Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 12. 2013,
7.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gazprom

Četrtek, 5. 12. 2013, 7.09

7 let, 12 mesecev

Pogodba Slovenije o Južnem toku v nasprotju z evropsko zakonodajo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vsi sporazumi o izgradnji plinovoda Južni tok med Rusijo in peterico članic EU so v nasprotju z evropsko zakonodajo in bi jih bilo treba oblikovati na novo, meni predstavnik Evropske komisije.

Direktor za energetske trge pri Evropski komisiji Klaus Borchert je namreč v sredo v Evropskem parlamentu dejal, da je Evropska komisija "preučila te medvladne dogovore in ugotovila, da noben ni v skladu z evropsko zakonodajo".

"Južni tok v skladu s temi sporazumi ne bo mogel delovati" Pogodbe o gradnji plinovoda v izvedbi ruskega plinskega giganta Gazprom so z Rusijo sklenile Bolgarija, Madžarska, Grčija, Hrvaška, Avstrija in Slovenija. Poleg njih pa tudi Srbija, ki je članica t. i. energetske skupnosti, v kateri sodelujejo vzhodnoevropske države. Kot je povedal Borchert, so ti sporazumi tako v nasprotju s pogodbami EU kot tudi s pogodbo te energetske skupnosti.

Pojasnil je še, da je evropski komisar za energijo Günther Oettinger z omenjenim stališčem seznanil tudi ruskega energetskega ministra Aleksandra Novaka, mu pojasnil položaj in ga prosil, naj se poskuša dogovoriti za nove pogodbe z omenjenimi državami. Če pa se to ne bo zgodilo, se bodo morale te države pogodbam z Rusijo odpovedati, je zatrdil Borchart. "Južni tok v skladu s temi sporazumi ne bo mogel delovati," je poudaril.

Novica prihaja v občutljivem obdobju zapletanja odnosov Največja težava je v evropskih zahtevah po ločenosti proizvodnje in distribucije plina, medtem ko to pri projektu Južni tok zdaj ni zagotovljeno, je razložil Borchart. Poleg tega bi morali zagotoviti nediskriminatoren dostop tretjim strankam do plinovoda, vendar ima Gazprom ekskluzivne pravice do njegove uporabe. Podrobneje pa bi morali določiti tudi strukturo cen oziroma dajatev.

Novica prihaja v občutljivem obdobju zapletanja odnosov med Rusijo in Evropsko unijo, potem ko Ukrajina zaradi pritiskov Moskve ni podpisala predvidenega pridružitvenega sporazuma z EU. Kot navaja Euractiv, je Borchert omenjeno izjavil na dogodku v Evropskem parlamentu, na katerem so bili navzoči številni visoki predstavniki, od namestnika ruskega ministra za energetiko Anatolija Jankovskega, generalnega direktorja Gazproma za izvoz Aleksandra Medvedjeva do srbske energetske ministrice Zorane Mihajlović.

Ne spreglejte