SiolNET. Novice Svet
1,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policistu, ki je zverinsko umoril 33-letnico, dosmrtni zapor

1,45

termometer

Wayne Couzens
Konvoj policijskih vozil na poti proti sodišču. V oklepljenem tovornjaku naj bi prevažali policista Wayna Couzensa, ki je umoril mlado žensko. Foto: Reuters

 Britanski policist Wayne Couzens je bil danes zaradi ugrabitve, posilstva in umora obsojen na dosmrtni zapor. Nekdanji policist je žrtev aretiral pod pretvezo, da je ta kršila ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa in jo nato ugrabil, posilil in ubil.

Žrtev umora, 33-letna Sarah Everard, se je 3. marca z obiska pri prijateljih v londonskem okrožju Clapham peš odpravila domov v približno 50 minut oddaljeni Brixton. Izginila je okoli 21.30. Umor je pretresel državo in znova v ospredje postavil razpravo o varnosti žensk, piše STA.

Couzens, ki je bil v času zločina pripadnik enote metropolitanske policije za diplomatsko varovanje, je na julijski obravnavi priznal ugrabitev, posilstvo in umor. Iz službe so ga odpustili.

Pred sodiščem Old Bailey v Londonu, kjer so policista Wayna Couzensa danes obsodili na dosmrtni zapor, se je zbrala množica ljudi. Pred sodiščem Old Bailey v Londonu, kjer so policista Wayna Couzensa danes obsodili na dosmrtni zapor, se je zbrala množica ljudi. Foto: Reuters

Grešil že v preteklosti, a pritožb niso jemali resno

Ob izreku kazni v Old Baileyju v osrednjem Londonu je sodnik Adrian Fulford dejanja 48-letnega Couzensa označil za "uničujoča, tragična in popolnoma brutalna" in dejal, da je njegova žrtev popolnoma brez krivde. Fulfold je zlorabo položaja policista označil za enako resno kot umor z namenom spodbujanja političnega, verskega ideološkega nasilja.

Ob obsodbi se sicer pojavljajo vprašanja, zakaj policija prejšnjih pritožb zoper Couzensa ni resno obravnavala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin