SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predsednik Federacije BiH obtožen nezakonitih pomilostitev

3

termometer

Tožilstvo kantona Sarajevo je vložilo obtožnico proti Živku Budimirju, predsedniku bošnjaško-hrvaške entitete v BiH, Federacije BiH.

Skupaj s še petimi osebami ga je obtožilo zaradi nezakonite pomilostitve obsojencev in prejemanja podkupnin, so za sarajevski Dnevni avaz danes potrdili na tožilstvu.

Obtoženi zlorabe položaja ter sprejemanja in dajanja daril in drugih koristi Obtoženi so zlorabe položaja ter sprejemanja in dajanja daril ter drugih oblik koristi in nezakonitega posredovanja. Obtožnico je tožilstvo v potrditev posredovalo občinskemu sodišču v Sarajevu, je povedal tiskovni predstavnik tožilstva Alem Hamzić.

Obtožnico so vložili tudi proti svetovalcu Budimirja, Petru Barišiću in pomočniku pravosodnega ministra Federacije BiH Saudu Kulosmanu.

Budimir je obtožen, da je skupaj z drugimi obtoženimi, samoiniciativno ali po posredovanju različnih ljudi, tako iz političnih kot kriminalnih krogov, nezakonito pomilostil, izpuščal iz zapora ali brisal iz kazenske evidence osebe, ki so bile obsojene na različne zaporne kazni.

Med nezakonito pomiloščenimi tudi večkratni povratniki Med 27 nezakonito pomiloščenimi so bili tudi večkratni povratniki, osebe, ki niso imele pozitivnega stališča pristojnih institucij za pomilostitev ter tudi osebe, katerih izpustitev na prostost je pomenila ogrožanje varnosti javnosti.

Tožilstvo je napovedalo zaslišanje 58 prič in da bo krivdo obtoženih dokazalo tudi z okoli 400 materialnimi dokazi.

Gre sicer za zadevo, ki jo je sprva vodilo tožilstvo BiH in jo je predalo tožilstvu kantona. Takrat je bil Budimir maja 2013 kratko pridržan.

Po splošnih volitvah v BiH oktobra lani naj bi sicer Federacija BiH še ta teden dobila novega predsednika. To naj bi po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA postal Marinko Čavara iz HDZ BiH.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin