Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 4. 2023,
16.36

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

18

Natisni članek

kmetje Slovaška žito Poljska Madžarska Ukrajina

Nedelja, 16. 4. 2023, 16.36

1 leto

Po Poljski in Slovaški uvoz ukrajinskega žita prepovedala tudi Madžarska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

18

Žito | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po zgledu Poljske in Slovaške je tudi Madžarska začasno prepovedala uvoz žita iz Ukrajine zaradi domnevne nelojalne konkurence. "Nadaljevanje sedanje tržne dinamike bi madžarskemu kmetijstvu povzročilo tako veliko škodo, da je treba sprejeti izredne ukrepe," so v soboto zvečer sporočili iz kmetijskega ministrstva v Budimpešti.

Prepoved uvoza velja za žito, oljnice in druge kmetijske proizvode, v veljavi pa bo do 30. junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah madžarskega ministrstva so ukrajinski izdelki zaradi proizvodnih postopkov, ki v EU niso več dovoljeni, in tudi zaradi njihovega brezcarinskega statusa v EU na voljo po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere na Madžarskem in v drugih srednjeevropskih državah.

Protesti poljskih kmetov

V soboto je Poljska iz podobnih razlogov, ki so sprožili proteste poljskih kmetov in odstop poljskega ministra za kmetijstvo, prepovedala uvoz žita iz Ukrajine. Slovaška pa je že v petek prepovedala prodajo ukrajinske pšenice kot živila in krme za živali, pri čemer se je sklicevala na domnevno vsebnost pesticidov v ukrajinski pšenici, poroča dpa.

Na odločitev treh članic EU so se danes odzvali v Bruslju. Enostranski ukrepi članic EU na področju trgovine so nesprejemljivi, je po poročanju tujih medijev sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije za trgovino in kmetijstvo Miriam Garcia Ferrer.

Ukrajinski izvoz pridelkov znižuje cene

"Trgovinska politika je v izključni pristojnosti EU, zato enostranski ukrepi niso sprejemljivi. V teh težkih časih je ključnega pomena, da se vse odločitve v EU usklajujejo," je dejala.

Ukrajina od začetka vojne pridelke izvaža po kopnem prek EU, saj so njene pomorske trgovske poti večinoma blokirane. Zaradi logističnih težav prihaja do kopičenja zalog, kar znižuje cene in pritiska na domače pridelovalce, je v soboto ob odločitvi Poljske za prepoved uvoza pojasnil vodja poljske konservativne vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczynski.

Kijev za pogovore z Varšavo

Ukrajinsko kmetijsko ministrstvo je v sobotnem odzivu odločitev za prepoved uvoza obžalovalo. "Zavedamo se, da se poljski kmetje spopadajo s težkimi razmerami, a razmere za ukrajinske so še precej težje," so zapisali po navedbah francoske tiskovne agencije AFP. Predlagali so pogovore o novem dvostranskem dogovoru, "ki bi zadovoljil obe strani".

Žito
Novice Poljska prepovedala uvoz ukrajinskega žita
Ne spreglejte