Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2019,
7.38

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Natisni članek

Evropska unija Jeremy Corbyn Theresa May brexit

Četrtek, 4. 4. 2019, 7.38

5 let

Britanski poslanci predčasno končali delo. Razlog: počena cev.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Theresa May | Britanska premierka Theresa May naj bi danes nadaljevala pogovore z vodjem opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom glede brexita. | Foto Reuters

Britanska premierka Theresa May naj bi danes nadaljevala pogovore z vodjem opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom glede brexita.

Foto: Reuters

Britanski poslanci so danes kljub vse večjemu časovnemu pritisku pred predvidenim brexitom predčasno končali delo, ker je v dvorano poslanske zbornice začela kapljati voda. Kot kaže, je nad stropom dvorane počila odtočna cev.

Cev je popustila med razpravo o davkih. V prenosu iz razpravne dvorane je bilo mogoče jasno slišati, kako teče voda. Namestnik predsednika poslanske zbornice Lindsay Hoyle je nato za danes prekinil sejo, poroča britanski BBC.

Parlament je zares v okvari

Po tej nevšečnosti za parlament v Londonu so se na spletnih družbenih omrežjih pojavili številni pikri komentarji in primerjave stanja parlamentarne zgradbe s stanjem države, ki ji vse bolj grozi brexit brez dogovora, parlament pa ne doseže večine za nobeno od predlaganih rešitev.

"Parlament je zares v okvari," je tvitnil poslanec Justin Madders iz opozicijskih laburistov. "Zelo glasen tok vode je prišel s stropa - je to svetopisemski potop, ki nas bo vse skupaj odnesel?" pa je tvitnila konservativna poslanka Julia Lopez.

Britanski parlament deluje v palači Westminster, ki je bila narejena sredi 19. stoletja. Palača je uvrščena tudi na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. | Foto: Reuters Britanski parlament deluje v palači Westminster, ki je bila narejena sredi 19. stoletja. Palača je uvrščena tudi na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. Foto: Reuters

Ni sicer povsem jasno, kje naj bi puščalo. Po nekaterih navedbah naj bi voda tekla z galerije v dvorani, ki je namenjena novinarjem. Iz pisarne parlamenta so nato sporočili, da so puščanje vode že ustavili.

Prihodnje leto naj bi se začela obsežna prenova Westminstrske palače. Velik del stavbe, ki ima okoli 1.100 sob, sploh še ni bil deležen nobene večje obnove vse od izgradnje v 19. stoletju. Gretje, prezračevanje, vodovod, odtoki in električna napeljava so tudi po navedbah pisarne parlamenta izjemno zastareli.

S tesno večino podprli predlog zakona

Spodnji dom britanskega parlamenta je ponoči s tesno večino podprl predlog zakona, po katerem bi premierka Theresa May zaprosila Evropsko unijo za vnovično preložitev brexita, parlament pa bi odločal o dolžini podaljšanja roka za izstop iz EU. Da bi zakon lahko začel veljati, ga mora podpreti še lordska zbornica, preložitev brexita pa mora odobriti EU.

Theresa May parlament Velika Britanija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predlog zakona, s katerim želi poslanska zbornica preprečiti brexit brez dogovora, je podprlo 313 poslancev, 312 jih je glasovalo proti. Predlog zakona je pripravila poslanka laburistov Yvette Cooper.

Theresa May in Jean-Claude Juncker
Novice Juncker: Preložitev brexita do 22. maja je še mogoča

S preložitvijo se morajo strinjati vse države članice EU

Da bi zakon začel veljati, ga mora podpreti še zgornji dom parlamenta, lordska zbornica. Ta bi lahko razpravo o tem začela danes. S ponovno preložitvijo brexita, ki je bil sprva predviden za 29. marec, se mora strinjati tudi vseh preostalih 27 članic EU.

Vlada v Londonu je v prvem odzivu na glasovanje v parlamentu sporočila, da jo bo zakon resno omejil pri tem, da bi se o podaljšanju roka za brexit pogajala pred 12. aprilom, ki je novi rok za izstop.

Novice Britanski vojaki streljali v fotografijo Jeremyja Corbyna #video

Mayeva bo nadaljevala pogovore s Corbynom

Premierka Theresa May naj bi sicer danes nadaljevala pogovore z vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom. Pogovore, ki sta jih obe strani označili za konstruktivne, sta začela v sredo v iskanju kompromisa, ki bi Veliki Britaniji omogočil izstop iz EU z dogovorom, potem ko je premierka v torek napovedala namero za ponovno preložitev brexita.

Na Otoku na posredovanje ob morebitnem kaosu:

Britanska policija je tamkajšnjo javnost danes pozvala, naj ne podpihuje napetosti v zvezi z izstopom Velike Britanije iz EU. Kot so navedlo vodstvo policije, je na posredovanje ob morebitnem kaosu v državi pripravljenih več kot 10 tisoč policistov. 
Ne spreglejte