Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
6.13

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Evropska unija gospodarstvo Grčija obisk Nataša Pirc Musar

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 6.13

2 tedna, 6 dni

Pirc Musarjeva z grško kolegico za še tesnejše sodelovanje med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Nataša Pirc Musar v Frankfurtu | Namen obiska je nadaljevanje rednega političnega dialoga med državama na najvišji ravni, so sporočili z urada predsednice. | Foto Reuters

Namen obiska je nadaljevanje rednega političnega dialoga med državama na najvišji ravni, so sporočili z urada predsednice.

Foto: Reuters

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je danes v Atenah z grško kolegico Katerino Sakelaropulu zavzela za še tesnejše sodelovanje med državama, tako na političnem kot gospodarskem področju. Ob tem je za svoj prispevek h krepitvi dvostranskih odnosov prejela odlikovanje velikega križa reda odrešenika, so sporočili z urada predsednice.

Predsednici sta se zavzeli za tesno sodelovanje držav v okviru Varnostnega sveta Združenih narodov ter pri iskanju miru v Gazi in Ukrajini, zaščiti otrok in žensk v oboroženih konfliktih, pri podnebni in vodni diplomaciji ter glede ciprskega vprašanja.

Vojni v Ukrajini in Gazi

Vojnama v Ukrajini in Gazi sta posvetili posebno pozornost. Pirc Musarjeva je poudarila, da si bo Slovenija tudi v prihodnje prizadevala za priznanje Palestine ter mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev. Prav tako bo še naprej dejavno sodelovala pri iskanju pravičnega in trajnega miru v Ukrajini ter pri različnih programih pomoči za to državo.

Glede spopadanja z migracijami je predsednica izpostavila, da države, kot so Grčija, Italija in Španija, ne smejo in ne morejo ostati same. Po njeni oceni je sklenitev pakta o migracijah in azilu prava pot in korak k oblikovanju celostne, učinkovite in pravične evropske migracijske politike. S Sakelaropulovo sta se strinjali glede podpore širitvi EU na Zahodni Balkan.

Pomembnost evropskih volitev junija letos

Pirc Musarjeva je izpostavila tudi junijske evropske volitve, ki da bodo izjemno pomembne, in pa dejstvo, da njen obisk v Grčiji poteka v času obeleževanja 20. obletnice vstopa Slovenije v Nato in EU. Pristopno pogodbo je namreč Slovenija pred 21 leti podpisala prav v Atenah.

Po mnenju obeh predsednic sta sicer Slovenija in Grčija pomembni gospodarski partnerici. Pirc Musarjeva je v luči tega izrazila zadovoljstvo, da bo med Ljubljano in Atenami ponovno vzpostavljena neposredna letalska povezava.

Blagovna menjava med državama znaša več kot pol milijarde evrov, možnosti za krepitev sodelovanja pa se kažejo na področju krožnega gospodarstva, obnovljivih virov energije, digitalizacije, prehrambene industrije, farmacije in logistike. Spodbuda za poglobitev sodelovanja bo tudi sredin nastop obeh predsednic na 9. Delfskem gospodarskem forumu, so še sporočili z urada predsednice.

Nataša Pirc Musar, BiH
Novice Pirc Musarjeva v državni zbor poslala predlog kandidatov za sodnika ESČP
Nataša Pirc Musar z dijaki
Novice Pirc Musarjeva sprejela dijake, ki so moškemu z oživljanjem rešili življenje
Ne spreglejte