SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Protesti v Kijevu že terjali prve smrtne žrtve (video)

2

termometer

Protestniki v Kijevu tudi danes vztrajajo na ulicah, čeprav so jim oblasti zagrozile z uporabo sile. Policija je vdrla v protestniški tabor na ulici Hruševski ter več protestnikov aretirala.

Spopadi v Kijevu so danes terjali pet smrtnih žrtev, 300 ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočil zdravstveni center opozicije. Iz Kijeva, ki ga protesti pretresajo od novembra lani, v zadnjih dneh pa so se sprevrgli v ostre spopade med demonstranti in opozicijo, so pred tem poročali o dveh smrtnih žrtvah. Ukrajinska prestolnica se je po poročanju medijev spremenila v pravo vojno območje.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič se je danes sešel s tremi glavnimi voditelji opozicije, na pogovorih pa naj bi skušali razrešiti politično krizo v državi. Janukovič je še v torek tovrstno srečanje zavrnil, a se je medtem Kijev spremenil v pravo vojno območje, nasilje pa je medtem terjalo prve smrtne žrtve.

Janukovič: Ni še prepozno za ustavitev nasilja Kot je sporočila predsednikova tiskovna služba, se je Janukovič sešel z Vitalijem Kličkom, Arsenijem Jacenjukom in Olegom Tjanjbokovom. Srečanje je po navedbah njegovega urada trajalo tri ure, označili pa so ga za "prvi korak" v pogajalskem procesu. Podrobnosti niso navedli, prav tako pa izjav ob odhodu iz predsedniške palače niso dajali opozicijski voditelji.

Janukovič je še pred srečanjem v izjavi za javnost protestnike pozval, naj ne sledijo "političnim skrajnežem". "Ni še prepozno za ustavitev nasilja in rešitev konflikta z mirnimi sredstvi," je izjavil Janukovič. Svojcem ubitih v protestih je izrazil sožalje, poročajo mediji.

Policija je prvi napad na protestnike, ki so proti varnostnim silam metali kamenje, sprožila zjutraj. Protestniki so posledično okrepili napade s kamenjem in molotovkami, a so imeli proti solzivcu, šok granatami in gumijastimi naboji, ki so jih proti njim uporabili polno opremljeni pripadniki protiizgredniških enot policije le malo možnosti.

Policija z oklepnimi vozili nad protestnike Več sto najbolj odločnih protestnikov se je, potem ko so jih odrinili stran od glavnega prizorišča spopadov, znova zbralo. Z zažiganjem pnevmatik so skušali ustvariti barikade. Policija je zatem proti njim prvič krenila z oklepnimi vozili.

Spopadi so bili doslej omenjeni na strogo središče prestolnice, predvsem na ulico Gruševski. Varnostne sile se doslej niso premaknile proti glavni utrdbi protestnikov, trgu Majdan.

Radikalizacija protestov zaradi spornega "protestniškega" zakona Ukrajinci so na ulicah vse od konca novembra lani, ko se je vlada odločila, da z EU ne podpiše pridružitvenega sporazuma. Zadnje proteste, ki so se sprevrgli v hudo nasilje, je sprožil sporni zakon proti protestniškemu gibanju, ki je začel veljati v torek.

22. januar je sicer v Ukrajini dan narodne enotnosti, ko naj bi se državljani spominjali združitve vzhodne in zahodne Ukrajine v poskusu doseči neodvisnost leta 1919. A, kot poročajo nekatreri mediji, se zdi, da so Ukrajinci danes manj enotni kot kdajkoli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin