Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 1. 2014,
12.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zagreb Milan Bandić Zoran Janković

Petek, 17. 1. 2014, 12.52

8 let

Po zgledu Zorana Jankovića želi tudi Milan Bandić spremeniti Zagreb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za organizacijo univerzijade v Zagrebu leta 2016 namerava župan Milan Bandić nameniti četrt milijarde evrov in spremeniti podobo prestolnice.

Za univerzijado, ki jo bo Zagreb ponovno gostil po 29 letih, je mestna uprava z županom Milanom Bandićem na čelu pripravila načrt devetih investicijskih projektov, vrednih 1,7 milijarde kun (222 milijonov evrov). Novi objekti naj bi zelo spremenili ne le športno, marveč celotno podobo hrvaške metropole, zgradili pa naj bi jih skoraj dvotretjinsko z evropskim denarjem, piše današnji Jutarnji list.

Bo maksimirski spaček postal princ? Največjo prenovo naj bi doživel kompleks Dom športov, v katerem svoje tekme igrajo hokejisti Medveščaka in rokometaši Zagreba, zanjo pa bodo odšteli 72 milijonov evrov.

Velik del denarja, okrog 32 milijonov evrov, naj bi šel za štadion v Maksimiru, na katerem naj bi odprli univerzijado, podobno kot leta 1987 (še danes se spominjamo te rekordno dolge prireditve, ko so zaradi utrujenosti omedlevali udeleženci).

Prav prenove Maksimira, kjer svoje tekme igrajo nogometaši Dinama, na njem pa so tudi številni glasbeni koncerti, bi se Zagrebčani verjetno še najbolj razveselili. Objekt je po številnih nedokončanih obnovah postal športna sramota mesta in se ga je oprijel vzdevek "spaček od štadiona".

Nove prometna ureditev, novi mostovi, rekreacijski park … Ob omenjenih glavnih objektih pa naj bi Bandić zgradil še novo dvorano pri kineziološki fakulteti, prvi ragbi center v mestu, prenovil študentske domove, kjer bodo živeli športniki, košarkarsko dvorano Dražena Petrovića (kjer igrajo košarkarji Cibone) itn.

Poleg športnih bodo k novi podobi Zagreba prispevali tudi nova prometna ureditev v nekaterih delih mesta, težka okrog 52 milijonov evrov, prenovili ali na novo zgradili pa naj bi tudi 8 mostov.

Velik poseg načrtujejo tudi v priljubljenem rekreacijskem centru Bundek v Novem Zagrebu, ki bo skupaj z adrenalinskim parkom stal več 26 milijonov evrov.

Čez dobri dve leti naj bi torej štiri tisoč športnikov iz tujine in okrog milijon domačih prebivalcev spoznalo drugačen, v lepšo podobo odeti Zagreb, še piše Jutarnji list.

So načrti realni ali megalomanski? Ob teh ambicioznih načrtih zagrebškega župana Milana Bandića pa se velja tudi vprašati, kako so realni in ali se morda, kot v primeru našega Maribora za zimsko univerzijado, ne bodo izkazali za megalomanske.

Dvom o njihovi uresničitvi, ob upoštevanju, da tudi Hrvaška močno občuti gospodarsko krizo, poraja tudi dejstvo, da Bandiću že več kot desetletje ne uspe zgraditi niti novega, nujno potrebnega nogometnega štadiona. Zaradi njega nogometašem Dinama in reprezentanci vseskozi grozi, da mednarodnih tekem ne bodo smeli več igrati v Zagrebu.

Pasti županskih megalomanskih načrtov Pri načrtih zagrebškega župana Milana Bandića sta dve vprašanji za zdaj neodgovorjeni:

1. Zakaj je treba toliko denarja vložiti v prenovo Doma športov, če pa Zagreb že ima Areno, praktično novo dvorano za 16 tisoč gledalcev, ki so jo zgradili za svetovno prvenstvo v rokometu leta 2009?

2. Načrt črpanja evropskih sredstev je v praksi praviloma manjši, kot je predvideno. Kaj je rezervni scenarij, če mestni upravi ne uspe počrpati predvidenih sredstev?

Ne spreglejte