Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
26. 4. 2018,
9.25

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

6

Natisni članek

govorica telesa rokovanje ZDA Emmanuel Macron Donald Trump

Četrtek, 26. 4. 2018, 9.25

5 let, 11 mesecev

Posebna vez med Macronom in Trumpom: poljubi, objemi in dotiki #foto #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

6

Predsednik ZDA Donald Trump in Emmanuel Macron sta ob svojem nedavnem srečanju pritegnila veliko pozornosti zaradi številnih, včasih tudi precej nerodnih poljubov, objemov, rokovanj in drugih gest.

Ko je francoski predsednik Emmanuel Macron obiskal ameriškega kolega Donalda Trumpa in tri dni preživel pri njem v gosteh, se je zdelo, da sta vsako priložnost izkoristila za vsaj bežen dotik, če ne že objem in poljub.

Prijateljevanje 40-letnega Macrona in 71-letnega Trumpa se je zdelo toplejše kot odnos med Trumpom in njegovo ženo Melanio, saj so kamere ujele, kako naj bi ga ta zavrnila, ko jo je želel prijeti za roko. 

Macron je prvi voditelj, ki so mu v času Trumpove administracije omogočili državniški obisk, za kar se je Macron Trumpu tudi zahvalil. 

Poljubi, rokovanja, objemi, odstranjevanje prhljaja s suknjiča ...

"Moramo ga narediti popolnega. Zdaj je popoln." S temi besedami je Trump pojasnil to, da je v Beli hiši z Macronovega suknjiča pred vsemi kamerami odstranil nekaj, kar je opisal kot košček prhljaja. Dodal je, da imata zelo poseben odnos.

V torek sta se v v Beli hiši precej nerodno rokovala in nato poljubila, s čimer sta izzvala smeh med prisotnimi, Trump pa je komentiral: "Zelo mi je všeč."

Macron s komentarjem njunih gest nasmejal kongres

Ko je Macron v sredo nagovoril kongres Združenih držav Amerike, je pojasnil, da so imeli voditelji obeh držav že v zgodovini poseben odnos. "Leta 1778 sta se francoski filozof Voltaire in Benjamin Franklin srečala v Parizu. John Adams je zapisal, da sta se po rokovanju objela in se v objemu poljubila na lica. To vas morda lahko tudi na kaj spomni," je dejal in nasmejal dvorano.

Fotogalerija
1 / 19

Njuno prijateljstvo je pod drobnogledom mojstrov govorice telesa, ki ugotavljajo, ali so geste znak vzpostavljanja dobrega odnosa in trdnejše vezi ali gre le za šov. Večina se strinja, da gre pri vsem predsvem za merjenje moči.

"Odstranjevanje prhljaja z ovratnika bolj znak napada kot prijateljska gesta"

Strokovnjak za govorico telesa Mark Bowden je v oddaji na CBC News povedal, da gre običajno pri tovrstnem izkazovanju naklonjenosti za dobre medsebojne vezi, dobre odnose, kar v primeru obeh voditeljev ni v ospredju.

Ko je Trump odstranil prhljaj z Macronovega suknjiča, je njegova roka segla naravnost k Macronovemu vratu. "Prav tako je tisto, kar je odstranil, poimenoval prhljaj, torej nekaj, kar je nekakšna bolezen. Prst v bližini vratu je bolj napad kot gesta prijaznosti," pravi Bowden.

"Če bi Trump Macrona zgolj pogladil po rami, bi bilo to čisto nekaj drugega, tako pa mu je segel zelo blizu vratu," pravi strokovnjak za govorico telesa Mark Bowden.  | Foto: Reuters "Če bi Trump Macrona zgolj pogladil po rami, bi bilo to čisto nekaj drugega, tako pa mu je segel zelo blizu vratu," pravi strokovnjak za govorico telesa Mark Bowden.  Foto: Reuters "Trump želel Macrona spraviti v podrejeni položaj"

"Vemo, da zna biti zavedno ali nezavedno Trump velikokrat precej agresiven, in ta gesta to v tem primeru tudi izraža," doda Bowden. Nadaljuje, da s tem Trump Macrona postavlja v podrejeni položaj in da to ni tako prijateljska gesta, kot bi opazovalec lahko presodil na prvi pogled.

Tudi rokovanje po mnenju omenjenega strokovnjaka naj ne bi bilo zgolj to. Trump velikokrat Macrona zgrabi za zapestje, ki je zelo delikatno območje, in pri tem ne gre za rokovanje.

"Če imaš nadzor nad zapestjem, imaš nadzor nad vso roko in telesom. V tem primeru je Trump Macrona agresivno potegnil za seboj, ne gre za prijetno rokovanje," meni Bowden.

Trump se je zahvalil Melanii za organizacijo večerje

Državniška večerja, za katero je bila odgovorna Melania Trump, je bila veličastna, vendar po številu udeležencev v primerjavi s prejšnjimi precej skromna. Barack Obama je imel na svoji prvi državniški večerji 330 gostov, Melania in Donald pa sta povabila skupaj 123 gostov, kamor nista všteta oba predsedniška para. Celotni prispevek o sprejemu Macrona v Beli hiši si lahko ogledate v spodnjem videu. 

 

Ne spreglejte