Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2023,
7.06

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

Natisni članek

Rusija vojna Ukrajina ZDA Kijev

Petek, 20. 10. 2023, 7.06

6 mesecev, 1 teden

604. DAN VOJNE V UKRAJINI

Pozabljena Ukrajina? ZDA pošiljko orožja, namenjenega v Kijev, preusmerile v Izrael.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80
Granate 155 mm | Topniške granate potrebujejo za pripravo na kopensko invazijo na Gazo. | Foto Guliverimage

Topniške granate potrebujejo za pripravo na kopensko invazijo na Gazo.

Foto: Guliverimage

Pentagon namerava Izraelu poslati na desettisoče topniških granat kalibra 155 milimetrov, ki so bile prej namenjene Ukrajini.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

19.54 Rusi poročajo, da so Ukrajinci izvedli ogromen raketni napad
19.16 Biden kongres zaprosil za 106 milijard dolarjev pomoči Izraelu in Ukrajini
7.11 Pentagon namesto Ukrajincem desettisoče topniških granat namenja Izraelcem 

19.54 Rusi poročajo, da so Ukrajinci izvedli ogromen raketni napad

Ukrajinska vojska je poskušala izvesti velik raketni napad na Krim in regijo Azovskega morja, pri čemer je v samo eni uri izstrelila najmanj 10 -15 raket, je povedal Vladimir Saldo, ruski guverner okupiranega dela ukrajinske regije Herson. Saldo je na svojem kanalu Telegram dejal, da je ruska zračna obramba preprečila sovražnikov napad, poroča ruska državna tiskovna agencija Tass.

"V pretekli uri je sovražnik poskušal izvesti obsežen raketni napad na Krim in regijo Azovskega morja, pri čemer je izstrelil najmanj 10 do 15 raket, vključno s spremenjenimi raketami S-200. Samo nad regijo Herson je bilo sestreljenih pet raket: tri v okrožju Kahovka in dva v Geničesku. Protiletalska obramba je delovala odlično," je zapisal guverner.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopola, ki ga je imenovala Rusija, je dejal, da so ruski sistemi zračne obrambe sestrelili raketo nad Črnim morjem v bližini okrožja Ljubimovka v Sevastopolu. "V Sevastopolu deluje protizračna obramba. Po prvih informacijah je bila raketa sestreljena nad morjem pri Ljubimovki. Vse službe še naprej spremljajo situacijo," je poudaril.

Ukrajinska pravda poroča, da je bilo pred tem v Sevastopolu izdano opozorilo pred zračnim napadom. Rusi so uporabili dimno zaveso v Sevastopolskem zalivu, kar je potrdil tudi Razvožajev. "Če vidite dim na območju Sevastopolskega zaliva, to pomeni, da vojska uporablja dimno zaveso. Opomnim vas, da je vonj neprijeten, vendar je popolnoma varen," je opozoril.

Medtem ruski in lokalni kanali Telegram poročajo, da je bilo v mestu slišati glasne eksplozije, podobne delu zračne obrambe. Oviran je bil tudi promet na Kerškem mostu.

19.16 Biden kongres zaprosil za 106 milijard dolarjev pomoči Izraelu in Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v kongres poslal prošnjo za potrditev 106 milijard dolarjev izredne porabe za nacionalno varnost, ki vključuje pomoč Ukrajini in Izraelu, je sporočila Bela hiša. Vendar pa kongres brez novega predsednika predstavniškega doma ne more potrjevati zakonskih predlogov.

Biden je dodatno pomoč napovedal v četrtkovem nagovoru Američanom in svetu, pri čemer je kongres pozval, naj to nujno stori, čeprav se zaveda, da to trenutno ni možno, Bela hiša pa se v iskanje novega predsednika predstavniškega doma ne vmešava.

Izvolitev je v rokah republikancev, ki imajo tesno večino, vendar pa njihov kandidat Jim Jordan niti v tretjem poskusu danes ni dobil dovolj glasov.

Jordan, ki ni znan po iskanju kompromisov in sodelovanju, nasprotuje nadaljevanju pomoči Ukrajini in Bidna čaka dolgo nezanesljivo obdobje lobiranja za potrjevanje temu namenjenih sredstev.

Predlog sicer predvideva 61 milijard dolarjev za Ukrajino in 14 milijard za Izrael, vsebuje pa med drugim tudi sredstva za zavarovanje meje, odpravljanje posledic naravnih nesreč, zoperstavljanje Kitajski in humanitarno pomoč Palestincem v Gazi.

7.11 Pentagon namesto Ukrajincem desettisoče topniških granat namenja Izraelcem 

Pentagon namerava iz zalog za nujne primere Izraelu poslati na desettisoče 155-milimetrskih topniških granat, ki so bile prej namenjene Ukrajini, so za Axios povedali trije izraelski uradniki. 

Izraelske obrambne sile (IDF) in izraelsko obrambno ministrstvo so namreč ameriškim kolegom sporočili, da nujno potrebujejo topniške granate za pripravo na kopensko invazijo na Gazo in zaradi morebitnega stopnjevanja vojne Hezbolaha, navajajo izraelski uradniki. 

Obenem ameriški uradniki nakazujejo, da preusmeritev granat, namenjenih Ukrajini, ne bo imela neposrednega vpliva na zmožnost Ukrajine za boj proti ruskim enotam.

Kot piše Axios, trenutno ni mogoče oceniti, kako bi morebitna eskalacija vojne, ki bi jo povzročil Hezbolah ob izraelsko-libanonski meji, vplivala na ameriško vojaško dobavo Ukrajini.

Od začetka leta 2023 so ZDA začele v Ukrajino pošiljati topniške granate kalibra 155 milimetrov iz lastnih zalog, ki jih po prejšnjem dogovoru hranijo v Izraelu.

Takrat je izraelska vojska takratnemu premierju Jairu Lapidu in takratnemu obrambnemu ministru Bennyju Gantzu povedala, da trenutno ni scenarija, po katerem bi Izrael potreboval nujno dobavo granat.

Vse se je spremenilo 7. oktobra, so sporočili izraelski uradniki. Opozoriti je treba, da ima dostop do skladišč orožja samo ameriško vojaško osebje. Po dogovoru med državama lahko Izrael uporabi strelivo v primeru vojnega scenarija, kratkoročno pa z odobritvijo ZDA.

Joe Biden, Ursula von der Leyen in Charles Michel
Novice O čem se bodo v Washingtonu dogovorile ZDA in EU?
pravoslavna katedrala, Kijev
Novice Ukrajinski parlament podprl prepoved Ukrajinske pravoslavne cerkve
Ukrajina
Novice Putin s sabo na Kitajsko vzel jedrsko aktovko
Ne spreglejte