Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
19. 9. 2014,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Škotska referendum

Petek, 19. 9. 2014, 13.45

8 let

Po referendumu: kaj lahko od uradnega Londona zdaj iztržijo Škoti

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Česa se lahko Škoti nadejajo po referendumski odločitvi, da ne želijo prekiniti politične zveze z Anglijo, Walesom in Severno Irsko.

Zavrnitev izstopa Škotske iz Združenega kraljestva na referendumu pomeni, da seznam svetovnih držav (za zdaj) ne bo dobil nove članice. Odločitev Škotov, da ne razdrejo otoške poroke, ne pomeni le tega, da dežela kiltov ostaja v Združenem kraljestvu, ampak je preprečila tudi cel niz dogodkov, ki bi lahko sledili v primeru njihove drugače izražene volje.

Britanske vojaške podmornice tako ostajajo v škotskih vodah, funt pa kljub nekaterim pretresom ostaja dokaj trden, pri čemer je strah, da bi doživel večji padec na valutnih trgih, odveč, analizirajo britanski mediji. Milijarde britanskih funtov tudi ne bodo pobegnile iz škotskih bank in na Otoku še ni čas za največjo ustavno krizo v zgodovini, ki bi verjetno sledila, če bi se referendumski odstotki zavrteli drugače.

Rezultati referenduma so resda preprečili nekaj bolečih vprašanj, s katerimi bi se morala soočiti vlada v Londonu, a obstanek Škotske v kraljevi zvezi z Anglijo, Walesom in Severno Irsko zato poraja nekatera nova.

Spremembe ustave in več denarja iz Londona Prvi naslednji korak, s katerim se bodo morali spopasti britanski premier David Cameron, njegov namestnik Nick Clegg in vodja opozicije Ed Milliband, je razmerje med Škotsko in uradnim Londonom.

Obljubljena večja suverenost dežele kiltov v zameno za neodhod iz Združenega kraljestva bo skoraj gotovo pomenila spremembo otoške ustave. V to bodo morali na novo zabeležiti ne samo razmerje med Anglijo in Škotsko, ampak tudi do Walesa in Severne Irske.

Sprememba se obeta tudi v zapisu tako imenovane Barnettove formule, mehanizma, ki ga v Združenem kraljestvu uporabljajo za dodeljevanje javnega denarja posameznim otoškim območjem. Škotom naj bi bila po novem pipica iz Londona odprta bolj na široko.

Sami bi lahko določali dohodninske razrede Če se bo izšlo po njihovih željah, lahko Škoti zelo kmalu pričakujejo tudi občutne spremembe pri upravičenosti pobiranja dohodnine in pristojnostih, ki jih imajo v zvezi z določanjem dohodninskih razredov. Britanski premier David Cameron je takoj po tem, ko je bil znan izid referenduma, Škotom sicer delil velike obljube, a v britanskem parlamentu si o tem, v kolikšni meri jih uresničiti, niso enotni. Konservativci in liberalni demokrati se po pisanju BBC-ja spogledujejo z zamislijo, da bi na škotski parlament prenesli praktično vse pristojnosti v zvezi dohodnino. Po drugi strani laburisti takšni širokogrudnosti niso najbolj naklonjeni in bi pristojnosti škotskega parlamenta raje nekoliko omejili.

Naslednje darilo za Škote bi bil lahko davek na dodano vrednost. Če bo obveljal predlog torijcev, bi Škotska lahko prevzela nadzor tudi nad določenim delom te dajatve.

Dokončen seznam ugodnosti bo znan prihodnje leto V zameno za to, da ni razdrla poroke z Britanijo, se lahko Škotska nadeja tudi nadzora nad številnimi dokladami in pomočmi, ki so zdaj v pristojnosti Londona. Škotski parlament bi lahko po novem sam odločal o položaju nekaterih skupin invalidov, Škotski pa bi utegnili podeliti tudi suverenost pri vodenju programov za pomoč brezposelnim, ki tem pomagajo do delovnih mest. Več o tem, katerih dodatnih privilegijev se lahko nadejajo v Edinburghu, bo sicer znano novembra, ko naj bi o tem stekli pogovori, dokončno pa januarja prihodnje leto.

Ne spreglejte