Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 10. 2020,
10.25

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

3

Natisni članek

protest splav Poljska

Sreda, 28. 10. 2020, 10.25

3 leta, 6 mesecev

Poljska: protesti proti omejitvi splava ne pojenjajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

3

Protesti na Poljskem | Na Poljskem so že šesti dan zapored potekali protesti proti omejevanju pravice do splava. | Foto Reuters

Na Poljskem so že šesti dan zapored potekali protesti proti omejevanju pravice do splava.

Foto: Reuters

Na Poljskem so v torek že šesti dan zapored potekali protesti proti razsodbi ustavnega sodišča, ki uvaja skoraj popolno prepoved umetne prekinitve nosečnosti v tej državi članici EU. Večinoma mladi so protestirali v velikih, a tudi v manjših mestih po državi.

V Varšavi so se protestniki zbrali pred parlamentom, kjer so izrazili nasprotovanje odločitvi ustavnega sodišča, to je v četrtek presodilo, da je aktualna zakonodaja, ki dovoljuje splav v primeru deformacij zarodka, neskladna z ustavo. Splav bo tako mogoč le še v primeru posilstva ali incesta ter ogroženosti življenja matere, poroča STA.

Protesti so se po izjavi Kaczynskega še okrepili

Popoldanski protesti so se v torek zvečer okrepili po televizijski izjavi predsednika vladajoče konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega, da je razsodba ustavnega sodišča "povsem v skladu z ustavo" in da so protestniki zakrivili huda kazniva dejanja.

Protestniki so danes pozvali vse ženske k stavki. | Foto: Reuters Protestniki so danes pozvali vse ženske k stavki. Foto: Reuters

Protesti so v torek potekali v številnih velikih in manjših mestih, med drugim v Szczecinu, Limanowu in Gdynii. Protestniki so ponekod tudi ovirali promet in prižgali sveče pred sedežem stranke PiS, ki jo krivijo, da stoji za sporno odločitvijo, saj je zamenjala vrsto ustavnih sodnikov na čelu s predsednikom ustavnega sodišča.

Na Poljskem je pravica do splava izjemno omejena

V Vroclavu je več sto avtomobilov ob hupanju in s transparenti po polžje peljalo po ulicah mesta, medtem ko se je na glavnem trgu zbralo več tisoč protestnikov. V mestu Rzeszow se je protesta udeležilo okoli tisoč ljudi. V Lodžu so protestniki blokirali eno od prometnic ter na pohodu do katedrale zahtevali ločitev cerkve od države. Protestniki so danes pozvali vse ženske k stavki.

Na Poljskem je pravica do umetne prekinitve nosečnosti že zdaj izjemno omejena. Letno v državi izvedejo okoli dva tisoč zakonitih splavov, od tega večino prav zaradi deformacij zarodka. A po ocenah skupin za pravice žensk je splavov na leto v resnici okoli 200 tisoč, kar pomeni, da prednjačijo nezakonite prekinitve nosečnosti ali pa se ženske za ta korak odločijo v tujini, poroča STA.

Ne spreglejte