Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2011,
15.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nicolas Sarkozy Angela Merkel evro

Petek, 19. 8. 2011, 15.42

7 let, 12 mesecev

Poljska nezadovoljna z izidom srečanja Merkel-Sarkozy

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poljska, ki trenutno predseduje Svetu EU, je izrazila nezadovoljstvo nad izidom nedavnega srečanja francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in nemške kanclerke Angele Merkel.

Sarkozy in Merklova sta se pogovarjala glede ukrepov zoper dolžniško krizo v območju evra. "Nezadovoljni smo z izidom srečanja Merkel-Sarkozy, saj dejansko ni vodilo h krepitvi finančnega upravljanja v območju evra," je dejal poljski premier Donald Tusk. Poljsko predsedstvo pričakuje bolj trdne odločitve Poljsko predsedstvo je po njegovih besedah pričakovalo in še vedno pričakuje bolj trdne odločitve. "Ne bojimo se, da bi srečanja politikov območja z evrom prinesla močnejše gospodarsko upravljanje tega območja, saj evrsko območje absolutno to potrebuje," je dodal poljski premier. Trdnejše upravljanje tega območja, kateremu Poljska še ne pripada, bi po njegovem mnenju prineslo večjo disciplino pri javni porabi v vseh članicah območja evra.

"To je dobra priložnost za discipliniranje tistih članic območja z evrom, ki zaradi svojega pomanjkanja discipline pod vprašaj postavljajo obstoj območja z evrom," je dejal Tusk in dodal, da bi bilo treba predvsem Francijo vprašati, ali je zanjo sprejemljivo, da bi lahko EU uvedla določena pravila, če bi bilo njeno "domače stanje slabo".

Poziv k ustanovitvi gospodarske vlade območja evra Sarkozy in Merklova sta se na srečanju v torek zavzela za to, da bi se vseh 17 držav z evrom k uravnoteženemu proračunu zavezalo tudi v svojih ustavah, ter pozvala k ustanovitvi "prave gospodarske vlade območja evra". To telo bi sestavljali predsedniki vlad in držav iz območja evra, imenovali bi ga na dve leti in pol, sestala pa bi se dvakrat na leto. V prvem mandatu bi ga po njunem predlogu vodil Herman Van Rompuy, sicer predsednik Evropskega sveta.

Ne spreglejte