Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 7. 2020,
19.54

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

10

Natisni članek

Ursula von der Leyen Evropska komisija

Petek, 3. 7. 2020, 19.54

3 leta, 9 mesecev

Predsednica Evropske komisije se bo srečala z Janšo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

10

Ursula von der Leyen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo prihodnji četrtek sprejela slovenskega premierja Janeza Janšo, je danes v Bruslju sporočil glavni govorec komisije Eric Mamer. To bo eno prvih fizičnih srečanj predsednice z voditelji članic EU od uvedbe omejitev zaradi pandemije novega koronavirusa.

Za zdaj ni bilo mogoče pridobiti podrobnejših uradnih informacij o srečanju, je pa pričakovati, da bosta v ospredju pogovorov sveženj za obnovo Evrope po pandemiji in slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta.

Sicer pa je trenutno tudi nekaj odprtih vprašanj na osi Bruselj–Ljubljana, na primer glede tožbe komisije na Sodišču EU proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB in glede menjave generalnega direktorja statističnega urada, poroča STA.

Von der Leynova mu še ni odgovorila na vprašanje o ECB

Janša je predsednici Evropske komisije poslal pismo, v katerem preverja možnosti za ustavitev sodnega postopka proti Sloveniji glede arhivov ECB. V komisiji pisma ne komentirajo, češ da nočejo motiti sodnega procesa. Po razpoložljivih informacijah von der Leynova na pismo še ni odgovorila.

Prav tako v komisiji po današnjih informacijah še niso prejeli Janševega odgovora na pismo evropskega komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija s pozivom k pojasnilom glede menjave generalnega direktorja statističnega urada, poroča STA.

Poleg tega je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, pristojna za vrednote in preglednost, konec aprila sporočila, da je vzpostavila stik s slovenskimi oblastmi v povezavi z razmerami na področju svobode medijev.

Srečal naj bi se tudi z Michelom

Premier Janša se bo po neuradnih informacijah prihodnji teden v Bruslju srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, a konkreten čas srečanja za zdaj ni potrjen.

Neuradno se omenja še, da naj bi se premier sestal tudi z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom in da prihaja prihodnji teden v Bruselj tudi zunanji minister Anže Logar, poroča STA.

Ne spreglejte