Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 5. 2015,
10.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boko Haram izpoved Nigerija

Ponedeljek, 4. 5. 2015, 10.39

8 let

Preživele ženske o krutosti Boko Haram: Dobile smo le en obrok na dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanje ujetnice nigerijske islamistične skupine Boko Haram po osvoboditvi pripovedujejo o grozovitem obdobju njihovega življenja.

Pred slabim tednom dni je nigerijska vojska iz ujetništva islamistične skupine Boko Haram rešila 200 deklic in 93 žensk. Pri tem so uničili štiri teroristične kampe v velikem gozdu Sambisa, ki so si ga skrajneži izbrali za svoje skrivališče.

Nekatere kamenjali do smrti Ko so skrajneži ugotovili, da se jim približuje vojska, so želeli skupaj z ženskami zbežati. Tiste, ki so se jim upirale, pa so do smrti kamenjali, je povedala ena izmed preživelih.

Kljub temu je vojski uspelo pravočasno prispeti do kampa in rešiti ujetnice. Iz gozda, kjer so jih rešili, so se vozili tri dni, iz pogovorov s preživelimi pa so ugotovili, da prihajajo iz vasi Gumsuri, blizu mesta Chibok. Med rešenimi tako ni deklet iz Chiboka, ki so jih skrajneži 14. aprila lani ugrabili v šoli.

Zgodbe preživelih so pretresljive. Na dan, ko so jih ugrabili, so najprej pred njihovimi očmi ubili vse može in starejše dečke, nato pa so jih odpeljali v gozd, piše CNN.

Vsak dan je umrla vsaj ena, preostale čakale, da pridejo na vrsto Nekatere so prisilili v poroko in tudi v boj. Nikoli jih niso spustili izpred oči, niti ko so odšle na stranišče.

"Niso nam dovolili, da bi se premaknile niti za centimeter. Zadrževali so nas v enem prostoru. Bile smo zasužnjene," je za Reuters povedala Asabe Umaru, ena izmed preživelih.

Spet druga je dejala, da so jim dali zgolj en obrok na dan, in še to suho koruzo, ki ni dobra za ljudi. To je privedlo do podhranjenosti, bolezni in posledično smrti.

"Vsak dan smo bile priča smrti ene izmed nas in samo čakale smo, da pridemo na vrsto," je povedala 24-letna mati dveh otrok.

Potem ko je skupina Boko Haram leta 2009 začela svoj krvavi pohod, so v Severni Nigeriji ubili že več tisoč ljudi.

Ne spreglejte