Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2013,
16.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vatikan banka

Torek, 2. 7. 2013, 16.07

8 let

Potres v vatikanski banki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V vatikanski banki IOR, ki jo hoče novi papež Frančišek reformirati, je vsak dan kaj novega.

Britanski Guardian je komentiral: "Od marčevske izvolitve je papež Frančišek že večkrat pokazal, da je IOR na vrhu njegovega seznama najpomembnejših reform." Italijanska agencija Ansa pa poroča o "potresu v banki IOR".

Prejšnjo sredo je papež ustanovil preiskovalno komisijo, v petek so zaradi suma pranja denarja aretirali vatikanskega duhovnika in bančnika msgr. Nunzia Scarano (gre za 20 milijonov evrov, ki jih je hotel na letalu prenesti iz Švice v Italijo), sinoči pa sta odstopila direktor banke IOR Paolo Cipriani in njegov namestnik. Predsednik banke, Nemec Ernst von Freyberg, se je zjutraj, ko je Vatikan sprejel odstop, obema zahvalil za "osebno predanost" in izjavil, da je povsem jasno, da banka potrebuje novo vodstvo. To pa ne pomeni nujno samo novih direktorjev, ampak morebiti tudi zamenjavo predsednika, ki ga je prejšnji papež Benedikt XVI. postavil na to mesto le nekaj dni pred svojo upokojitvijo. Natečaj za to pomembno mesto je bil v rokah zunanje agencije, kar se je zgodilo prvič v zgodovini. Von Freyberg je nasledil predsednika Ettoreja Gottija Tedeschija, ki je lani dobil nezaupnico.

Vatikanske banke, v katero denar vlagajo večinoma duhovniki in škofje, se drži razvpit sloves zaradi vrste škandalov. Za informacijo, kako včasih v Cerkvi kroži denar, navedimo zadnjo afero. V ponedeljek je tako prišlo na dan, da je škof iz ameriškega Milwaukeeja, zdajšnji newyorški kardinal Timothy Dolan, pisal v Vatikan, da bi mu dovolili 44 milijonov evrov prenesti na drug zaupni račun, saj bi jih tako rešil pred bankrotom, ki je škofiji grozil zaradi več deset tožb žrtev spolnega nasilja. Kardinal Dolan je sicer danes predsednik ameriške škofovske konference, kar pomeni, da je prvi škof v ZDA.

Kakšna bo prihodnost vatikanske banke in kako bo reformirana, je nemogoče napovedovati. Nekateri si celo želijo, da bi jo kar ukinili. Kaj je treba narediti, ko se znajdeš v težkem položaju, pa je zjutraj govoril tudi papež med mašo: zbežati od greha kot Lot iz Sodome, ne ozirati se nazaj, ne se bati in zaupati v Boga.

Ne spreglejte