Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2024,
6.47

Osveženo pred

22 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
opozicija protesti Venezuela volitve Nicolas Maduro

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 6.47

22 minut

Protesti proti zmagi Madura v Venezueli zahtevali smrtno žrtev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

Protesti, ki so v Venezueli izbruhnili po sporni zmagi sedanjega predsednika Nicolasa Madura na nedeljskih predsedniških volitvah, so v ponedeljek zahtevali najmanj eno smrtno žrtev. Varnostne sile so proti protestnikom po vsej državi, ki ne priznavajo Madurove zmage, uporabile solzivec in gumijaste naboje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede na izide, ki jih je objavil volilni svet, je Maduro na volitvah prejel 51,2 odstotka glasov in si tako zagotovil tretji mandat, opozicijski kandidat Edmundo Gonzalez Urrutia pa 44,2 odstotka. Opozicija trdi, da je s 70 odstotki glasov zmagal Urrutia.

Po uradni razglasitvi volilnih izidov je ulice prestolnice Caracas preplavilo na tisoče protestnikov. Med drugim so vzklikali: "Svoboda, svoboda," in "Ta vlada bo padla," poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nekateri so na ulicah trgali Madurove volilne plakate in jih zažigali.

Protestniki zamerijo Chavezu 

Po vsej državi so protestniki podrli najmanj dva kipa pokojnega nekdanjega predsednika Huga Chaveza, ki je državo vodil več kot desetletje in za svojega naslednika izbral Madura.

Varnostne sile so proti protestnikom po vsej državi, ki ne priznavajo Madurove zmage, uporabile solzivec in gumijaste naboje. Demonstranti pa so proti policistom metali kamenje.

Najmanj en mrtev, številne aretacije

Na protestih je umrl najmanj en protestnik v zvezni državi Yaracuy, še 46 ljudi pa je bilo aretiranih, je na družbenem omrežju X sporočil vodja venezuelske nevladne organizacije za človekove za pravice Foro Penal Alfredo Romero.

Volitve v Venezueli so v mednarodni javnosti sprožile različne odzive. Več latinskoameriških držav je kritičnih do volitev in dvomijo o izidih, ki so zmago pripisali Maduru. Devet latinskoameriških držav je tako v ponedeljek v skupni izjavi pozvalo k ponovnemu pregledu izidov volitev. Panama, ki se je pridružila izjavi, pa je celo napovedala, da bo po sporni zmagi Madura umaknila svoje diplomate iz Venezuele in prekinila diplomatske stike, dokler ne bo opravljen popoln pregled postopka štetja glasov.

Nicolas Maduro
Novice Maduro uradno zmagovalec predsedniških volitev v Venezueli
Nicolas Maduro
Novice Maduro ob oddaji glasu zagotovil, da bo spoštoval volilni izid
Novice "Ko sem se pogovarjal s Fidelom Castrom, je bilo tako, kot bi se pogovarjal s Titom"
Maradona družina
Sportal Po Castru, Chavezu in Gadafiju zdaj Maradona upa na Lukašenka
Nicolas Maduro
Novice V Venezueli zaradi domnevnega vdora v državo aretirali Američana
Ne spreglejte