Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 4. 2015,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jemen Rusija

Nedelja, 5. 4. 2015, 11.51

8 let

Predlog Rusije glede Jemna v VS ZN naletel na hladen odziv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rusija je v soboto Varnostnem svetu ZN predstavila osnutek resolucije, v katerem je pozvala k prekinitvi zračnih napadov v Jemnu, da bi omogočila humanitarno pomoč v državi.

A predlog Moskve je pri preostalih članicah VS ZN naletel na hladen odziv. Po besedah trenutno predsedujoče VS ZN Jordanije potrebujejo čas za premislek.

Prvi odziv članic VS ZN na ruski predlog je bil hladen Rusija je zaradi naraščajočega števila civilnih žrtev zračnih napadov v Jemnu, ki jih pod vodstvom Savdske Arabije že deset dni izvaja zavezništvo arabskih držav na položaje šiitskih upornikov, sklicala nujno sejo 15-članskega VS ZN.

V dokumentu je zavezništvo pozvala, naj ustavi napade, da bi omogočili evakuacijo tujih državljanov in sodelavcev mednarodnih organizacij iz Jemna, ki ga pretresa nasilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Moskva pri tem ni podrobneje navedla, koliko časa naj bi prekinitev napadov trajala, še navaja AFP.

VS ZN je o osnutku resolucije razpravljal v noči na nedeljo na dvournem zasedanju za zaprtimi vrati. Prvi odziv članic VS ZN na ruski predlog je bil hladen, poroča AFP.

Po besedah jordanske veleposlanice pri ZN Dine Kavar, katere država v tem mesecu predseduje VS, članice potrebujejo čas za premislek o ruskem predlogu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kavarjeva je izrazila upanje, da bodo lahko že v ponedeljek predstavili ustrezen odgovor.

Namestnik britanskega veleposlanika pri ZN Peter Wilson pa je po poročanju dpa dejal, da njegova država še naprej podpira zračne napade na upornike in da je treba na vsak način preprečiti civilne žrtve.

Tudi Združeni narodi opozorili na grozečo humanitarno katastrofo v Jemnu Veleposlanik Savdske Arabije Abdalah Al Mualimi ni želel komentirati, ali bo njegova država pristala na prekinitev napadov. Dejal je le, da razume zaskrbljenost Rusije glede humanitarne situacije, da pa bo še potrebna razprava o "mehanizmu" za zagotovitev pomoči.

Tudi Združeni narodi so pred tem že opozorili na grozečo humanitarno katastrofo v Jemnu. Od začetka vojaške operacije pod vodstvom Savdske Arabije, ki traja od 26. marca, je bilo po podatkih ZN ubitih več kot 500 ljudi, ranjenih pa skoraj 1700.

Jemen je zdrsnil v kaos leta 2012, ko so državo zajeli množični protesti in dolgoletnega predsednika Alija Abdulaha Saleha prisilili k odstopu. Zatem se je začelo nasilje med šiitskimi Hutiji na eni strani ter sunitskimi plemeni, ki podpirajo aktualnega predsednika Abedraba Mansurja Hadija, na drugi strani. Zadnji se je zatekel k zaveznikom v Savdsko Arabijo.

Ne spreglejte