Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
18.44

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rusija Ukrajina Krim

Torek, 25. 8. 2015, 18.44

8 let, 3 mesece

"Prišel bo čas, ko se bodo tisti, ki so organizirali to sojenje, sami znašli na zatožni klopi."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rusko vojaško sodišče je danes obsodilo ukrajinskega režiserja Olega Sencova na 20-letno kazen v strogo varovanem zaporu.

Devetintridesetletnega ukrajinskega režiserja Olega Sencova je rusko vojaško sodišče obsodilo terorizma zaradi požiga prostorov prokremeljske stranke na Krimu po lanski priključitvi polotoka Rusiji in načrtovanja drugih napadov, med drugim razstrelitve Leninovega kipa v Simferopolu.

Njegov soobtoženec, Ukrajinec Aleksander Kolčenko, je bil obsojen na deset let zapora zaradi sodelovanja v napadih.

"Pošastno je v ječo strpati obetavnega filmarja" Priznani filmarji z vsega sveta, med njimi španski režiser Pedro Almodovar ter pisatelj in režiser Mike Leigh, so v pismu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu izrazili zaskrbljenost zaradi pregona Sencova.

Ruski filmski režiser Andrej Zvjagincev, čigar zadnji film Leviatan je osvojil zlati globus, je v pismu, objavljenem v ruskem časniku Nova Gazeta, zapisal, da je "pošastno v ječo strpati mladeniča, obetavnega filmarja". Ruske oblasti je pozval, naj ga izpustijo ali pa naj mu sodijo samo za dejanja, ki jih lahko nesporno dokažejo.

Med branjem sodbe sta zapela ukrajinsko himno Ko so na sodišču prebrali sodbo, sta Sencov in Kolčenko, ki sta bila zaprta v stekleni kletki, zapela ukrajinsko himno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je pozval k njuni takojšnji izpustitvi in na Twitterju zapisal: "Drži se, Oleg. Prišel bo čas, ko se bodo tisti, ki so organizirali to sojenje, sami znašli na zatožni klopi."

Vrhunec nepravičnosti in brezzakonja Odvetnik ukrajinskega filmarja Dmitrij Dinze je napovedal, da se bo njegova stranka pritožila. "To je vrhunec nepravičnosti in brezzakonja," je izjavil.

Sodili so jima kot ruskima državljanoma Sencov in Kolčenko sta za zapahi v Rusiji od maja lani. Sojenje so izvedli na vojaškem sodišču v Rostovu na Donu, kjer je eno od dveh sodišč v Rusiji, na katerih sodijo osumljencem za terorizem.

Sodili so jima kot ruskima državljanoma, čeprav nista nikoli zaprosila za državljanstvo. Oba sta se izrekla za nedolžna, še poroča AFP.

Ne spreglejte