SiolNET. Novice Svet
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija v Hongkongu ustrelila tri protestnike #video

0,17

termometer

V Hongkongu se tudi danes nadaljujejo protesti prodemokratičnih aktivistov. Protestniki, ki so se zabarikadirali v kampus politehnične univerze, so zažgali glavni vhod v ustanovo, potem ko je policija zagrozila, da bo proti izgrednikom uporabila pravo strelivo.

Hong Kong Novice V Hongkongu novi spopadi protestnikov s policijo

Preden je zagorel vhod na politehnično univerzo, je bilo slišati več glasnih eksplozij. Glede na poročanje so protestniki očitno odvrnili poskus policijskega vdora v kampus. Policija je sporočila, da so policisti v bližini univerze, kjer so bili zbrani protestniki, izstrelili tri prave naboje, ki pa k sreči niso nikogar zadeli.

Med nedeljskimi spopadi je enega od policistov v nogo zadela puščica, izstreljena z lokom, protestniki pa so na policijski solzivec odgovorili s točo molotovk. V omenjenem kampusu so se protestniki pred vodnim topom zaščitili z dežniki, eno od policijskih oklepnih vozil pa so zasuli z molotovkami. Zoglenelo vozilo je nato ostalo na nadvozu v bližini kampusa.

Policija opozorila na uporabo pravega streliva

Policija je kampus, v katerem naj bi bilo še okoli 200 protestnikov, razglasila za prizorišče izgredov - za povzročanje izgredov je zagroženih do deset let zapora - in blokirala izhode, predstavnik policije Louis Lau pa je izdal resno opozorilo.

"Opozarjam izgrednike, naj ne uporabljajo bencinskih bomb, puščic, avtomobilov ali kakršnegakoli smrtonosnega orožja za napade na policiste," je dejal. "Če se bodo takšna nevarna dejanja nadaljevala, ne bomo imeli druge izbire, kot da uporabimo najmanjšo potrebno silo, vključno s pravim strelivom," je opozoril predstavnik policije.

Več deset protestnikom je danes uspelo pobegniti iz obkoljenega kampusa, ko so se z mostu spustili na avtocesto z vrvmi. Tu so jih pričakali kolegi z motorji. V očitno usklajeni akciji se je več tisoč ljudi odpravilo proti kampusu, kjer so se nato spopadali s policisti. Tako sedaj ni znano, koliko protestnikov je še ostalo v kampusu.

HongKong Foto: Reuters

Hongkonški policisti so oboroženi, vendar so do zdaj orožje uporabili le v posameznih incidentih med uličnimi spopadi. Trije protestniki so bili ustreljeni, a rane za nikogar niso bile usodne.

Hongkonško vrhovno sodišče je medtem odločilo, da je prepoved uporabe obraznih mask, s katero je vlada poskušala zajeziti več mesecev trajajoče proteste, neustavna. Kot je presodilo sodišče, so omejitve preostre glede na razumne potrebe, zato ne izpolnjujejo preizkusa sorazmernosti.

Vlada je prepoved uvedla oktobra, s čimer je prvič po več kot 50 letih uporabila zakon iz kolonialnega obdobja, ki izvršnemu vodji podeljuje izredna pooblastila.

Evropska komisija je danes sporočila, da pozorno spremlja razmere na politehnični univerzi. Kot zelo zaskrbljujoča je označila poročanje medijev, da so varnostne sile prijele zdravstveno osebje, ki je skušalo pomagati. Tiskovna predstavnica komisije Maja Kocijančič je dodala, da morajo varnostne sile spoštovati pravico do mirnih zborovanj. Vse strani je pozvala k zmanjšanju napetosti.

hongkong Novice V Hongkongu zaradi množičnih protestov oviran promet #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin