SiolNET. Novice Svet
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred Sicilijo ladja človekoljubne organizacije Sea Watch

0,22

termometer

Ladja nemške človekoljubne organizacije Sea Watch |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Reševalna ladja nemške človekoljubne organizacije Sea Watch, na krovu katere je 47 pribežnikov, je dva kilometra oddaljena od pristanišča Sirakuze na Siciliji. Ladja Sea Watch 3, ki pljuje pod nizozemsko zastavo, je zaradi slabega vremena krenila proti Italiji, vendar nima dovoljenja za pristanek v Italiji.

Italijanska vlada že več mesecev prepoveduje zasebnim reševalnim ladjam, da bi priplule v italijanska pristanišča. Kot je ob tem dejal italijanski prometni minister Danilo Toninelli, ki je pristojen tudi za obalno stražo, bi morala ladja nemške človekoljubne organizacije za dovoljenje za pristanek zaprositi Nizozemsko.

Na Twitterju je Sea Watch 3, ki je minulo soboto pred libijsko obalo na krov vzela migrante, objavila, da poskušajo najti zaščito pred sedem metrov visokimi valovi, dežjem in ledenim vetrom.

migranti Nemčija Novice Nemčija prvič po letu 2015 sprejela manj beguncev, kot jih je vrnila

Države Evropske unije se že več let ne uspejo dogovoriti o razdelitvi pribežnikov z ladij. Odkar Italija reševalnim ladjam prepoveduje pristanek na svojem ozemlju, je v preteklosti že več ladij za več dni obtičalo na morju.

Sodišče na Siciliji: Salvinija je možno obtožiti ugrabitve pribežnikov

Italijansko sodišče na Siciliji je razsodilo, da je italijanskega notranja ministra Mattea Salvinija možno obtožiti ugrabitve, ker pribežnikom avgusta lani ni dovolil, da bi se z ladje italijanske obalne straže izkrcali na ozemlje Italije. Odločitev sodišča pa Salvinija glede na njegov odziv na njegovi Facebook strani ni vznemirila.

Zdaj je na potezi italijanski parlament, ki mora odločiti, ali se bo sodni proces proti Salviniju lahko začel ali pa ga bodo preložili. Vprašanje namreč je, ali se bo skliceval na imuniteto in ali mu jo bo parlament priznal. Pri tem bo po navedbah nemškega spletnega portala Deutsche Welle zanimivo videti, ali bodo koalicijski partnerji iz Gibanja petih zvezd podprli notranjega ministra iz skrajno nacionalistične Lige.

begunci, vlak Posel danes Kdo je služil z zaporo prog in prevozi beguncev na železnicah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin