Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 5. 2018,
7.19

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

9

Natisni članek

Sirija Izrael raketa Iran

Četrtek, 10. 5. 2018, 7.19

5 let, 11 mesecev

Po novih izraelskih napadih v Siriji narašča napetost z Iranom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

9

Sirija, Raketa | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izraelska letala so ponoči napadla več vojaških ciljev v Siriji, s čimer so po navedbah izraelske vojske odgovorila na iranske raketne napade na izraelske sile na Golanu. Sirski mediji so poročali, da je sirska vojska sestrelila na desetine izraelskih raket. Gre za veliko zaostritev napetosti v regiji.

Iranske sile so po navedbah izraelske vojske v sredo na položaje izraelske vojske na Golanski planoti izstrelile okoli 20 raket. Izraelski protiraketni sistemi so sicer prestregli nekaj iranskih izstrelkov, preostali pa niso povzročili večje škode ali žrtev, so zatrdili v izraelski vojski.

V nočnih napadih izraelskih letal v Siriji je umrlo najmanj 23 vojakov, od tega pet pripadnikov sirske vojske in 18 pripadnikov njihovih zavezniških sil. Med žrtvami so tako Sirci kot tujci.

Asad: Morda gre za celovito tretjo svetovno vojno

Na napad je Izrael odgovoril z napadi na iranske vojaške cilje v Siriji. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP je šlo za eno največjih izraelskih vojaških operacij v zadnjih letih in sploh največjo proti iranskim tarčam.

Video: AP

Po navedbah tiskovnega predstavnika izraelske vojske Jonatana Konrikusa so ciljali skladišča, obveščevalne in logistične cilje ter kraje, od koder naj bi bile izstreljene rakete.

Sirska vojaka je zgodaj davi nato sporočila, da so s protiraketnimi sistemi sestrelili več deset izraelskih raket, izstreljenih na Sirijo. Niso pa razkrili, ali so bile rakete usmerjene proti prestolnici Damask, kjer je bilo zgodaj davi sicer slišati eksplozije.

"Izrael je skušal uničiti protiraketno obrambo in radar," je navedla sirska tiskovna agencija Sana.

"Morda ne gre za celovito tretjo svetovno vojno, a kljub temu je to že svetovna vojna, ki poteka na drugačen način, kot sta prva in druga," je dejal sirski predsednik Bašar al Asad. Asad je tudi v pogovoru za grški časnik zanikal, da bi sirska vojska proti nasprotnikom uporabila kemično orožje. Srečanje s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom po vzoru napovedanega srečanja med Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom je sirski predsednik zavrnil. "Menim, da sedaj ne moremo ničesar doseči s to vlado (Trumpa)," je dodal.

Države so zaskrbljene zaradi napetosti med Iranom in Izraelom

Po navedbah tiskovnega predstavnika izraelske vojske Jonatana Konrikusa so ciljali skladišča, obveščevalne in logistične cilje ter kraje, od koder naj bi bile izstreljene rakete. "Zadeli smo skoraj vso iransko infrastrukturo v Siriji," je ob tem povedal izraelski obrambni minister Avigdor Liberman.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes Izrael in Iran, ki sta se v noči na danes obstreljevala, pozval k zmanjšanju napetosti. Enak poziv je prišel iz Moskve, Nemčija pa je Iran obtožila provokacije. 

Ne spreglejte