Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 8. 2015,
12.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vladimir Putin Barack Obama

Četrtek, 6. 8. 2015, 12.27

6 let, 6 mesecev

Putin je prerok samo v svojem kraju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Evropi je v zadnjih dveh letih nenaklonjenost Rusiji narasla s 54 na 74 odstotkov, v ZDA s 43 na 72 odstotkov. V Rusiji Putina podpira kar 83 odstotkov prebivalcev.

Raziskava, ki jo je objavil Pew Research Center iz ZDA, kaže, da je nezaupanje v delovanje ruskega predsednika Vladimirja Putina v mednarodni politiki v letih 2013 in 2014 po vsem svetu močno naraslo. Najbolj nezaupljivi smo v Evropi in ZDA, kjer se je nezaupanje v teh letih tudi najbolj povečalo, medtem ko Putinu še vedno zaupa kar 83 odstotkov Rusov.

Putinu ne zaupa 93 odstotkov Špancev, podpira ga 22 odstotkov Nemcev 58 odstotkov vprašanih iz 39 držav je odgovorilo, da Putinu glede mednarodnopolitičnih korakov ne zaupajo. Med državami izstopa Španija, kjer je do Putina nezaupljivih kar 93 odstotkov vprašanih, na Poljskem 87 in v Franciji 85 odstotkov vprašanih. Nasprotno je v Nemčiji 22 odstotkov takih, ki ruskemu predsedniku zaupajo, v Grčiji kar 41 odstotkov.

V svetu glede zaupanja izstopajo Vietnam (69 odstotkov), Kitajska (62) in Bangladeš (61), v Afriki Putinu zaupa le pičla večina Kenijcev in Tanzanijcev.

Izrazito nezaupanje se kaže zlasti na Bližnjem vzhodu, v Južni Ameriki in večini azijskih držav.

Hladni odnosi med Rusijo in ZDA Medtem ko se z zunanjo politiko Rusije strinja velika večina njenih državljanov, pa je njihovo zaupanje v zunanjo politiko predsednika ZDA Baracka Obame z le 11 odstotki podpore tako nizko, kot je bilo v času predsednika Georgea W. Busha. Obama sicer glede mednarodne politike uživa podporo v vseh delih sveta, razen na Bližnjem vzhodu.

V Ukrajini jih je 73 proti, 23 za Z vidika nemirnih odnosov med Rusijo in Ukrajino je zanimivo tudi, da ruskemu predsedniku zaupa 23 odstotkov prebivalcev Ukrajine, 73 odstotkov pa jih je do njega nezaupljivih. Še večja je naklonjenost državi – 35 odstotkov prebivalcev Ukrajine je po ugotovitvah raziskave Rusiji naklonjenih, 60 odstotkov pa nenaklonjenih.

Ne spreglejte