Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 7. 2014,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ukrajina letalo David Cameron

Nedelja, 20. 7. 2014, 9.22

8 let

Proruski uporniki trdijo, da so morda našli črni skrinjici (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Proruski uporniki so sporočili, da so med predmeti, najdenimi na prizorišču v četrtek strmoglavljenega letala Malaysia Airlines, našli tudi predmete, ki spominjajo na črni skrinjici boeinga 777.

Ob tem so izrazili pripravljenost, da jih izročijo mednarodnim preiskovalcem. Kot je povedal vodja separatistov Aleksander Borodaj, sicer premier samooklicane Ljudske republike Doneck, so na prizorišču strmoglavljenja malezijskega letala odkrili nekaj predmetov, ki spominjajo na črni skrinjici.

Dodal je, da so jih pripravljeni izročiti mednarodnim preiskovalcem, saj lahko samo oni potrdijo, da gre za črni skrinjici. Najdene predmete so odnesli v Doneck, je novinarjem še zatrdil Borodaj. Doneck sicer velja za trdnjavo proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine.

Kje sta skrinjici, ki vsebujeta podatke o letu, ni povsem jasno Najdba črnih skrinjic letala bi morda pomagala razjasniti, kaj točno se je zgodilo. A kje sta skrinjici, ki vsebujeta podatke o letu, za zdaj ni povsem jasno. Oblasti v Donecku so doslej trdile, da so ju zasegli ukrajinski reševalci, v Kijevu pa sumijo, da sta v rokah upornikov, ki bi jih lahko poslali v Moskvo.

Borodaj je spregovoril tudi o truplih žrtev, najdenih na prizorišču četrtkove tragedije, o katerih je v zadnjih dveh dneh zakrožilo veliko nasprotujočih si informacij. Kot je dejal, so bila odstranjena s prizorišča strmoglavljenja in bodo naložena na vlak z vagoni hladilniki počakala na "prihod mednarodnih strokovnjakov".

Reševalci so do zdaj našli 196 trupel Pojasnil je, da so njegove skupine odpeljale trupla stran od prizorišča iz "spoštovanja do družin" in ker v obstoječih okoliščinah stanje postaja "nečloveško". "Nismo več mogli čakati zaradi vročine in tudi zaradi številnih psov in divjih živali na območju," je dodal Borodaj. Reševalci so do zdaj po navedbah ukrajinskih oblasti našli 196 trupel.

Namestnik ukrajinskega premiera Vladimir Grojsman je pred tem sicer zatrdil, da so z uporniki dosegli okvirni dogovor o odstranitvi trupel in da naj bi posmrtne ostanke žrtev z vlakom prepeljali v Harkov, ki leži izven območja nadzora proruskih separatistov, kar pa se, če gre verjeti upornikom, ni zgodilo.

Grojsman je medtem v izjavi za novinarje tudi opozoril, da ukrajinske oblasti ne morejo zagotoviti varnosti preiskovalcem na območju, kjer je strmoglavilo malezijsko letalo, saj gre za območje, ki je pod nadzorom upornikov.

Mednarodni preiskovalci sicer opozarjajo, da nimajo zagotovljenega ustreznega dostopa do kraja strmoglavljenja letala in da jih proruski separatisti pri delu ovirajo.

Cameron v primeru nesodelovanja za ostrejše sankcije proti Moskvi Britanski premier David Cameron se je zavzel za ostrejše sankcije proti Moskvi, če ta ne bo spremenila svojega "pristopa" do Ukrajine, zlasti v povezavi z letalom družbe Malaysia Airlines.

"Če ruski predsednik Putin ne bo spremenil svojega pristopa glede Ukrajine, bosta Evropa in Zahod morala temeljito spremeniti držo do Rusije," je v prispevku za izdajo britanskega časnika Sunday Times zapisal Cameron. Po njegovem prepričanju se mora EU postaviti za svoje vrednote. Morda je prišel čas, da se uveljavijo "naša moč, vpliv in viri", je zapisal premier.

Cameron je med drugim tudi izrazil upanje, da bo Rusija izkoristila priložnost in našla pot iz te nevarne krize. V nasprotnem primeru "bomo morali ostro odgovoriti", je še zapisal. Zahod namreč Rusiji očita, da podpira proruske separatiste na vzhodu Ukrajine.

"Putin mora aktivno sodelovati z mednarodno skupnostjo" Cameron in njegova kolega iz Nizozemske ter Avstralije, Mark Rutte in Tony Abbott, so se strinjali, da okrepijo pritisk v Varnostnem svetu ZN, da bi preiskovalcem omogočili dostop do kraja strmoglavljenega malezijskega letala. Trije voditelji so jasno izrazili mnenje, da mora ruski predsednik Vladimir Putin aktivno sodelovati z mednarodno skupnostjo, je sporočila tiskovna predstavnica Downing Streeta.

Novi britanski zunanji minister Philip Hammond pa je za BBC izjavil, da bo Velika Britanija na torkovem zasedanju Sveta ministrov EU za zunanje zadeve skušala prepričati tudi druge evropske države, da uvedejo nove sankcije proti Rusiji zaradi strmoglavljenja malezijskega letala. "Prizadevali si bomo prepričati naše evropske partnerje, da se strinjajo z odločitvijo o nadaljevanju sankcij proti Rusiji, če ta ne bo spremenila svojega stališča," je poudaril.

Ameriški zunanji minister John Kerry je tako v sobotnem telefonskem pogovoru ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu izrazil globoko zaskrbljenost, ker proruski separatisti mednarodnim preiskovalcem niso dovolili dostopa do kraja, kjer je strmoglavilo letalo.

Moskvo pozval, naj uresniči svoje zaveze Kerry je opozoril na mednarodni poziv, da je treba preiskovalcem zagotoviti "popoln in nemoten dostop", in Moskvo pozval, naj uresniči svoje zaveze in javno pozove separatiste, naj zagotovijo takšen dostop.

Skrbi ga, ker predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanj v Evropi (OVSE) in mednarodni preiskovalci že drugi dan niso imeli zagotovljenega ustreznega dostopa do kraja strmoglavljenja letala, ki naj bi ga sestrelili proruski separatisti, saj prav ti nadzirajo območje. Za sestrelitev krivijo Kijev. Opozoril je tudi na zaskrbljenost ZDA zaradi poročil, da so bila trupla in ostanki letala neustrezno obravnavani ali odstranjeni.

ZDA od Moskve zahtevajo tudi, da ustavi dotok orožja in borcev na vzhod Ukrajine Kerry je Rusijo tudi pozval k takojšnjim in jasnim akcijam za zmanjšanje napetosti v Ukrajini, kot je poziv separatistom, naj odložijo orožje in izpustijo vse talce ter začnejo dialog z ukrajinsko vlado za mirno rešitev krize. ZDA od Moskve zahtevajo tudi, da ustavi dotok orožja in borcev na vzhod Ukrajine in omogoči opazovalcem OVSE, da pomagajo pri varovanju meje, so še sporočili iz State Departmenta.

Pred tem se je v soboto ameriški obrambni minister Chuck Hagel po telefonu pogovarjal z nizozemsko kolegico Jeanine Hennis-Plasschaert, ministrico države, ki je na letalu izgubila 192 svojih državljanov. Oba sta opozorila na težave preiskovalcev pri preiskavi območja. Ministrica je ob tem izrazila nujnost objektivne in uravnotežene preiskave, pa tudi tega, da bi posmrtne ostanke žrtev čim prej vrnili njihovim družinam.

Kerry: Raketni sistem, s katerim sestreljeno letalo, je prišel iz Rusije John Kerry je dejal, da je raketni sistem, ki je bil uporabljen za sestrelitev malezijskega letala na vzhodu Ukrajine, proruskim separatistom izročila Moskva. Ob tem se je skliceval na dokaj natančne dokaze ZDA, ki po njegovem kažejo na vpletenost upornikov v sestrelitev letala.

Kot je za ameriško televizijo CNN danes dejal Kerry, je dokaj jasno, da gre za raketni sistem, ki so ga proruski separatisti dobili od Rusije. Dodal je, da je bil v četrtkovi tragediji uporabljen sofisticiran raketni sistem SA-11. Ukrajina po njegovem prepričanju tega sistema v času, ko je prišlo do strmoglavljenja letala Malaysia Airlines, ni imela nameščenega nikjer v bližini. To očitno kaže na proruske separatiste, je menil Kerry.

"Groteskni" prizori Kerry je komentiral tudi dogajanje na prizorišču strmoglavljenega letala, ki leži na območju pod nadzorom proruskih upornikov in do katerega imajo mednarodni preiskovalci le omejen dostop. Prizore, ko pijani proruski uporniki nakladajo trupla na tovornjake ter odstranjujejo tako trupla kot dokaze, je označil za "groteskne".

Malezijski premier spričo letalskih tragedij pozval k enotnosti Malezijski premier Nadžib Razak je v luči dveh letalskih tragedij, ki sta v samo nekaj mesecih pretresli državo in njeno letalsko industrijo, državljane pozval k enotnosti. Malezijci morajo spričo te krize ostati trdni in združeni ter moliti za državo, je poudaril premier.

Četrtkovo strmoglavljanje letala je dodobra pretreslo Malezijo, ki si še ni povsem opomogla od nesreče drugega letala Malaysia Airlines, ki je 8. marca z 239 ljudmi na krovu izginilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking.

Malezijski premier je za prihodnji teden sklical tudi izredno sejo parlamenta, na kateri naj bi razpravljali o četrtkovi katastrofi in odgovoru nanjo. Malezijska vlada je bila namreč deležna ostrih kritik tako mednarodne kot domače javnosti zaradi svoje nepripravljenosti, da z javnostjo deli informacije o marčevski nesreči.

Nova koda za lete med Amsterdamom in Kuala Lumpurjem Družba Malaysia Airlines pa je sporočila, da iz spoštovanja do preminulih potnikov in članov posadke v prihodnje ne bo več uporabljala kode MH17, pod katero je opravljala lete med Amsterdamom in Kuala Lumpurjem. S 25. julijem bodo tako uvedli novo kodo MH19.

Iz družbe so prav tako sporočili, da bodo do četrtka povrnili denar za letalske vozovnice tistim potnikom, ki želijo odpovedati ali zamenjati vozovnice, rezervirane za njihove lete do konca leta.

Ne spreglejte