Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2019,
9.36

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

8

Natisni članek

Iran ZDA sankcije letalo

Ponedeljek, 24. 6. 2019, 9.36

4 leta, 10 mesecev

ZDA uvedle nove sankcije proti Iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

8

Donald Trump | Predsednik ZDA Donald Trump je uvedel nove strožje sankcije proti Iranu. | Foto Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je uvedel nove strožje sankcije proti Iranu.

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je uvedel nove strožje sankcije proti Iranu. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je medtem zaradi ameriškega spora z Iranom prispel v Savdsko Arabijo, odpotoval pa bo tudi v Združene arabske emirate (ZAE). 

Predsednik ZDA Donald Trump je danes po pričakovanjih zaostril sankcije proti Teheranu. Kot so sporočili iz Bele hiše, je Trump danes podpisal odlok, po katerem iranskemu vrhovnemu verskemu voditelju, ajatoli Aliju Hameneju in njegovemu bližnjemu krogu otežuje dostop do finančnih inštrumentov.

Sankcije bi lahko trajale več let

Trump je obljubil dodatne pritiske na Iran. Še ta teden naj bi na seznam dodali tudi iranskega zunanjega ministra Mohameda Džavada Zarifa. "Pokazali smo veliko zadržanosti, ampak to ne pomeni, da jo bomo kazali v prihodnje," je dejal danes Trump, ki je tudi napovedal, da bi lahko sankcije trajale več let.

Donald Trump
Novice Trump ne bi več branil pošiljk nafte v Perzijskem zalivu

ZDA so sankcije proti Iranu znova uvedle že lani po odpovedi mednarodnemu jedrskemu sporazumu. Sankcije so uperjene predvsem proti iranski naftni in finančni industriji, ker pa s sankcijami grozijo tudi vsem drugim akterjem v svetu, ki bi poslovali z Iranom, so s tem praktično povsem ustavile iranski izvoz nafte, s tem pa tudi dotok financ.

Iran sestrelil ameriški dron

Zatem so se v Perzijskem zalivu začeli dogajati napadi na tankerje, kar naj bi po trditvah ZDA izvajal Iran, ta pa to zanika. V četrtek je položaj nevarno zaostrila še sestrelitev ameriškega brezpilotnega letala, za katerega Iran trdi, da je kršil iranski zračni prostor, ZDA pa, da je letel v mednarodnem zračnem prostoru nad Hormuško ožino.

Irak
Novice Nova vojna na Bližnjem vzhodu? "Mogoče je odločitev o napadu na Iran že padla"

Iran: Sankcije so ekvivalent ekonomskemu terorizmu

Iranski predsednik Hasan Rohani je sicer sankcije označil za "ekvivalent ekonomskemu terorizmu" in ocenil, da je vir trenutnega regionalnega in mednarodnega konflikta odločitev ZDA, da izstopijo iz iranskega jedrskega sporazuma. Zahteval je tudi posledice za ZDA zaradi kršitve iranskega zračnega prostora. Poudaril je, da je incident okrepil napetosti v regiji. "Zato pričakujemo sorazmeren odziv mednarodne skupnosti in jasne korake proti tovrstnim kršitvam," je dejal v nedeljo.

Pompeo zaradi napetosti med ZDA in Iranom v Riad in Abu Dabi

 

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo pa je medtem zaradi spora prispel v Savdsko Arabijo, odpotoval pa bo tudi v Združene arabske emirate (ZAE). Pogovarjali se bomo o tem, kako zagotoviti, da bomo vsi strateško usklajeni in kako lahko vzpostavimo globalno koalicijo proti Iranu, je dejal v nedeljo. Savdsko Arabijo in ZAE je ob tem označil za "velika zaveznika v izzivu, ki ga predstavlja Iran". Napovedal je, da se bo v Riadu in Abu Dabiju ustavil na poti v Indijo, ki jo bo obiskal v torek.

Mike Pompeo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pompeo je zavrnil tudi zemljevid, ki ga je objavil iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif in ki naj bi prikazoval, da je Iran prejšnji teden ameriško brezpilotno letalo sestrelil v iranskem zračnem prostoru. "Videli ste ta otroški zemljevid, ki ga je predstavil minister Zarif in ki je v nasprotju z odličnostjo in profesionalizmom ameriških vojaških in obveščevalnih služb," je dejal Pompeo. Dodal je še, da ravno omenjeni zemljevid kaže, da je brezpilotno letalo letelo v mednarodnem zračnem prostoru. Iran je ob tem obtožil, da širi dezinformacije. 

Heker, hekerski napad
Novice ZDA izvedle kibernetski napad na Iran

V Džedi se je Pompeo sestal s savdskim kraljem Salmanom. Kot je tvitnil po srečanju, je imel s kraljem danes "produktivno srečanje", govorila pa sta o "povečanju napetosti v regiji in potrebo po povečani pomorski varnosti v Hormuški ožini". "Svoboda plovbe je enako pomembna," je še zapisal.

Trump grozi Iranu, a obenem poudarja pripravljenost na pogovore

Trump je sicer v nedeljo objavljenem intervjuju posvaril Iran, da bi morebitna vojna vodila do uničenja, kot ga še ni bilo. A obenem je spet dejal, da se je o iranskem jedrskem programu pripravljen pogajati brez predhodnih pogojev. Tokrat pa je to stališče ponovil prvič, odkar je Iran v četrtek sestrelil ameriško brezpilotno letalo.

Iranski predsednik Hasan Rohani je sankcije proti Iranu označil za "ekvivalent ekonomskemu terorizmu". | Foto: Reuters Iranski predsednik Hasan Rohani je sankcije proti Iranu označil za "ekvivalent ekonomskemu terorizmu". Foto: Reuters

Hasan Rohani
Novice Iran zaradi brezpilotnega letala zahteva posledice za ZDA

ZDA, Velika Britanija, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so danes skupno pozvali k diplomatski rešitvi, ki bi lahko omilila napetosti z Iranom. Teheran so še pozvali, naj se vzdrži kakršnihkoli potez, ki bi dodatno ogrozile stabilnost regije.

"Pozivamo Iran, naj zaustavi nadaljnje akcije, ki bi ogrozile regionalno stabilnost in pozivamo k diplomatskim rešitvam za omilitev napetosti," je pisalo v sporočilu četverice. Ta je tudi obnovila svojo zaskrbljenost zaradi napadov jemenskih upornikov, ki jih podpira Iran, na civilna letališča v Savdski Arabiji ter nedavno sabotažo ladij, za katero Washington krivi Teheran.

"Ti napadi ogrožajo mednarodne plovne poti, na katere se zanašamo z našimi ladjami. Ladjam in posadkam je treba zagotoviti varno prečkanje skozi mednarodne vode," so dodali.

Ne spreglejte