik je v začetku oktobra dejal, da ga preiskujejo zaradi izdaje, oblasti pa pospešujejo primer proti njemu, ker je govoril proti vojni v Ukrajini. Za veleizdajo je zagrožena kazen do 20 let zapora.

16.42 Kadirov Zelenskemu: Teci proti zahodu in se ne oziraj nazaj! 

Raketne napade na Ukrajino je pozdravil Putinov zaveznik, čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki je dejal, da je zdaj "100-odstotno zadovoljen z izvedbo posebne vojaške operacije", in ponovil pogosto tezo proruskih propagandistov, da ima Rusija daleč najizkušenejše vojake in najmodernejše orožje. "Opozorili smo te, Zelenski, da Rusija sploh še ni začela, zato se nehaj pritoževati ... in teci! Teci proti zahodu in se ne oziraj nazaj!"

16.29 Ursula von der Leyen: Šokirana sem in zgrožena, to ne bo prestrašilo Ukrajincev

Predsednica estonske vlade Kaja Kallas in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta objavili skupni videoposnetek, posnet na mejnem prehodu med Estonijo in Rusijo.

"Šokirana sem in zgrožena zaradi krutega napada na Kijev in druga ukrajinska mesta. Rusija je znova pokazala celemu svetu, za kaj se zavzema, za teror in brutalnost. Odgovorne je treba kaznovati. Žalujemo za žrtvami, izrazila sem iskreno sožalje našim ukrajinskim prijateljem. Vem, da se Ukrajinci tega ne bodo ustrašili in da vedo, da bomo z njimi, dokler bo treba," je dejala von der Leyen.

V nadaljevanju se je odzvala tudi Kallasova. "Stojiva tukaj na vzhodni meji Evropske unije. V ozadju je Rusija. Pošiljamo jasno sporočilo vsem Ukrajincem, podpiramo vas na vse mogoče načine. Kar moramo storiti, je poslati sisteme zračne obrambe v Ukrajino, da lahko Ukrajinci zaščitijo svoja mesta, svoje civiliste. Rusija namreč stopnjuje škodo, ki jo povzročajo civilistom. Stojimo ob Ukrajini," je sklenila Kallasova. 

16.08 Dramatični posnetek: Moški je bil na mostu, ob njem je eksplodirala raketa

Med obsežnim obstreljevanjem Kijeva je bil zjutraj napaden tudi most za pešce v središču prestolnice. Po družbenih omrežjih se širijo posnetki napada na tako imenovani Kličkov most, na enem pa je razvidno, da je bil med eksplozijo na njem moški.

Eksplozija je odjeknila nekaj deset metrov od moškega, začel je bežati. Po poročanju Socportala ni bil poškodovan.

Kljub močnemu poku se most ni porušil. Del proruskih kanalov je sicer poročal, da je most porušen.

Gre za most za pešce s steklenimi elementi. Povezuje dva hriba v zgodovinskem delu Kijeva in je namenjen predvsem turističnim sprehodom. Leta 2019 ga je uradno odprl kijevski župan Vitalij Kličko in od takrat se most neuradno imenuje po njem.

15.44 Župan Kijeva: To je velik teroristični napad, grozijo novi napadi

Kijevski župan Vitalij Kličko je na svojem kanalu na Telegramu objavil nove informacije o jutranjem ruskem raketnem napadu na glavno mesto Ukrajine.

Pravi, da so "ruski barbari izvedli velik teroristični napad" na Kijev. Ubitih je bilo najmanj pet ljudi. 

"Zjutraj in čez dan je bilo prizadetih več območij Kijeva, predvsem središče mesta. Podivjani agresor je prizadel tudi več pomembnih infrastrukturnih objektov," je dejal Kličko in dodal, da je "do zdaj potrjeno pet mrtvih, 51 ljudi pa je poškodovanih".

15.18 Manfred Weber: Putinov cilj ni zmaga, temveč uničenje ukrajinskega ljudstva 

Vodja Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber je na svojem profilu na Twitterju zapisal, da Putinov cilj ni zmaga v vojni z Ukrajino, ampak uničenje ukrajinskega ljudstva. "Če sta Nemčija in Francija kdaj morali voditi, morata zdaj pri dobavi težkega orožja. Putina bo ustavilo samo odvračanje," je dodal. 

13.40 Putin današnje ruske napade označil za odziv na "ukrajinski terorizem"

"Po nasvetu obrambnega ministrstva in v skladu z načrtom generalštaba so bili danes zjutraj izvedeni napadi z natančnim orožjem dolgega dosega na energetske, vojaške, poveljniške in komunikacijske objekte v Ukrajini," je Putin dejal na današnjem srečanju ruskega sveta za nacionalno varnost.

Potem ko so ruske sile danes obstreljevale več mest in drugih ciljev po vsej Ukrajini, je Putin dodal, da gre za odziv na ukrajinske "teroristične napade", po njegovih besedah pa bo tudi odziv Rusije na morebitne nadaljnje ukrajinske napade "zelo oster".

V nagovoru ob začetku zasedanja sveta je Putin po poročanju ruskih tiskovnih agencij med drugim dejal, da ukrajinski napadi ne smejo ostati nekaznovani, pri čemer je omenjal tudi obstreljevanje jedrske elektrarne v Zaporožju in domnevne ukrajinske napade na jedrsko elektrarno Kursk, ki naj bi jih ruske sile danes preprečile. | Foto: Reuters V nagovoru ob začetku zasedanja sveta je Putin po poročanju ruskih tiskovnih agencij med drugim dejal, da ukrajinski napadi ne smejo ostati nekaznovani, pri čemer je omenjal tudi obstreljevanje jedrske elektrarne v Zaporožju in domnevne ukrajinske napade na jedrsko elektrarno Kursk, ki naj bi jih ruske sile danes preprečile. Foto: Reuters

Nekdanji ruski predsednik in podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev je danes pred zasedanjem sveta dejal, da so bili napadi "le prva epizoda, ki ji bodo sledile še druge".

Medvedjev je že v nedeljo zagrozil s povračilom Ukrajini za nedavno eksplozijo na mostu na Krim. Danes je dodal, da bi moral biti cilj "popolna odstranitev trenutnega ukrajinskega političnega režima".

13.36 V Evropi obsodbe ruskih napadov, Zelenski za odločen odziv Zahoda

V evropskih prestolnicah in EU so se na današnje ruske napade, ki so pretresli več mest po vsej Ukrajini, odzvali z ogorčenjem in obsodbami. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po napadih danes govoril z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, da bi pozval k odločnemu ukrepanju proti Rusiji.

Britanski zunanji minister James Cleverly je napade označil za nesprejemljive. "To je prikaz šibkosti Putina, ne moči," je tvitnil. Cleverly je v telefonskem pogovoru ukrajinskemu kolegu Dmitru Kulebi zagotovil nadaljnjo britansko podporo. Britanska veleposlanica v Kijevu Melinda Simmons pa je sporočila, da je njeno osebje na varnem.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, ki se je prav danes mudil v Kijevu, se je skupaj s sodelavci ob napadih zatekel na varno v klet hotela, je sporočil na Twitterju, zapis pa pospremil s fotografijami. "Smo na varnem in čakamo na nadaljnji razvoj," je zapisal. | Foto: Reuters Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, ki se je prav danes mudil v Kijevu, se je skupaj s sodelavci ob napadih zatekel na varno v klet hotela, je sporočil na Twitterju, zapis pa pospremil s fotografijami. "Smo na varnem in čakamo na nadaljnji razvoj," je zapisal. Foto: Reuters

Na današnji val ruskih raketnih napadov na prestolnico Kijev in druga večja ukrajinska mesta so se odzvali tudi v Bruslju. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je, kot je zapisal na Twitterju, zelo šokiran ob ruskih napadih na civiliste v Kijevu in drugih mestih v Ukrajini.

"Takšna dejanja nimajo mesta v 21. stoletju. Najostreje jih obsojam," je tvitnil ter dodal, da EU stoji ob Ukrajini in da je dodatna vojaška podpora Unije na poti.

13.14 Po ruskih napadih več delov Ukrajine brez elektrike in vode

Po ruskih napadih, ki so danes pretresli več ukrajinskih mest po vsej državi, iz več regij poročajo o izpadih elektrike in vode. Energetska infrastruktura je bila med drugim poškodovana v Lvovu na skrajnem zahodu in v Harkovu na vzhodu Ukrajine, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na vzhodu so izpadi elektrike prizadeli drugo največje ukrajinsko mesto Harkov in njegovo okolico, do njih pa je prišlo tudi v severovzhodni regiji Sumi, regiji Žitomir na severu in v regiji Hmelnicki na zahodu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V nekaterih delih mesta ni elektrike, ni oskrbe z vodo," je prek Telegrama sporočil župan Harkova Igor Terehov in dodal, da potekajo dela za odpravo težav.

V Lvovu na skrajnem zahodu države so po napadih, usmerjenih v ključno infrastrukturo, vključno z energetskimi objekti, ostali brez elektrike in tople vode, je prek Telegrama sporočil župan Lvova Andrij Sadovij.  | Foto: V Lvovu na skrajnem zahodu države so po napadih, usmerjenih v ključno infrastrukturo, vključno z energetskimi objekti, ostali brez elektrike in tople vode, je prek Telegrama sporočil župan Lvova Andrij Sadovij.

O eksplozijah v mestu je poročal tudi guverner regije Harkov Oleg Sinegubov. "Sovražnik z raketami napada Harkov in kritično infrastrukturo harkovske regije," je zapisal na Telegramu. Ob tem je prebivalce opozoril, da nevarnosti še ni konec, in jih pozval, naj ostanejo v zavetju.

12.32 Ruske rakete naj bi danes preletele moldavsko ozemlje

Moldavski zunanji minister Nicu Popescu je danes dejal, da so ruski manevrirni izstrelki, usmerjeni proti Ukrajini, prečkali moldavski zračni prostor. Zaradi tega so na pogovor poklicali ruskega veleposlanika v Moldaviji in zahtevali pojasnilo.

"Tri manevrirne rakete, ki so jih ruske sile danes zjutraj z ladij v Črnem morju izstrelile na Ukrajino, so prečkale moldavski zračni prostor. Na pogovor smo poklicali ruskega veleposlanika, da poda pojasnilo," je na Twitterju zapisal Nicu Popescu.

11.36 Lukašenko napovedal, da Belorusija združuje moči z Rusijo

"Ukrajina ne le razpravlja o napadih na ozemlje Belorusije, ampak napade tudi načrtuje. Razmere ostajajo napete. Eden od razlogov je, da Zahod trdi, da bo beloruska vojska neposredno sodelovala v ruski posebni vojaški operaciji v Ukrajini," je Lukašenkove izjave povzela beloruska državna tiskovna agencija Belta.

"Nato in nekatere evropske države pod vplivom lažnih zgodb preučujejo možnosti za izvedbo agresije proti Belorusiji, vključno z jedrskim napadom," je na današnjem srečanju o varnostnih vprašanjih v Minsku še dejal Lukašenko.

"Zato smo se dogovorili, da bomo pričeli z nameščanjem skupne regionalne skupine oboroženih sil Belorusije in Ruske federacije," je dodal beloruski predsednik, ki ob tem ni navedel, kje točno naj bi bile enote nameščene.

Povedal je, da se je oblikovanje skupine začelo pred dvema dnevoma, kar je sovpadalo z eksplozijo na mostu, ki povezuje Krim z Rusijo, za katero je Moskva obtožila Ukrajino.

"Ne želim zaostrovanja razmer, želim pa, da razumete: če hočete mir, se morate vedno pripraviti na vojno," je še dejal Lukašenko, ki velja za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Lukašenko je med drugim po pretvezo vojaških vaj v mesecih pred rusko invazijo na Ukrajino tudi dovolil ruskim enotam na svoje ozemlje. Večkrat je sicer zanikal, da se bo Belorusija pridružila vojni v Ukrajini in se borila za ruske interese.

Aleksander Lukašenko je danes dejal, naj ukrajinskemu predsedniku Zelenskemu in "drugim norcem" nekdo pove, da bo eksplozija na mostu na Krim videti kot rožice v primerjavi s tem, kar bo Belorusija naredila Ukrajini, če ta "svoje umazane roke stegne samo en meter čez mejo med državama". | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Aleksander Lukašenko je danes dejal, naj ukrajinskemu predsedniku Zelenskemu in "drugim norcem" nekdo pove, da bo eksplozija na mostu na Krim videti kot rožice v primerjavi s tem, kar bo Belorusija naredila Ukrajini, če ta "svoje umazane roke stegne samo en meter čez mejo med državama". Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

10.57 Nuklearko v Zaporožju ponovno priključili na električno omrežje

Ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje, ki je pod nadzorom Rusije, je bila v nedeljo ponovno priključena na zunanje napajanje, ki je ključno za hlajenje sicer zaustavljenih reaktorjev, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

"Glavni daljnovod, ki omogoča zunanje napajanje nuklearke v Zaporožju in je bil poškodovan med obstreljevanjem v soboto, so tehniki uspešno popravili. Jedrska elektrarna je bila v nedeljo zvečer ponovno priključena na zunanje napajanje," je sporočila IAEA.

To je bil ključen napredek, je dejal vodja agencije IAEA Rafael Grossi, ob tem pa opozoril, da so razmere v jedrski elektrarni še vedno krhke in nestabilne.

10.47 Ministrstvo za zunanje zadeve obsodilo današnji napad na ukrajinska mesta

"Slovenija najostreje obsoja nizkotne raketne napade Rusije na Kijev in druga ukrajinska mesta. Bombardiranje stanovanjskih sosesk in ubijanje nedolžnih civilistov sta vojna zločina, ki morata biti kaznovana. Veseli nas, da je slovensko diplomatsko osebje v Ukrajini na varnem."

Oglasili so se tudi na zunanjem ministrstvu Kitajske. Tiskovna predstavnica ministrstva Mao Ning je na današnji redni novinarski konferenci dejala, da so v Pekingu "seznanjeni z najnovejšimi dogodki v Kijevu", ter izrazila upanje na čimprejšnjo umiritev razmer in deeskalacijo konflikta v Ukrajini. Kitajska sicer še naprej zagovarja nevtralno držo glede vojne v Ukrajini oziroma se ogiba obsodbi ruske agresije. 

"Upamo, da bodo vse vpletene strani medsebojne težave razrešile z dialogom. Kitajska je še naprej pripravljena igrati konstruktivno vlogo pri prizadevanjih za deeskalacijo razmer."

9.13 "Putin je terorist, ki se pogovarja z raketami"

Na jutranje raketne napade na Kijev in druga mesta v Ukrajini se je začel odzivati ukrajinski politični vrh.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na Twitterju zapisal: "Več raketnih napadov po Ukrajini. Putinova edina taktika je teroriziranje mirnih ukrajinskih mest, a nas ne bo zlomil. To je tudi sporočilo vsem, ki bi se s Putinom radi pogovarjali o miru: Putin je terorist, ki se pogovarja z raketami."

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem sporočil, da je bilo v raketnih napadih na ukrajinska mesta več mrtvih in ranjenih, ter Rusijo obtožil, da poskuša Ukrajino izbrisati z obličja Zemlje. V videoizjavi za javnost je dejal tudi, da Rusija napada energetsko infrastrukturo Ukrajine in ljudi. "Sejati hočejo paniko in kaos, uničiti našo energetiko. Ukrajina je obstajala, preden se je pojavil ta sovražnik, Ukrajina bo obstajala tudi, ko ga ne bo več."

8.06 V Kijevu in več drugih ukrajinskih mestih odjeknile silovite eksplozije

Glede na poročanje novinarjev francoske tiskovne agencije AFP je bilo slišati tri silovite eksplozije, in sicer nekaj po 8. uri po lokalnem času. O novih eksplozijah so nato poročali tudi nekaj prej 9. uro. Da so v okrožju v središču ukrajinske prestolnice odjeknile eksplozije, je potrdil tudi kijevski župan Vitalij Kličko.

Na posnetkih na družbenih omrežjih je videti velike oblake črnega dima nad nekaterimi območji mesta.

"Ukrajina je tarča raketnih napadov, imamo skrb vzbujajoče informacije iz številnih mest po državi," je na Telegramu sporočil predstavnik predsedstva Kirilo Timošenko. Ljudi je pozval, naj ostanejo na varnem.

Že ponoči so poročali o novem ruskem napadu na mesto Zaporožje, ki je bilo v preteklih tednih že večkrat tarča obstreljevanja. Po navedbah regionalnega guvernerja v Zaporožju Oleksandra Staruha je bila uničena večnadstropna stanovanjska stavba, napad naj bi zahteval žrtve.

Proti prizoriščem eksplozij naj bi se odpravilo več reševalnih vozil.

Pred tem je v nedeljo zvečer podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost in nekdanji predsednik Dmitrij Medvedjev Ukrajini zagrozil s povračilom za nedavno eksplozijo na mostu na Krim.

O eksplozijah poročajo tudi v drugih ukrajinskih mestih, odjeknile so tudi v Lvovu na zahodu Ukrajine, to pa je Dnipro:

Rusija je zadnje napade na Kijev izvedla 26. junija.

00.00 Sporočilo Rusom: Čas se izteka

Ukrajinski obrambni minister je v skoraj osem minut trajajočem videoposnetku, v katerem je sprva pohvalil ukrajinske vojake in njihovo vodstvo, ruske vojake opozoril, da si jih bo svet zapomnil kot tatove, posiljevalce in morilce. 

Pozval jih je, naj se predajo, jim obljubil varnost in pošteno obravnavo ter poudaril to, da bodo ostali živi. 

Če ne bodo razmislili, kaj natanko počnejo v Ukrajini, kamor so jih poslali vplivneži iz Moskve, ki se skrivajo v bunkerjih, bo umrlo na tisoče ruskih fantov, je bil jasen Reznikov. Dodal je, da jih bo še več pohabljenih, ostali bodo brez rok, brez nog. 

Izpostavil je paradoksalno hinavščino visokih ruskih uradnikov, ki so zelo kritični do zveze Nato in Zahoda, hkrati pa imajo v državah članicah zveze Nato svoje premoženje, svoje nepremičnine, tja so poslali svoje družine. "Še pred ne tako dolgo časa so se imeli zelo lepo v Londonu, v Washingtonu," je dejal Reznikov. 

Opozoril je še, da Ukrajina ne potrebuje dodatne zemlje, saj ima svoje dovolj, bo pa vzela nazaj vse, kar ji pripada. V nagovoru ruskim vojakom je Reznikov še dejal, da se čas za ukrepanje proti tistim, ki jih pošiljajo umirat za lastne interese, izteka in da naj ga ne zapravijo.

Preberite tudi:

Ruski vojaki, Vladimir Putin
Novice Razkritje: Američani so verjeli, da bo Kijev padel v nekaj dneh
Novice Putinov človek sestavil "seznam za ubijanje" zahodnih uradnikov: "Pobili bomo vse, ki niso z nami"

 

Ne spreglejte