Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2013,
21.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Portugalska nezaupnica glasovanje

Četrtek, 18. 7. 2013, 21.20

7 let, 12 mesecev

Portugalska vlada brez nezaupnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Portugalska desnosredinska vlada je v parlamentu brez težav prestala glasovanje o nezaupnici in tako dokazala svojo znova najdeno enotnost.

Državo je zaradi notranjega spora v vladajoči koaliciji v minulih tednih pretresala politična kriza, vendar ta še ni končana, saj se nadaljujejo pogovori med tremi glavnimi strankami. Te se še naprej trudijo doseči širok dogovor o tem, kako v prihodnje izpolnjevati pogoje, h katerim se je Portugalska zavezala v zameno za finančno pomoč EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada. A vendarle je s padcem nezaupnice odstranjene nekaj negotovosti.

Za nezaupnico glasovalo 87 poslancev Za nezaupnico vladi so sicer po pričakovanjih glasovali opozicijski socialisti in še dve manjši levo usmerjeni stranki, a skupaj so v 230-članskem parlamentu zbrali le 87 glasov. Vsi prisotni poslanci iz vrst vladajočih socialnih demokratov in desne koalicijske stranke CDS-PP so glasovali proti nezaupnici.

Socialisti in dve koalicijski stranki so si dali nekaj časa, da se dogovorijo, k temu jih je pozval portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva. Ta želi široko podporo programu pomoči do sredine prihodnjega leta, nato pa predčasne volitve. Dejstvo, da so socialisti glasovali za nezaupnico, na te pogovore naj ne bi vplivalo.

Portugalsko od začetka julija pretresa politična kriza Politična kriza na Portugalskem se je začela 1. julija, ko je odstopil finančni minister Vitor Gaspar, zaostrila pa se je, ko je iz protesta, ker je premier Pedro Passos Coelho za finančnega ministra imenoval Mario Luisa Albuquerqua, odstopil še zunanji minister in vodja manjše konservativne koalicijske partnerice Paolo Portas.

Nato so koalicijske partnerice 6. julija dosegle dogovor, ki naj bi omogočil preživetje desnosredinske koalicije. Dogovorile so se o imenovanju Portasa za podpredsednika vlade, ki bo odgovoren za koordinacijo ekonomske politike.

Ne spreglejte